Pomalu pečenou kachnu z našeho magazínu už dobře znáte. Kachní maso je výborné a když se upeče pěkně pomalu, přes noc, tak je úžasně šťavnaté a křehké. Kachně pak jen na pár minut dopečete kůžičku a máte geniální jídlo bez práce.
Zároveň je však pomalu upečené kachní maso výborným základem pro mnoho dalších jídel. Nemusíte k němu podávat jen knedlíky a zelí.
Dnes jsme ho doplnili smetanovými kroupami se sušenými italskými rajčaty. Nebojte se pár sušených rajčat dát také dovnitř kachny při pečení.
Recept na pomalu pečenou kachnu si můžete zopakovat TADY. V našem receptu se peče 5 hodin na 150 °C. Přes noc ji klidně pečte na 100 - 110 °C, celou noc. Nedávno se nám pod receptem objevila připomínka o finanční náročnosti takového mnohahodinového pečení. Tak jsme chvilku počítali a upéct takovou noční kachnu, vyjde u A+ spotřebiče necelých 30 Kč, i méně. To není taková hrůza, co myslíte?
Suroviny
- 1 celá kachna
- sůl
- pepř
- 100 g sušených rajčat ve slunečnicovém oleji
kroupy
- 300 g středních ječných krup
- 150 g sušených rajčat ve slunečnicovém oleji
- 250 g hub ve slaném nálevu
- 1 cibule
- 2 - 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 250 ml smetany ke šlehání
- slunečnicové olej
Postup
Kachnu dejte péct den předem nebo brzy ráno. Před pečením do ní vložte sušená rajčata, kachnu můžete polít částí oleje, ve kterém byly naloženy rajčata.
Kachnu pečte osolenou, opepřenou. Další koření není potřeba.
Kroupy propláchněte. Dejte vařit do osolené vody, doměkka.
Ve velké pánvičce si rozehřejte trochu oleje. Na něj vsypejte cibuli, nakrájenou na velké kousky. Chvilku po ní, až začne jemně zlátnout, přidejte i houby, bez nálevu. Po nich také na menší kousky nakrájená sušená rajčata. Můžete přidat i trochu oleje, ve kterém byly rajčata naloženy.
Promíchejte a chvíli společně prohřívejte. Vsypejte uvařené, scezené kroupy. Opět promíchávejte. Zalijte smetanou a prohřívejte asi dvě až tři minuty.
Pečenou kachnu podávejte na kroupách.
Dobrou chuť přeje Elly.
Kachní hody na našem magazínu
Pečená kachna s hruškami a dýňovou polentou
Kachní prsíčko s teplým zelným salátem
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Dnešní večeře - smetanové kroupy. Malá změna: místo hub ve slaném nálevu hlíva, místo středních krup malé a smetanu jsem použila s nízkým podílem laktózy. Výsledek - prostě lahůdka
Kroupy ploplachuji před namočením, následně před vařením. Třikráte přivedu k varu a šokově propláchnu hnedle co se kroupy začnou vařit studenou vodou. Po třetím šokovém propláchnutí nechám již uvařit doměka. Odstavím z plotny a nechám ještě pod pokličkou dojít. Až poté s nimi pracuji. Stejným způsobem pracuji i s luštěninami. Solení probíhá až při konečné přípravě výsledného pokrmu. Důvod - namáčením a šokovým proplachováním se rozpouštějí a vyplavují rostlinné cukry, které právě nedostatečně rozpuštěné způsobují nadýmaní. Smetanu se sníženým obsahem laktózy, či smetanu sojovou přidávám z důvodu lepší stravitelnosti jak krup, tak luštěnin. A tyto rady se mi osvědčily. Zkuste, stojí to za to
Smetanové kroupy jsem ještě nezkoušela - velmi dobrý nápad