73816f-fishandkase.jpeg (277 KB)Foto: Alena Kolaříková

Dostali jsme kapra a já jsem si klasický trojobal chtěla nechat na tradiční štědrovečerní menu. Tak jak ho připravit trochu jinak? Inspirovala jsem se oblíbeným fish&chips, jen jsem zvolila jinou přílohu než chips. A to bramborovo batátové pyré. 

A pak jsem začala pátrat po tom, jak připravit to nejlepší těstíčko. Moudra jsem nasbírala u Florentýny, oblíbené inspirace všech domácích kuchařů. Ta má na svém blogu návod úplně na všechno. Jasný, srozumitelný. Vybrala jsem si některé z jejich tipů na těstíčko a pustila se do práce.

Kapra jsem vyfiletovala a taky jsem filety důkladně nařezala tak, abych přerušila zrádné ypsilonové kosti. Při tepelné úpravě potom tyto drobné kostičky krásně změknout a nebudou vás tolik trápit.

Suroviny

  • filety z kapra (nebo klidně z jiné ryby) (asi 700 g)
  • sůl a pepř

na těstíčko

  • 100 g hladké mouky
  • 20 g másla
  • 1/2 lžičky soli
  • 175 ml perlivé vody
  • olej a sádlo na smažení (mix obojího)

Postup

Připravte si filety z kapra. Ideální jsou menší kousky.

Do velké pánvičky dejte dostatečné množství oleje se sádlem a zahřejte tak, aby se ryby nesmažily ani příliš zprudka, ani pomalu, aby nevsákly tuk. Mezitím co se tuk zahřívá, nachystejte těstíčko.

Připravte si větší mísu, do ní dejte mouku, sůl a rozpuštěné máslo. Umíchejte metličkou a míchejte tak dlouho, až se v mouce vytvoří hrudky. Vlijte perlivou vodu a promíchejte, aby se voda spojila s moukou. V těstíčku obalujte rybí kousky a ihned smažte v rozpáleném oleji.

Ryba je hotová až bude ze všech stran zlatavá.

Podávejte se zeleninou a libovolnou přílohou.

Jakou přílohu k rybě v těstíčku?