Foto: Shutterstock

Plody opuncie možná znáte z dovolené nebo ze supermarketu. Prodávají se pod názvem kaktusový fík. Ale protože pocházejí původně z jižní Ameriky, bývají někdy označovány také jako indiánské fíky. Ti je totiž s oblibou konzumovali. Až pak došlo k jejich rozšíření i na další kontinenty. Věděly jste, že některé druhy opuncie přežijí dokonce i naše zimy? Odolají mrazu i sněhové pokrývce, aby mohly na jaře opět začít bujně růst, kvést a po několika letech také plodit.

Přestože na našich zahradách celoročně pěstované opuncie neoplývají největšími plody, i ty se dají konzumovat. Pěstovat můžete i opuncie s většími plody, ale ty lze na zahradě pouze letnit a následně jim vybrat vhodné zimoviště, kde nemrzne.

Pozor na trny

Opuncie vás nejprve nadchnou z oválných, plochých listů vyrůstajícími okouzlujícími květy a následně chutnými plody. Ty se zbarvují do zelené, červené až žluté. Ale pozor, stejně jako celá rostlina, jsou i ony pichlavé. Takže než se propracujete ke křehké a šťavnaté dužině, je třeba pracovat v rukavičkách. No, spíše v pořádných rukavicích.

Foto: Shutterstock

Slupka plodů bývá pokrytá na první pohled neviditelnými jemnými chloupky, které jsou velmi zrádné. Okamžitě se totiž zapichují do pokožky a pro jejich jemnost a zpětné háčky je lze jen stěží vyndat. Někteří pěstitelé k tomu používají vosk – polijí jím postiženou pokožku, a jakmile vosk ztuhne, sundají ho – i s ochranným štítem kaktusových fíků. Abyste to nemusela zkoušet, chloupky setřete a spláchněte vodou dříve, než se do plodu pustíte. Obzvláště nepříjemné je, pokud se zapíchnou do obličeje, nebo dokonce do jazyka či krku!

Plody chutnají i léčí


Foto: Shutterstock

Kaktusové fíky obsahují celou řadu cenných látek, od vitaminů A, B a C, přes minerální látky jako je draslík, vápník nebo hořčík až po vlákninu, enzymy, aminokyseliny nebo rostlinné slizy. Není tak divu, že utužují imunitu, mají blahodárný vliv na kardiovaskulární systém i trávicí trakt, odhánějí únavu a navíc napomáhají hubnutí.

  • Výborné jsou i v gastronomii. Hodí se do salátů či krémů.

Jak opuncie pěstovat

Stejně jako další kaktusy, i opuncie milují slunce a teplo, kdežto při vegetačním klidu zase sucho a chladno. Proto je někteří pěstitelé na skalce v zahradě chrání v zimních měsících přenosnou stříškou. Jiným opuncie prospívají i bez této vychytávky. Nenechte se vystrašit tím, že opuncie v době klidu seschne. Na jaře se do dužnatých listů opět vrátí vláha. Jinak tomu ale bude v případě, že chřadne hnilobou kořenů vinou příliš vlhké půdy.

Foto: Shutterstock

Velmi také záleží na zemině, v níž jsou pěstovány. Měla by být lehká, s obsahem štěrku, či písku. Zálivku vyžadují četnější hlavně v době, kdy vytváří plody. Nepohrdnou ani hnojivem učeným pro kaktusy. S jeho volbou ale buďte opatrní v případě, že máte v úmyslu plody konzumovat.

Máte vícero možností, jak s pěstováním začít.

  • Koupit si rostlinu v květináči, a tu na jaře zasadit do zahrady.
  • Oddělit list z matečné rostliny, a ten zasadit.
  • Zkusit položit na substrát v květináči plod, který následně zakoření a je možné ho zasadit.
  • Vysít semínka, která jsou u nás běžně k dostání.

Čtěte také:

Reklama