kachna.jpg (128 KB)

Foto: Chef Dejv

Ke kachně můžete místo špenátu udělat bílé nebo červené zelí, pokud ji takhle máte raději. Chef Dejv, autor dnešního receptu, zvolil špenát.

Suroviny

  • 1 celá kachna
  • sůl
  • pepř
  • kmín
  • 1 lžíce medu

bramborové knedlíky

  • 700 g brambor uvařených ve slupce
  • 2 vejce
  • asi 250 g hrubé mouky
  • 1 lžíce bramborového škrobu
  • 1 lžička soli

špenát

  • 500 g čerstvého špenátu
  • 1 šalotka
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • pepř
  • kousek másla

Postup

Kachnu opláchneme, pořádně zvenku i zevnitř osolíme, opepříme, přidáme trochu kmínu a podlijeme skleničkou vody.
Přiklopíme a pečeme na 110 - 120 °C, asi 3,5 hodiny. Asi po dvou hodinách odebereme část šťávy a smícháme jí se lžící medu a kachnu během pečení dvakrát třikrát potřeme.

Na konci kachnu odklopíme a teplotu zvýšíme na 180 - 200 °C a necháme vypéct kůži. Šťávu můžeme nechat lehce zredukovat, aby měla lepší chuť a barvu.

Na knedlík si připravíme uvařené, oloupané a nastrouhané brambory, přidáme vajíčka, lžičku soli, hrubou mouku a lžíci bramborového škrobu. Vše vypracujeme v těsto a rozdělíme na válečky. Vaříme asi 20 - 25 minut.

Čerstvý špenát připravíme na másle se šalotkou a stroužkem česneku, osolíme, opepříme, můžeme přidat kapku smetany a citronové šťávy.

Dobrou chuť přeje Chef Dejv.

Co ještě ke kachně?

Červené zelí nejen k pečené huse

1.jpg (88 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Jak udělat výborné domácí knedlíky

2.jpg (78 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Vše o kysaném zelí

3.jpg (814 KB)

Foto: archiv redakce

Reklama