Foto: Shutterstock

  • 1 kg kančí kýty
  • 250 g slaniny (pár klínků do masa na prošpikování a zbytek pod maso)
  • 3 ks mrkve
  • 2 ks cibule
  • 2 ks petržele
  • půl celeru
  • 100 g másla
  • 200 ml piva Holba Polotmavá 11
  • Bobkový list
  • Sůl
  • Celý pepř
  • Nové koření
  • Vývar na podlití
  • Med
  • Hladká mouka na zahuštění

Nemáme-li k dispozici kance, o něco menší divočinu si můžeme připravit také z hovězího masa.

Kýtu odblaníme a začistíme, odřezaný tuk si pokrájíme a dáme stranou. Maso důkladně prošpikujeme slaninou a pár kousky mrkve. Zbytek slaniny pokrájíme nadrobno, cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na kolečka, přidáme pokrájený tuk, který jsme odřezali z masa, a vše přendáme do pekáče.

Prošpikované maso osmahneme na másle (případně na kouskách slaniny, pokud nám zbyla) spolu s bobkovým listem, pár kuličkami pepře a nového koření, aby se nám po všech stranách krásně zatáhlo. Následně maso i s orestovaným kořením přendáme do pekáče na připravenou směs, přelejeme pivem Holba Polotmavá 11, podlijeme vývarem a dáme přikryté péci do předehřáté trouby na 200 °C. Za občasného dolití vývaru pečeme zhruba 2 hodiny, dokud maso nezměkne.

Před koncem maso potřeme medem pro ještě lepší chuť a barvu. Když je kýta hotová, odstraníme bobkový list s kuličkami koření. Výpek případně trochu zahustíme hladkou mokou a dochutíme. Servírujeme s kouskem pečiva a se sklenicí dobře vychlazené Holby Polotmavé 11, která dotáhne dílo k dokonalosti.

Kančí dvakrát jinak:

Kančí na celeru a čokoládě

33.jpg (87 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Kančí játra s jablky na grilu

111.jpg (87 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama