81965216_463219751019215_6214918523144110080_o.jpg (215 KB)

Suroviny

  • 4 ks kachních prsou
  • 2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře

na batátové pyré

  • 800 g batátů
  • 50 g másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 velká cibule
  • 2 lžičky soli
  • špetka černého pepře
  • 1 lžička tymiánu
  • špetka rozmarýnu
  • špetka skořice
  • trocha citronové šťávy
  • 100 g másla
  • 150 ml smetany

na omáčku 

  • větvička tymiánu
  • větvička rozmarýnu
  • 100 g másla
  • 250 ml červeného vína
  • trocha základu na demi glace nebo silného hovězího vývaru

na špenát

  • 400 g čerstvého špenátu
  • sůl
  • pepř
  • česnek 
  • trocha citronové šťávy

Postup

Kachní prsa si očistíme, odblaníme, špičkou nože nařežeme do kůže jemnou mřížku, z obou stran osolíme a opepříme.
Oloupeme si batáty, v hrnci rozehřejeme trochu másla a oleje, orestujeme cibuli nakrájenou nahrubo. Přidáme nakrájené batáty, sůl, pepř, tymián, rozmarýn, špetku skořice, podlijeme vodou a vaříme batáty do měkka, asi 20 minut.

Pánev rozehřejeme a dáme na ni kachní prsa - kůží napřed. Nepoužíváme žádný tuk, kachna si ho sama pustí, v té kůži je ho hodně, můžeme průběžně přebytečný omastek slívat. Prsa opečeme ze všech stran do zlatova, přidáme větvičky tymiánu, rozmarýnu, kousek másla a maso tím pomocí lžíce poléváme.

Přendáme na jinou pánev nebo pekáček a dáme dodělat do trouby vyhřáté na 200 °C. Necháme je tam asi 6 minut.

Výpek z pánve odvaříme červeným vínem, přidáme trochu základu na omáčku demi glace ( silný hovězí vývar z kostí, zeleniny, protlaku, červeného vína ) a svaříme na potřebnou hustotu.

Uvařené batáty si přendáme do mixéru - ideálně na smoothie - udělá vám krásně jemnou a hladkou konzistenci, přidáme trochu citronové šťávy, máslo a smetanu. Vymixujeme do hladka, mezitím si vyndáme z trouby kachnu a necháme chvíli odpočinout.

Na másla si spaříme listy čerstvého špenátu, ochutíme solí, pepřem, česnekem a citronovou šťávou.

Přeji dobrou chuť!! Chef Dejv

Kachní prsa jsou perfektní nedělní oběd!

Kachní prsa na pomerančích

DSC_0252.jpg (107 KB)

Salát s čočkou beluga a kachními prsy

DSC_0451.jpg (85 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Chef Dejv

Reklama