11.jpg (227 KB)

Foto: Chef Dejv

Suroviny

kachní prsa

  • 3-4 kachní prsa
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý rozmarýn a tymián

marinované zelí

  • 1/2 hlávky čerstvého červeného zelí
  • sůl
  • 250 ml červeného vína
  • kapka červeného vinného octa
  • 1 lžíce cukru
  • černý pepř
  • bobkový list

pyré z červeného zelí

  • 1/2 hlávky červeného zelí
  • 1 červená cibule
  • sůl
  • pepř
  • čerstvý tymián
  • pár kapek červeného vinného octa
  • špetka cukru
  • kmín
  • masový vývar
  • 150 ml smetany

bramborové krokety

  • 800 g brambor
  • 3 žloutky
  • sůl
  • pepř
  • čerstvá petrželka
  • mleté mandle
  • špetka muškátového oříšku
  • mouka na obalení
  • bílky ze 3 vajec
  • strouhanka

Postup

Marinované zelí

Červené zelí si nakrájíme na tenké proužky, dáme do mísy, osolíme a promačkáme. Tím zelí změkne a pustí trochu šťávy. V rendlíku si zahřeji červené víno, kapku vinného octa, lžíci cukru, sůl, pepř a bobkový list. Vše svařím na polovinu, vznikne tím tak zálivka, která nám zelí krásně ochutí (mělo by být sladko kyselé).

Pyré z červeného zelí

Na másle si orestuji červenou cibuli a zelí, ochutím solí, pepřem, přidám větvičku tymiánu, pár kapek vinného octa, špetku cukru a kmínu. Podliji vývarem a dusím, dokud zelí není měkké. Potom vše rozmixuji s trochou smetany a dochutím.

Bramborové krokety

Ve slupce si uvařím brambory a nechám vychladnout. Oloupu je a nastrouhám, případně propasíruji. Přidám 3 žloutky, sůl, pepř, čerstvou petrželku, mandle, případně i trochu muškátového oříšku. Promíchám, vytvaruji středně velké kuličky a obalím v mouce, zbylých bílkách a strouhance. Smažím asi 4 minuty, dokud není kroketa zlatá.

Kachní prsa 

Maso očistím, seříznu přebytečné blány, osolím, opepřím a dám na rozpálenou pánev. Nechám vypéct kůži, potom obrátím a přidám čerstvý rozmarýn a tymián. Kachnu přendám i s bylinkami na druhou pánev nebo na plech a dám dodělat do trouby, kachna musí být uprostřed pěkně růžová a šťavnatá.

Z pánve si sliji přebytečný tuk, odvařím červeným vínem a přidám silný vývar. Nechám zredukovat, na konci zašlehám kostičku másla.

Kachnu necháme po vytažení z trouby ještě odpočinout.

Dobrou chuť přeje Chef Dejv.

Kachna a zelí na oběd

Pomalu pečená husa nebo kachna

123.jpg (78 KB)

Foto: Lenka Mastešová

Kachna se smetanovými kroupami

124.jpg (95 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Pečený králík s teplým salátem z červeného zelí

125.jpg (75 KB)

Foto: Alena Kolaříková