Antické kořeny
První zmínky o cheesecaku pocházejí z antického Řecka, konkrétně z ostrova Samos kolem roku 2000 př. n. l. Tehdejší verze byla jednoduchá kombinace sýra, mouky, medu a pšenice. Tento koláč byl podáván například sportovcům na prvních olympijských hrách v roce 776 př. n. l. jako zdroj energie. Nejstarší známý recept pochází z roku 230 n. l. od řeckého spisovatele Athenaia.
Římské a středověké variace
Římané recept převzali a upravili – přidali vejce a koláč nazývali „placenta“. S rozšířením římské říše se cheesecake dostal do celé Evropy. V Anglii se první recept objevil ve 14. století kuchařce The Forme of Cury. V Německu a Itálii se cheesecake stal oblíbeným zejména mezi židovskými komunitami, kde se připravoval například jako „fluden“ nebo „casciola“.
Až do Ameriky
Do Ameriky přivezli cheesecake evropští osadníci. V roce 1872 objevil William Lawrence v New Yorku způsob výroby smetanového sýra, který se stal základem pro moderní americký cheesecake. Newyorský styl cheesecaku, často připisovaný Arnoldu Rubenovi, se vyznačuje hustou a krémovou konzistencí a stal se ikonou americké cukrařiny.
Čas přípravy: 15 min
Počet porcí: 2
Ingredience
Korpus:
- 1 velké čokoládové vejce (100g)
- 30 g drcených máslových nebo karamelových sušenek
- 15 g másla
Náplň:
- 125 g smetanového sýra typu Philadelphia
- 100 ml smetany ke šlehání Tatra (30%)
- 30 g moučkového cukru
- 2 lžíce Salka karamel
Na ozdobu:
- mini čokoládová vajíčka
- ruby a bílá čokoláda
Postup
Nejprve sušenky nadrťte, použít můžete váleček na těsto. Dejte je do misky, přidejte k nim povolené máslo a prsty společně zpracujte. Velké čokoládové vejce opatrně rozdělte nahřátým nožem na poloviny. Na dno každé z nich opatrně upěchujte pomocí lžíce polovinu sušenkové hmoty a dejte chladit do lednice.
Mezitím si připravte náplň. V míse společně vyšlehejte elektrickým šlehačem smetanový sýr se smetanou a moučkovým cukrem. Do vzniklého krému přidejte Salko karamel a znovu krátce prošlehejte. Náplň nandejte na sušenkový základ do obou vajec.
Ozdobte mini čokoládovými vajíčky, rozpuštěnou čokoládou a hotový cheesecake dejte chladit do lednice.
Zdroj informací: Salko, The History of Cheesecake
Nový komentář