kachní prsa s fíky

Kachní prsa jsou úžasnou základní surovinou, kterou můžete připravit za pár minut. Nejsou ani trochu nudné. Protože je stačí doplnit o zajímavou přílohu, omáčku nebo k nim přidat ovoce či zeleninu. Dnes jsme kachní prsa zkombinovali s červenou cibulí, omáčkou z červeného vína a výbornými lehce upečenými fíky.

Když máte krásná, vykostěná, kachní prsa, tak je ideální připravit je krátce na pánvi a později jen chvíli dodělat v troubě. Tak zůstane maso krásně křehké, šťavnaté, ale v žádném případě ne syrové.

Kombinace s červeným vínem kachně opravdu sluší. A fíky k tomu? Úplná delikatesa. Ty jsme ještě zakápli medem a fíkovým balzamikovým octem.

kachní prsa s fíky

Suroviny

  • 2 kachní prsa
  • 6 fíků
  • 2 lžíce medu
  • 2 lžíce fíkového balzamikového octa
  • 2 červené cibule
  • 300 ml červeného vína
  • kousek másla
  • sůl a pepř

Postup

Kůži na kachních prsou si nařízněte. Dávejte pozor, abyste nařízli jen kůži a neřízli do masa. Každý kus masa z obou stran osolte a opepřete.

kachní prsa

Prsa dejte na rozehřátou pánev, kůží dolů. Z této strany opékejte asi 5 až 6 minut. Ne úplně na plnou teplotu, aby se vám kůže nespálila. Otočte prsa na druhou stranu, a tu opékejte další 4 minuty. Nechcete, aby maso bylo uvnitř úplně suché, tudíž tvrdé. Takže opravdu ne déle.

kachní prsa

Po této době dejte maso do zapékací misky nebo pekáčku, kde už máte připravené fíky. Přikryjte pokličkou nebo alobalem a šupněte do vyhřáté trouby. Tam je nechejte asi 6 minut. To pro ty, kteří mají maso rádi šťavnaté a křehké. Pro kachní prsa tuto přípravu doporučuji, jsou tak mnohem měkčí a chutnají lépe. Kdo má přesto raději maso propečenější, nechá pekáček v troubě 10 až 12 minut.

Mezitím co se prsa opékají na pánvi, si připravte fíky.

fíky

Každý fík nařízněte do kříže, ale ne až dolů, aby se nerozpadl. Naskládejte je do pekáčku, kam později přidáte kachnu. Med smíchejte s balzamikovým octem a lehce osolte. Touto směsí zalijte fíky tak, aby je ochutila částečně i zevnitř.

Až máte maso i fíky pohromadě, a pečou se v troubě, připravte si omáčku.

Na pánvičce, kde se pekla kachní prsa, máte určitě výpek. Přidejte k němu kousek másla a na něm osmahněte cibuli nakrájenou na půlkolečka. Až je cibule měkká, zalijte pánev vínem. Prudkým varem nechejte minimálně polovinu objemu odpařit. Ochuťte solí a pepřem. Stáhněte z plotny a přidejte po pánvičku kus vychlazeného másla. Ten rychle rozmíchejte a tím omáčku lehce a jemně zahustíte.

kachní prsa s fíky

Všechno je připraveno. Podávejte ideálně s bramborovou kaší.

Na bramborovou kaši naskládejte plátky kachních prsou, zalijte omáčkou a přidejte lehce upečené fíky.

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama