Když ochutnáte kaierschmarnn v některé z alpských chalup v kopcích, bude mít jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Stejně dobrý, jen bez té atmosféry, si můžete připravit doma. My jsme vyzkoušeli recept Romana Pauluse a maličko ho vylepšili.
Trhanec je něco jako hodně silná palačinka, která se po dokončení natrhá na kousky a doplní džemem, vařenými jablky nebo čerstvým ovocem a pocukruje. Klidně si k němu můžete dát ještě kopeček šlehačky nebo zakysané smetany.
Suroviny
- 150 g hladké mouky
- 250 ml plnotučného mléka
- 4 vejce
- 1 sáček prášku do pečiva
- 2 lžíce cukru krupice do těsta a 3 lžíce do jablek
- špetka soli
- trocha vanilkového extraktu nebo semínka z jednoho vanilkového lusku
- 3 velká jablka
- 2 hrsti vlašských ořechů
- panák rumu
- kus másla
- trocha oleje nebo přepuštěného másla
- čerstvé ovoce k servírování
- moučkový cukr
Postup
Připravte si velkou mísu. Do ní dejte mléko a vejce, spojte metličkou. Přidejte cukr, mouku, špetku soli. Kdo chce, může přidat ještě trochu nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry. Až máte těsto umíchané, vsypejte prášek do pečiva a opět pořádně promíchejte. Nejlépe se vám celou dobu bude pracovat metličkou.
Ve velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo trochu oleje. Vlijte těsto. Počkejte asi minutu a poté můžete přidat hrozinky namočené v rumu, pokud je v trhanci chcete mít. My jsme je vynechali. Nechejte na střední teplotu opéct z jedné strany. Poté přetočte na druhou stranu. Klidně můžete trhanec před otočením rozpůlit. Bude se vám s ním lépe manipulovat.
Až je trhanec dopečený, vyndejte ho na prkýnko a nakrájejte na menší kousky. Klidně můžete dodržte původní postup a trhanec natrhat vařečkou rovnou v pánvi. A vysypat na talíř. Proč? Protože v pánvi budete dál pracovat.
Mezitím, co se trhanec bude opékat, tak si oloupejte jablka a nakrájejte na menší kousky. V pánvičce si rozehřejte kus másla (asi 50 g) a vsypejte na něj kousky jablek. Přidejte nahrubo nasekané ořechy. Zasypejte cukrem a plotnu zapněte naplno. Hlídejte cukr, aby se nespálil, jen začal lehce karamelizovat. Poté přidejte ještě další kousek másla (zase 50 g) a panáka rumu. Klidně velkého. Promíchejte a vypněte plotnu. Do pánvičky vraťte natrhaný trhanec. Promíchejte.
Podávejte na talíři, posypané trochou moučkového cukru a podle chuti i špetkou skořice. Můžete doplnit čerstvým ovocem.
Dobrou chuť přeje Elly.
Rakouské speciality na našem magazínu
Käsespätzle neboli sýrové špecle
Tafelspitz - klasika trochu jinak
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Šmórum, no :-)
Nám ho - tedy trhanec- dělávala babička. Moc mi chutnal.Trhala ho rovnou na pánvi.
Tak to ho musím vyzkoušet, když je tolik chválený...píšu si...
A já ho musím moc pochválit. Dělala jsem si ho v pátek podle Ellyho receptu a hrozně jsem si pochutnala... Možná ho udělám dceři dnes k večeři.
Jedla jsem ho jednou v Rakousku, ale byl příšerně přeslazený, bez ovoce a ještě jsem na jídlo čekala 3/4 hodiny. Není nad naší palačinku.