Foto: Chef Dejv
Suroviny
kachní prsa
- 3-4 kachní prsa
- sůl
- pepř
- čerstvý rozmarýn a tymián
marinované zelí
- 1/2 hlávky čerstvého červeného zelí
- sůl
- 250 ml červeného vína
- kapka červeného vinného octa
- 1 lžíce cukru
- černý pepř
- bobkový list
pyré z červeného zelí
- 1/2 hlávky červeného zelí
- 1 červená cibule
- sůl
- pepř
- čerstvý tymián
- pár kapek červeného vinného octa
- špetka cukru
- kmín
- masový vývar
- 150 ml smetany
bramborové krokety
- 800 g brambor
- 3 žloutky
- sůl
- pepř
- čerstvá petrželka
- mleté mandle
- špetka muškátového oříšku
- mouka na obalení
- bílky ze 3 vajec
- strouhanka
Postup
Marinované zelí
Červené zelí si nakrájíme na tenké proužky, dáme do mísy, osolíme a promačkáme. Tím zelí změkne a pustí trochu šťávy. V rendlíku si zahřeji červené víno, kapku vinného octa, lžíci cukru, sůl, pepř a bobkový list. Vše svařím na polovinu, vznikne tím tak zálivka, která nám zelí krásně ochutí (mělo by být sladko kyselé).
Pyré z červeného zelí
Na másle si orestuji červenou cibuli a zelí, ochutím solí, pepřem, přidám větvičku tymiánu, pár kapek vinného octa, špetku cukru a kmínu. Podliji vývarem a dusím, dokud zelí není měkké. Potom vše rozmixuji s trochou smetany a dochutím.
Bramborové krokety
Ve slupce si uvařím brambory a nechám vychladnout. Oloupu je a nastrouhám, případně propasíruji. Přidám 3 žloutky, sůl, pepř, čerstvou petrželku, mandle, případně i trochu muškátového oříšku. Promíchám, vytvaruji středně velké kuličky a obalím v mouce, zbylých bílkách a strouhance. Smažím asi 4 minuty, dokud není kroketa zlatá.
Kachní prsa
Maso očistím, seříznu přebytečné blány, osolím, opepřím a dám na rozpálenou pánev. Nechám vypéct kůži, potom obrátím a přidám čerstvý rozmarýn a tymián. Kachnu přendám i s bylinkami na druhou pánev nebo na plech a dám dodělat do trouby, kachna musí být uprostřed pěkně růžová a šťavnatá.
Z pánve si sliji přebytečný tuk, odvařím červeným vínem a přidám silný vývar. Nechám zredukovat, na konci zašlehám kostičku másla.
Kachnu necháme po vytažení z trouby ještě odpočinout.
Dobrou chuť přeje Chef Dejv.
Kachna a zelí na oběd
Pomalu pečená husa nebo kachna
Foto: Lenka Mastešová
Kachna se smetanovými kroupami
Foto: Alena Kolaříková
Pečený králík s teplým salátem z červeného zelí
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Králíček bude zítra
To bych si dala, vypadá to výborně. Domácí bramborové krokety jsou moje oblíbené, hned po pečených bramborách.
mnam.....