Kachní prsa jsou úžasnou základní surovinou, kterou můžete připravit za pár minut. Nejsou ani trochu nudné. Protože je stačí doplnit o zajímavou přílohu, omáčku nebo k nim přidat ovoce či zeleninu. Dnes jsme kachní prsa zkombinovali s červenou cibulí, omáčkou z červeného vína a výbornými lehce upečenými fíky.
Když máte krásná, vykostěná, kachní prsa, tak je ideální připravit je krátce na pánvi a později jen chvíli dodělat v troubě. Tak zůstane maso krásně křehké, šťavnaté, ale v žádném případě ne syrové.
Kombinace s červeným vínem kachně opravdu sluší. A fíky k tomu? Úplná delikatesa. Ty jsme ještě zakápli medem a fíkovým balzamikovým octem.
Suroviny
- 2 kachní prsa
- 6 fíků
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce fíkového balzamikového octa
- 2 červené cibule
- 300 ml červeného vína
- kousek másla
- sůl a pepř
Postup
Kůži na kachních prsou si nařízněte. Dávejte pozor, abyste nařízli jen kůži a neřízli do masa. Každý kus masa z obou stran osolte a opepřete.
Prsa dejte na rozehřátou pánev, kůží dolů. Z této strany opékejte asi 5 až 6 minut. Ne úplně na plnou teplotu, aby se vám kůže nespálila. Otočte prsa na druhou stranu, a tu opékejte další 4 minuty. Nechcete, aby maso bylo uvnitř úplně suché, tudíž tvrdé. Takže opravdu ne déle.
Po této době dejte maso do zapékací misky nebo pekáčku, kde už máte připravené fíky. Přikryjte pokličkou nebo alobalem a šupněte do vyhřáté trouby. Tam je nechejte asi 6 minut. To pro ty, kteří mají maso rádi šťavnaté a křehké. Pro kachní prsa tuto přípravu doporučuji, jsou tak mnohem měkčí a chutnají lépe. Kdo má přesto raději maso propečenější, nechá pekáček v troubě 10 až 12 minut.
Mezitím co se prsa opékají na pánvi, si připravte fíky.
Každý fík nařízněte do kříže, ale ne až dolů, aby se nerozpadl. Naskládejte je do pekáčku, kam později přidáte kachnu. Med smíchejte s balzamikovým octem a lehce osolte. Touto směsí zalijte fíky tak, aby je ochutila částečně i zevnitř.
Až máte maso i fíky pohromadě, a pečou se v troubě, připravte si omáčku.
Na pánvičce, kde se pekla kachní prsa, máte určitě výpek. Přidejte k němu kousek másla a na něm osmahněte cibuli nakrájenou na půlkolečka. Až je cibule měkká, zalijte pánev vínem. Prudkým varem nechejte minimálně polovinu objemu odpařit. Ochuťte solí a pepřem. Stáhněte z plotny a přidejte po pánvičku kus vychlazeného másla. Ten rychle rozmíchejte a tím omáčku lehce a jemně zahustíte.
Všechno je připraveno. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.
Na bramborovou kaši naskládejte plátky kachních prsou, zalijte omáčkou a přidejte lehce upečené fíky.
Dobrou chuť přeje Elly.
Nový komentář
Komentáře
Jasmína — #12nakonec jsem pekla vcelku na kmínu, s nádivkou a se zelím. Mňam!! Tak fíky budou příště
JaninkaCh — #10Jednoznačně zkus tenhle recept, se zelím to jedl každý xkrát, já bych zkusila ty fíky

Ta poslední fotka!

Koupila jsem dnes v Lidlu celou kachnu. Tak přemýšlím jestli ji vykostím a udělám si tenhle recept nebo spíš upeču vcelklu se zelím.
Nebo máte ještě někdo nějaký tip?
dala bych si
to by mohlo být dobré,hodí se to k sobě
Pavla_b — #5musí se upéct!!! Žádné mohla
elly — #4 tak a teď se mi úplně sbíhají sliny..ale blíží se sv. Martin, to by se kachnička nebo husička upéct mohla
Pavla_b — #3taky tak nějak
4 - 5 hodin na nějakých 150 °C
elly — #2 nepeču ji přes noc, ale čtyři hodiny jí dám
Pavla_b — #1a taky ji pečete pomalu, na nízkou teplotu několik hodin? Mě se tak vždycky povede nejlíp
Kachna je báječná, jedla jsem ji na mnoho způsobů, ale stejně mi nejvíce chutná jednoduše upečená - kmín, sůl a vycpat jablky.