Za kakao a čokoládu vděčíme Mexičanům, kde se tyto pochutiny zrodily a rozšířily se od nich i do dalších částí světa. Dodnes jde o důležité komodity, které se z Mexika dovážejí. Mayská kultura používala kakao v mnoha formách, například v tekuté podobě bylo nabízeno jako oběť bohům. Do Evropy tento nápoj přivezli Španělé v šestnáctém století a lehce pozměnili chuť, aby nebyla tak kořeněná, ale naopak sladší. Kakao bylo natolik vzácné, že sloužilo i jako platidlo.

Pěstování kakaových bobů podléhá v Mexiku přísným kontrolám. Než plantážníci získají první plody nově zasazeného kakaovníku, trvá to pět až deset let. Na kvalitní čokoládu je tedy třeba si počkat.

Nejstarší zpráva o výrobci čokolády v Praze se datuje kolem roku 1770. Byl jím měšťan Filip Watzke, který bydlel a podnikal v domě u Černého slunce v Celetné ulici č. 556/8. To je jen pár kroků od muzea čokolády, které tam dnes sídlí.  

Z kakaa, kakových bobů a čoklády připravují Mexičané své tradiční nápoje. Můžete je i vyzkoušet, základem jsou ovšem kvalitní suroviny. 

Čokoládový nápoj Champurrado

Suroviny pro 3 až 4 porce:

  • 2 hrnečky vody
  • 2 hrnečky mléka
  • 1/4 hrnečku kukuřičné mouky
  • 1 tabulka vysokoprocentní čokolády
  • 1 hvězdička anýzu
  • 1 tyčinka skořice
  • 1/4 hrnečku hnědého cukru

Postup: Do vody dejte skořici, anýz a cukr nechte pár minut povařit, aby se koření rozvonělo. Poté koření odstraňte, přijdete čokoládu a tu nechte rozpustit. Přisypte kukuřičnou mouku a pořádně zamíchejte. Do směsi nalijte mléko a povařte asi ještě deset minut.  

Foto: Chocotopia Muzeum čokolády Choco-story, Shutterstock

Reklama