karamelový dort

Na krásném karamelovém dortu je náročná především příprava makronek. Můžete ho však ozdobit čímkoliv jiným. Ovocem, nasekanými ořechy, karamelovými nitěmi. Důležitá je totiž jemná a dokonalá kombinace karamelu a nadýchaného korpusu z lískových ořechů.

Dort jsem pekla synovi ke třináctým narozeninám. A protože miluje makronky, tak jsem zvolila jako ozdobu právě je. Recept najdete TADY. Měla jsem štěstí a povedly se. Jinak jsem měla připravené různé ovoce a v případě makronkového neúspěchu bych ozdobila dort jahodami, borůvkami a malinami.

Korpus dortu už znáte, pokud naše Vaření sledujete pravidelně. Jiný už nepeču, od té doby co jsem ho objevila u skvělé cukrářky aldosky. Tentokrát jsem do něj přidala najemno namixované lískové oříšky. Protože mám ráda kombinaci karamelu a ořechů. Krém byl jasný od začátku - slaný karamel. Podobný jsem použila i na plnění makronek.

karamelový dort

Základní recept na piškot (dorty, řezy, podklady moučníků)

  • vejce
  • horká voda
  • cukr krupice
  • polohrubá mouka

Kolik váží vejce ve skořápce (zvažte právě ten počet vajec, která chcete použít), tolik navážíte cukru krupice a tolik polohrubé mouky. Na každé vejce počítejte 2 lžíce horké vody. Šlehejte žloutky s cukrem a vodou. Až pěna zhoustne a cukr se rozpustí, ušlehejte sníh z bílků a střídavě s moukou vmíchávejte do pěny.

Obměny: Piškot můžete připravit ořechový, kokosový, mandlový, kakaový, čokoládový, a to tak, že příslušná surovina smíchaná s moukou musí mít stejnou hmotnost, jakou mají použitá vejce. Na tento recept jsem použila 50 g najemno rozmixovaných lískových oříšků, namísto 50 g polohrubé mouky.

Dávky těsta:  

  • na 1 plech – těsto ze 4 vajec na podkladový korpus (např. pod řezy se želatinou)
  • na 1 plech - z 6 vajec na korpus určený k prokrojení a plnění
  • kulatá dortová forma 26 cm – těsto z 6 vajec
  • kulatá dortová forma 30 cm – těsto z 8 vajec

Těsto na piškot nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na pečení.

Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C (horkovzdušnou na 160 °C). Doba pečení závisí na velikosti a výšce korpusu. Většinou je to od 30 až do 50 minut. První půlhodinu určitě neotevírejte troubu, aby těsto nekleslo. Po této době můžete otevřít troubu a vpíchnout špejli do středu korpusu. Po vytažení by měla být čistá.

Korpus nechejte důkladně vychladnout. Až poté prokrojte tolikrát, kolikrát chcete a kolikrát to dovoluje výška korpusu.

karamelový dort

Karamelový krém

  • 100 g krupicového cukru
  • 100 g smetany ke šlehání (33 – 35 % tuku)
  • 25 g slaného másla (nebo obyčejné máslo a půl lžičky soli)
  • 750 g mascarpone

Smetanu si v hrnci přiveďte k varu.

Do druhého hrnce dejte cukr. Zapněte plotnu, téměř naplno (na mé indukční varné desce stupeň 10 ze 14) a čekejte, až se cukr rozpustí. Doporučuji použít nerezový hrnec. Teflonový si touhle srandičkou můžete zničit. Cukr vám postupně pěkně zkaramelizuje.

Hlídejte si dvě věci. Abyste se neopařili (vřelým karamelem to fakt bolí!!!) a aby karamel nebyl moc tmavý – mohl by se spálit a zhořknul by.

Hotový karamel sundejte pryč z plotny a přidejte do něj máslo. Buď jako já máslo obyčejné a zhruba lžičku soli. Podle toho jak slaný karamel chcete. Promíchejte, až se obě složky spojí. Vraťte zpět na plotnu a míchejte při mírné teplotě. Pomalu přilévejte horkou smetanu. Míchejte tak dlouho, až vznikne hladká karamelová hmota. Nechejte úplně vychladit.

Změklé máslo vyšlehejte spolu s vychlazeným karamelem. Šlehejte dlouho, okolo 8 minut. Přidejte mascarpone a opět důkladně prošlehejte, do hladkého jemného krému.

karamelový dort

Dokončení dortu

Vychlazený dortový korpus prokrojte kolikrát se vám podaří. Jednotlivé vrstvy namažte vysokou vrstvou krému. Dort poskládejte a pomažte krémem i nahoře a na bocích.

Drobky a odkrojky z korpusu se dají zužitkovat. Já jsem použila vrchní část korpusu, která se mi jakoby odloupla od upečeného dortu. Posbírala jsem drobky po pracovní ploše a spolu s vrchní částí dortu je rozmixovala. Vzniklé dortové drobečky jsem potom použila na ozdobení dortu na bocích a na horním krému.

Dort ozdobte podle své fantazie. Nechejte chladit, ideálně do druhého dne.

Další dorty pro vaši inspiraci

Minecraft dort

mrkvový dort s tvarohem

podzimní nahý dort

Dobrou chuť přeje Elly.

TÉMATA:
MLSÁNÍ