kardinal.jpg (99 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Tento dezert je poměrně jednoduchý a potřebujete na něj minimum základních surovin. Kardinálské řezy jsou pouze z nadýchaného těsta, lahodné marmelády a šlehačkové náplně. Doporučujeme doplnit o čerstvé ovoce. 

Suroviny

piškotové těsto

  • 1 vejce
  • 2 žloutky
  • 50 g cukru krupice
  • 40 g hladké mouky

sníh

  • 3 bílky
  • 100 g cukru krupice

náplň

  • marmeláda
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 ztužovač šlehačky

Postup

Z bílků a cukru ušlehejte pevný sníh. Celé vejce, žloutky a cukr ušlehejte do husté pěny a zlehka vmíchejte prosátou mouku.

Jeden cukrářský sáček naplňte sněhem, druhý sáček naplňte piškotovým těstem. Na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem, který jste ještě pomazali kouskem másla nebo troškou oleje (já lehce přestříknu olejem ve spreji), nastříkejte ze sněhu čtyři až pět pruhů po celé délce plechu, malé mezery mezi nimi. Udělejte větší mezeru a nastříkejte totéž podruhé. Potom nastříkejte druhým sáčkem piškotové těsto do mezer mezi sněhovými pruhy, prostřední mezera zůstane prázdná.

Pečte na 160°C, zhruba 20 až 24 minut. Nechejte vychladnout.

Pak papír uprostřed rozstřihněte a z každého plátu opatrně sloupněte papír. Jde to pěkně.

Oba upečené pásy potřete marmeládou, jeden z horní a druhý ze spodní strany. Ušlehejte smetanu se ztužovačem a natřete ji na spodní díl, přiklopte horním dílem a lehce přitlačte.

Řezy jsou nejlepší, pokud se několik hodin rozleží v ledničce. Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Dezerty na slunečné i deštivé dny

Piškotový řez s ovocným krémem

1.jpg

Foto: archiv redakce

Míša dezert

2.jpg (74 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Skvělé tiramisu

3.jpg (86 KB)

Foto: Alena Kolaříková