Olivovému oleji se na jihu říká „tekuté zlato“ a není to jen tak nějaká fráze. Už staří Řekové a Římané používali olivový olej nejen na přípravu pokrmů, ale také jako lék nebo kosmetický prostředek. Mnohé ze starodávných receptur se v oblasti Středomoří zachovaly do dnešních dnů – například děti dostávají pravidelnou denní dávku olivového oleje na podporu růstu a zdravého vývoje kostí. Ženy používají olivový olej v péči o vlasy a pleť a rolníci si jím chrání ruce i obličej při práci na poli. Nemocným se podává při jaterních nebo žaludečních problémech, pomáhá také při potížích s trávením, bolestech zubů nebo namožených svalech.
Skutečně to funguje?
Moderní věda samozřejmě nenechala olivový olej bez povšimnutí a podrobila jeho účinky důkladnému zkoumání. Zjistilo se, že olivový olej skutečně obsahuje řadu látek velice prospěšných našemu zdraví. Jsou to zejména nenasycené mastné kyseliny (až 85 % obsahu), které pomáhají snižovat
V olivovém oleji najdeme také antioxidanty jako vitamin E a provitamin A, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zpomalují stárnutí organismu. Spolu s nenasycenými mastnými kyselinami zamezují vzniku cévních, srdečních a nádorových onemocnění. Výrazné antioxidační účinky mají i fenoly, které společně s dalšími složkami oleje pomáhají upravovat vysoký krevní tlak, působí jako prevence aterosklerózy, rakoviny a dalších nemocí.
Díky svému složení je olivový olej snadno stravitelný a navíc podporuje vstřebávání živin. Část oleje, která není vstřebána, může působit v tlustém střevě antioxidačně jako prevence rakoviny. Zajímavé přitom je, že vzájemná
Inspirovat se přitom můžeme jídelníčkem Středomoří, kteří odborníci povařují za vzor zdravé stravy. Obsahuje totiž hodně obilovin (těstoviny, rýže), zeleniny, ovoce, luštěnin a ryb a samozřejmě zdravý olivový olej. Díky tomu jsou zdejší obyvatelé mnohem zdravější a vitálnější než v jiných částech Evropy, a to až do vysokého věku. Přispívá k tomu také pohodový a uvolněný životní styl, kterým jsou pověstní zvláště Italové. Na jídlo si totiž vždy dopřejí dostatek času, jedí sice pomalu a dlouho, ale přitom si vychutnávají každé sousto. Nezbytnou součástí jejich jídla je i sklenka dobrého vína a samozřejmě nesmí chybět příjemná společnost přátel či blízkých, bez kterých by kulinářský zážitek ztratil své kouzlo.
Zkuste se také Vy inspirovat uměním Italů a vychutnejte si zdravé jídlo připravené na středomořský způsob s olivovým olejem Bertolli! Inspiraci najdete v sekci Recepty (vybrané recepty Bertolli) nebo na www.bertolli.cz.
Nový komentář
Komentáře
4 Miriska: pivo je tekutý chléb.
Já si zas nedokážu salát (hlávkový) představit bez vypuštěného špeku na kostičky
Ale ledový nebo čínské zelí zas s olivovým olejíkem
já mám doma dvoulitrovku a jsem zvědavá jak dlouho vydrží,přes léto máme velkou spotřebu
tenhle olej taky ráda kupuju, je opravdu výborný
Olivový olej i olivy mám moc ráda.