Koupili jste si v obchodě krásnou zelenou kapustu a máte chuť připravit si z ní něco originálního? Dáme vám hned dva recepty na kapustové závitky. Jedny klasické s masovou náplní a jedny trochu exotické - v rýžovém papíru. Které z nich máte chuť vyzkoušet?
Ten den probíhalo velké kapustové vaření. Kapusta byla velká asi jako hlava dospělého člověka a já jsem měla chuť ji opravdu naplno využít. A tak jsem vařila, kombinovala a zkoušela. Vzniklo několik variant různých zajímavých obědů nebo večeří. Raději byste si dali exotické rýžové závitky plněné směsí nudlí a kapusty? Nebo vás více láká mleté maso zabalené v kapustě? Pro každého se najde zajímavá varianta.
Suroviny
- 1 velká kapusta
- 500 g mletého masa (ideální směs vepřového a hovězího)
- 400 g čínských nudlí
- 150 g anglické slaniny
- 150 g ementálu
- 3 velké cibule
- 4 velké mrkve
- slunečnicový olej
- rýžový papír na závitky
- zelená petrželová nať
- sůl a pepř
Postup
Z kapusty odloupněte svrchní listy, které jsou většinou poškozené. Teď opatrně odloupněte několik dalších listů, klidně třeba deset, podle toho kolik jich je pěkných a velkých a kolik potřebujete závitků mletého masa plněného v kapustových listech. Ostrým nožem seřízněte sílu středové části listu, která by byla i po uvaření příliš tuhá. Když se vám nechce řezat, můžete tuto silnou část také rozklepat paličkou na maso.
Velké upravné listy dejte do vroucí osolené vody a povařte 5 minut. Sceďte, a dejte do hrnce s ledovou vodou, aby si zachovaly svou svěží zelenou barvu. Nechejte je okapat na papírové utěrce.
Čínské nudle zalijte vroucí osolenou vodou a pod pokličkou je nechejte změknout.
Připravte si masovou náplň.
Na oleji ve velké pánvi osmahněte nadrobno nakrájené dvě cibule. Přidejte k nim na kostičky nakrájenou anglickou slaninu a mleté maso. Ochuťte solí a pepřem. Opékejte tak dlouho, až je maso hotové.
Do masové směsi přidejte hromádku uvařených čínských nudlí. Klidně je předtím můžete posekat na menší kousky. Vsypejte nasekanou petržel a nastrouhaný sýr. Důkladně promíchejte.
Masovou směsí plňte povařené, změklé, kapustové listy. Pořádně utahujte, když budete zamotávat. Klidně můžete závitky ještě upevnit kuchyňskou nití. Zamotané závitky jsem nyní už jen velice lehce povařila v páře, asi deset minut. Po této době byla kapusta stále křupavá a tužší, ale to nám vůbec nevadilo. Komu nevadí ztratit trochu zelené barvy a má raději kapustu měkkou, může ji klidně podusit v hrnci s trochou vody nebo nechat na páře delší dobu.
Jako přílohu jsme použili čínské nudle, s nudličkami dušené kapusty. Dá se použít ale i rýže nebo brambory, podle chuti.
Jaké byly druhé závitky? Svěží, v rýžovém papíru. A velice snadné.
Zbytek kapusty pokrájejte na malé nudličky. Ve velké pánvi opět rozehřejte trochu oleje, na kterém osmahnete cibuli. Přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a nudličky kapusty. Osolte, opepřete, podlijte trochou vody a pod poklicí poduste doměkka.
Měkkou kapustu smíchejte se zbytkem masové náplně, přidejte další část čínských nudlí. Můžete ochutit oblíbenou pikantní omáčkou. Ta dodá jídlu zajímavou chuť.
Směsí budete plnit rýžový papír. Jeho příprava je velice jednoduchá. Do většího hlubokého talíře si připravte horkou vodu. Jeho průměr musí být dost velký, abyste do něj ponořili celý papír.
Jeden kus rýžového papíru namočte do horké vody. Nechejte asi půl minuty, vytáhněte na pracovní plochu. Do středu papíru dejte kopeček směsi, který roztáhnete do tvaru válečku, o velikosti jak velké chcete závitky. Nejdříve přehněte spodní část nahoru, přes celou délku válečku. Zahněte kratší boky a zarolujte závitek. Pevně.
Takto připravte všechny závitky. Můžete ihned podávat.
Které ze závitků vás více zaujaly? Moje oblíbené jsou ty v rýžovém papíru.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Obojí, ale bez ementálu. Kapustové závitky plněné masem děláme pečené a jíme s vařenými bramborami.
Vypadá to moc dobře až na to maso já ho bohužel nejím.
podobné jsem vařila cca před týdnem - vydařily se a chutnaly
Vypadá to dobře.
Obojí vypadá velice chutně. Zrovna včera jsem v krámě stála u rýžového papíru a říkala si - jarní závitky asi dělat nebudu, a tady je další možná varianta k využití. Příště koupím a zkusím !
Super nápad.Já vždy dělám závitky ze zelí s mletým masem a rýží.S těmi nudlemi v rýžovém papíru, dobrá změna.
radši v kapustě
líbí se mi oba.
Ten závitek v rýžovém papíru vypadá jako embryo
Bezva nápad, a já furt co uvařit.
Oba recepty jsou suprové!!!
Kapustu miluju klidně i samotnou vařenou, ale toto je lákavější, díky!
Kapustové závitky můžu v ještě větším množství, než plněné papriky
vypadá to dobře
taky ty v kapustě
Já bych dala přednost těm v kapustě,ale nepohrdnu ani těmi druhými
Dala bych si
tohle by mi chutnalo a krásně to vypadá - jídlo přesně pro nás

Obě dvě varianty.