Medvědí rozjezd v poválečném období


Ačkoliv vás to možná překvapí, společnost Haribo je dodnes rodinnou firmou. V německém Bonnu ji 13.12.1920 založil Hans Riegel a dnes se o jeho odkaz stará už třetí generace potomků. Hlavním mottem zůstává „dělat lidem radost a zpříjemňovat jim společné chvíle“. Jediná věc, která to na chvíli přerušila byla druhá světová válka. Ačkoliv firma bezprostředně před válkou zaměstnávala asi čtyři stovky zaměstnanců, z důvodu nedostatků surovin se musela výrobna v Bonnu transformovat na farmaceutika. S válkou v roce 1945 odešel i Hans Riegel, který zemřel ve věku dva a padesáti let. Společnost převzala nejdříve jeho manželka Gertrud, která v ní působila od jejího založení, když se z válečného zajetí vrátili její dva synové Hans a Paul, Haribo od ní převzali.  

Chutná malým, stejně tak i dospělým

Po želatinových a lékořicových bonbonech byla poptávka, firma proto už pět let po konci války zaměstnávala asi jeden tisíc zaměstnanců a jen kvetla. V roce 1960 spatřili světlo světa Zlatí medvídci, kteří jsou dnes nejoblíbenějším produktem a ikonou segmentu želatinových bonbonů, dva roky na to přišla televizní reklama. Úpravy se dočkal i reklamní slogan. Ten byl doplněn o svou druhou část a používá se dodnes. Kdo by jej neznal? „Haribo chutná malým, stejně tak i dospělým!“. Na začátku devadesátých let pak začalo celkově nejdelší reklamní partnerství na světě – partnerství mezi společností Haribo a bavičem a hercem Thomasem Gottschalkem. V roce 1996 došlo k rozšíření portfolia, když firma převzala belgickou továrnu na cukrovinky a začala vyrábět pěnové bonbony marshmallows.

A dnes?

Vývoj společnosti byl rychlý a velmi úspěšný. V současnosti Haribo denně vyrobí na 160 milionů kusů želatinových medvídků a je největším výrobcem želé bonbonů na světě. Sladké radosti vyrábí v šestnácti závodech v deseti zemích po celém světě, včetně jižní Ameriky. Koupit bonbony Haribo můžete ve sto zemích světa. I u nás se těší velké oblibě, z průzkumu veřejného mínění v roce 2018 vzešlo, že medvídky nakupují 2/3 Čechů a nejoblíbenější jsou ti červení s jahodovou příchutí. Za 100 let došlo k obrovskému rozmachu společnosti, ale jak říkají potomci Hanse Riegla, „Stovka? To je mládí!“

Oslava s pořádným dortem

Připomeňte si 13. prosince 100. výročí společnosti Haribo a jejích želatinových bonbonů, nechte se inspirovat a upečte si doma velkolepý dort. Připravit jej můžete k jubileu či jiné sváteční příležitosti, stojí za to.

Jemný pruhovaný dort

Ingredience na těsto:

  • 70 g hladké mouky
  • 35 g vanilkového pudinku
  • 165 g krupicového cukru
  • 175 g bílků
  • 170 g žloutků
  • 80 g másla

Ingredience na spodní korpus:

  • 200 g sušenek
  • 100 g másla

Ingredience na krém:

  • 500 g másla
  • 500 g moučkového cukru
  • 250 g smetanového sýru
  • 1 lžička vanilkového extraktu

Postup na těsto:
Nejprve důkladně vyšlehejte bílky. Poté přisypte cukr a vyšlehejte do pevného sněhu. Přidejte žloutky a jemně promíchejte metličkou. Následuje smíchaná mouka s vanilkovým pudinkem, opět ručně vmíchejte. Nakonec přimíchejte i rozehřáté (ale ne teplé) máslo.
Obdélníkový plech vyložte pečícím papírem a rovnoměrně na něj rozetřete těsto. Pečte přibližně 10 minut na 180 °C.

Postup na spodní korpus:
Mezitím, co si necháte rozpustit máslo, si v míse důkladně rozdrťte sušenky. Poté nadrcené sušenky s máslem smíchejte. Směs nasypte do dortové formy a umačkejte na dno. Vložte do lednice na 20 minut.

Postup na krém:
Máslo a cukr vyšlehejte do bílé směsi. Přidejte smetanový sýr, vanilkový extrakt a šlehejte, dokud se vše nespojí.

Postup kompletace dortu:
Upečené těsto z trouby nechte vychladnout. Poté ho potřete marmeládou a na ni ještě natřete vrstvu připraveného krému (nevypotřebujte ho celý). Následně plech vložte na 15 minut do lednice, aby krém mírně ztuhnul.
Dno dortové formy (spodní korpus) také potřete marmeládou.

Vyndejte plech z lednice a z těsta vykrájejte tenčí pláty. Vyskládejte je do kulaté dortové formy tak, aby byla celá zaplněná.

Horní část dortu potřete krémem. Poté vložte alespoň na 1 hodinu do lednice.

Nakonec z dortu sundejte dortovou formu a obmažte krémem strany dortu.

Ozdobte dort polevou, dekoracemi a HARIBO medvídky.

Tip:
Pří vmíchávání žloutku a dalších ingrediencí do sněhu buďte velmi opatrní a jemní. Je to fáze, kdy těsto může spadnout a nebude tak ve výsledku dostatečně vláčné.

Reklama