DSC_1874.jpg (115 KB)

Když ochutnáte kaierschmarnn v některé z alpských chalup v kopcích, bude mít jedinečnou a neopakovatelnou chuť. Stejně dobrý, jen bez té atmosféry, si můžete připravit doma. My jsme vyzkoušeli recept Romana Pauluse a maličko ho vylepšili. 

Trhanec je něco jako hodně silná palačinka, která se po dokončení natrhá na kousky a doplní džemem, vařenými jablky nebo čerstvým ovocem a pocukruje. Klidně si k němu můžete dát ještě kopeček šlehačky nebo zakysané smetany.

DSC_1879.jpg (119 KB)

Suroviny

  • 150 g hladké mouky
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 4 vejce
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice do těsta a 3 lžíce do jablek
  • špetka soli
  • trocha vanilkového extraktu nebo semínka z jednoho vanilkového lusku
  • 3 velká jablka
  • 2 hrsti vlašských ořechů
  • panák rumu
  • kus másla
  • trocha oleje nebo přepuštěného másla
  • čerstvé ovoce k servírování
  • moučkový cukr

DSC_1857.jpg (117 KB)

Postup

Připravte si velkou mísu. Do ní dejte mléko a vejce, spojte metličkou. Přidejte cukr, mouku, špetku soli. Kdo chce, může přidat ještě trochu nastrouhané citronové nebo pomerančové kůry. Až máte těsto umíchané, vsypejte prášek do pečiva a opět pořádně promíchejte. Nejlépe se vám celou dobu bude pracovat metličkou.

Ve velké pánvi rozehřejte přepuštěné máslo nebo trochu oleje. Vlijte těsto. Počkejte asi minutu a poté můžete přidat hrozinky namočené v rumu, pokud je v trhanci chcete mít. My jsme je vynechali. Nechejte na střední teplotu opéct z jedné strany. Poté přetočte na druhou stranu. Klidně můžete trhanec před otočením rozpůlit. Bude se vám s ním lépe manipulovat. 

Až je trhanec dopečený, vyndejte ho na prkýnko a nakrájejte na menší kousky. Klidně můžete dodržte původní postup a trhanec natrhat vařečkou rovnou v pánvi. A vysypat na talíř. Proč? Protože v pánvi budete dál pracovat.

DSC_1863.jpg (114 KB)

Mezitím, co se trhanec bude opékat, tak si oloupejte jablka a nakrájejte na menší kousky. V pánvičce si rozehřejte kus másla (asi 50 g) a vsypejte na něj kousky jablek. Přidejte nahrubo nasekané ořechy. Zasypejte cukrem a plotnu zapněte naplno. Hlídejte cukr, aby se nespálil, jen začal lehce karamelizovat. Poté přidejte ještě další kousek másla (zase 50 g) a panáka rumu. Klidně velkého. Promíchejte a vypněte plotnu. Do pánvičky vraťte natrhaný trhanec. Promíchejte. 

Podávejte na talíři, posypané trochou moučkového cukru a podle chuti i špetkou skořice. Můžete doplnit čerstvým ovocem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Rakouské speciality na našem magazínu

Käsespätzle neboli sýrové špecle

DSC_0787.jpg (141 KB)

Tafelspitz - klasika trochu jinak

tafel8.jpg (135 KB)

Zaječí uši - Hasenöhrl

DSC_1799.jpg (94 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková