Olivovému oleji se na jihu říká „tekuté zlato“ a není to jen tak nějaká fráze. Už staří Řekové a Římané používali olivový olej nejen na přípravu pokrmů, ale také jako lék nebo kosmetický prostředek. Mnohé ze starodávných receptur se v oblasti Středomoří zachovaly do dnešních dnů – například děti dostávají pravidelnou denní dávku olivového oleje na podporu růstu a zdravého vývoje kostí. Ženy používají olivový olej v péči o vlasy a pleť a rolníci si jím chrání ruce i obličej při práci na poli. Nemocným se podává při jaterních nebo žaludečních problémech, pomáhá také při potížích s trávením, bolestech zubů nebo namožených svalech.

 

Skutečně to funguje?

Moderní věda samozřejmě nenechala olivový olej bez povšimnutí a podrobila jeho účinky důkladnému zkoumání. Zjistilo se, že olivový olej skutečně obsahuje řadu látek velice prospěšných našemu zdraví. Jsou to zejména nenasycené mastné kyseliny (až 85 % obsahu), které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, omezují riziko poškození cév a podporují zdraví srdečního systému. Organismus si tyto kyseliny nedokáže vyrobit sám, proto je musíme přijímat ve stravě – k pokrytí denní dávky nám postačí čtyři lžíce olivového oleje. 

V olivovém oleji najdeme také antioxidanty jako vitamin E a provitamin A, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály a zpomalují stárnutí organismu. Spolu s nenasycenými mastnými kyselinami zamezují vzniku cévních, srdečních a nádorových onemocnění. Výrazné antioxidační účinky mají i fenoly, které společně s dalšími složkami oleje pomáhají upravovat vysoký krevní tlak, působí jako prevence aterosklerózy, rakoviny a dalších nemocí. 

Díky svému složení je olivový olej snadno stravitelný a navíc podporuje vstřebávání živin. Část oleje, která není vstřebána, může působit v tlustém střevě antioxidačně jako prevence rakoviny. Zajímavé přitom je, že vzájemná kombinace těchto látek v olivovém oleji je mnohem účinnější, než kdyby jednotlivé složky působily samostatně. Nejlepší oleje jsou přitom takové, které byly vyrobeny šetrným postupem a je v nich tedy zachováno nejvíce účinných látek (např. Bertolli Extra Vergine). Není tedy divu, že pro všechny jeho pozitivní vlastnosti doporučují odborníci zařadit olivový olej i do naší stravy. 
 

Inspirovat se přitom můžeme jídelníčkem Středomoří, kteří odborníci povařují za vzor zdravé stravy. Obsahuje totiž hodně obilovin (těstoviny, rýže), zeleniny, ovoce, luštěnin a ryb a samozřejmě zdravý olivový olej. Díky tomu jsou zdejší obyvatelé mnohem zdravější a vitálnější než v jiných částech Evropy, a to až do vysokého věku. Přispívá k tomu také pohodový a uvolněný životní styl, kterým jsou pověstní zvláště Italové. Na jídlo si totiž vždy dopřejí dostatek času, jedí sice pomalu a dlouho, ale přitom si vychutnávají každé sousto. Nezbytnou součástí jejich jídla je i sklenka dobrého vína a samozřejmě nesmí chybět příjemná společnost přátel či blízkých, bez kterých by kulinářský zážitek ztratil své kouzlo.

 

Zkuste se také Vy inspirovat uměním Italů a vychutnejte si zdravé jídlo připravené na středomořský způsob s olivovým olejem Bertolli! Inspiraci najdete v sekci Recepty (vybrané recepty Bertolli) nebo na www.bertolli.cz.

TÉMATA:
DŮM A BYT