A je to tady. K Silvestru patří nejen alkohol, ale také dobré jídlo, které pomůže jeho účinky mírnit. Připravte si pálivé dobroty, které budete moci zobat a po kterých Vám nebude na Nový rok těžko.

Kachní paštika v křupavé krustičce

kachna

Počet porcí: 4

Ingredience paštika:

  • 400 g kachních jater
  • 500 ml mléka
  • 100 ml koňaku nebo brandy
  • 100 ml portského vína
  • 250 g rostlinného tuku Flora Gold
  • sůl

Ingredience těsto:

  • 175g špaldové mouky
  • sůl
  • 75 g rostlinného tuku Flora Gold
  • 50 – 70 ml studené vody
  • vejce na potření
  • pepř

Návod k přípravě:

Játra dobře omyjeme, odblaníme a necháme odležet jeden den v mléce, opět propláchneme a další den dáme játra odpočívat do koňaku (nebo brandy) a portského.

Játra necháme okapat, polovinu z nich nakrájíme na kostičky, orestujeme na rostlinném tuku Flora Gold a necháme zchladnout. Druhou polovinu rozmixujeme (nebo 2x umeleme) a smícháme s rostlinným tukem Flora Gold, solí a pepřem (pokud máte rádi pikantní, nešetřete). Poté přidáme vychladlé kusy jater, zamícháme a případně dochutíme portským či koňakem.

Formu vyložíme potravinářskou folií, naplníme paštikou a několikrát sklepneme. Paštiku pečeme ve vodní lázni ve vyhřáté troubě na 80 °asi 40 minut. Po zchladnutí vložíme do lednice alespoň na 24 hodin a necháme dobře ztuhnout.

Na těsto zpracujeme všechny uvedené ingredience, zabalíme do fólie a necháme odpočinout 30 min. Následně vyválíme, okraje potřeme vejcem a paštiku zabalíme do těsta. V troubě na 180 °C upečeme do zlatova.

TÉMATA:
VAŘENÍ