88998346_531988827461431_1883564418831220736_o.jpg (125 KB)

Zná to určitě každý z nás. V lednici se občas válí kousky různých potravin a my potom přemýšlíme co z nich připravit, jak je spotřebovat.

Populární jsou nejrůznější zapečené těstoviny, do kterých můžete nakrájet zbytky uzeniny, zeleniny, přidat i sýr. To vše promíchat s několika vejci a zapéct. Máte perfektní jídlo, které nevypadá jako zbytkové ani trochu.

Dalším tipem jsou nejrůznější polévky. Doporučuji vám, psát si, co a kolik jste do polévky dali. Protože se často stane, že vám polévka tak zachutná, že ji budete chtít zopakovat. Různé kousky zeleniny můžete podusit na másle, přidat k nim třeba zbylé maso od včerejšího oběda. Polévku můžete lehce zahustit a zalít vodou nebo ještě lépe vývarem.

Tipy, které určitě znáte

  • ze staršího chleba topinky k tataráku nebo oblíbený chléb obalený v rozšlehaném vejci
  • ze staršího chleba si nasušte v troubě křupavé krutony do polévky - skladujte ve vzduchotěsné nádobě
  • zbyly vám po pečení bílky? Upečte makronky
  • ze zbytků vařeného nebo pečeného masa můžete připravit skvělou masovou pomazánku
  • vařené těstoviny můžete smíchat s vejci a osmažit
  • z vařených brambor gnocchi nebo sladké šišky
  • zhnědly vám banány? Upečte banánový chlebíček

Skvělý nápad doma vyzkoušela naše čtenářka Darina. Karbenátky s kukuřičnou strouhankou.

  • zbytky gothaje
  • zbytky šunky
  • zbytky tvrdého sýra
  • vejce
  • kukuřičná strouhanka na zahuštění i obalení
  • olej

Všechny zbytky - sýrů i uzeniny, nastrouhejte nahrubo. Můžete použít klidně více druhů sýrů. Přidejte vejce, přiměřeně podle toho kolik máte uzenin a sýrů. Poté zahustěte kukuřičnou strouhankou. 

Následně karbanátky ještě obalte v kukuřičné strouhance. Naskládejte na plech vyložený pečícím papírem, zakápněte olejem (ideální bude, když zastříknete olejem ve spreji) a upečte v troubě vyhřáté na 160 °C, dozlatova a dokřupava.

Výbornou přílohou bude oblíbený salát.

Dobrou chuť přeje Darina.

Další rychlé obědy z levných surovin

Noky s fazolemi a vejci

DSC_0065.jpg (72 KB)

Noky se slaninou a nivou

noky2.jpg (196 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Darina Egerová

Reklama