Jednou z nejběžnějších snídaní u nás je jogurt. Ať už ovocný, nebo bílý, samotný, nebo s cereáliemi. Taková snídaně je nejen časově nenáročná, levná, ale i zdraví prospěšná. Proč? Na to jsme se zeptali odbornice na zdravou výživu. O jogurtech a cereáliích jsme si popovídali s nutriční terapeutkou Karolinou Hlavatou.
Jogurt patří mezi zakysané mléčné výrobky, o jejichž pozitivním účinku byli přesvědčeni již naši předkové. Stěžejním technologickým krokem při výrobě zakysaných mléčných výrobků je kysání (fermentace). K fermentaci se používají speciální mikroorganismy (probiotické kultury). Probiotické kultury patří mezi velmi „přátelské“ a jejich význam pro zdraví byl prokázán v mnoha klinických studiích. V průběhu fermentace přemění bakterie mléčného kvašení část obsažené laktózy (mléčného cukru) na kyselinu mléčnou. Kyselina mléčná snižuje pH (zvyšuje kyselost) výrobku, což má řadu výhod (lepší vstřebatelnost vápníku a železa, lepší stravitelnost mléčných výrobků). Při fermentaci současně vznikají další důležité látky – mastné kyseliny s krátkým řetězcem, některé vitaminy, aromatické látky. Uvedené látky jsou rozhodující pro výsledné senzorické i nutriční vlastnosti fermentovaných mléčných výrobků.
Vedle uvedeného jsou jogurty cenným zdrojem kvalitních bílkovin. Z minerálních látek jsou mléčné výrobky cenné zejména pro vysoký obsah vápníku, který se v mléčných produktech nachází ve velmi dobře vstřebatelné formě.
Před jakými konkrétními nemocemi nás „chrání“ jogurt a před jakými cereálie?
Pravidelná konzumace jogurtů přispívá ke správnému složení mikroflóry (s převahou bakterií mléčného kvašení), což významně ovlivňuje zdraví. Správné složení mikroflóry pomáhá chránit střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšuje zažívání, posiluje imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu v krvi.
Zdravotní význam nerozpustné vlákniny spočívá v tom, že zvětšuje objem stolice a zlepšuje střevní peristaltiku. Uplatňuje se proto v prevenci zácpy, žaludečních a duodenálních vředů, dráždivého tračníku, hemoroidů a nádorových onemocnění střev. Rozpustná vláknina dobře bobtná, a tím navozuje rychlejší pocit sytosti. Proto sníte i menší množství jídla. Vláknina také zpomaluje trávení a vstřebávání živin. Výsledkem je pokles hladiny krevního cukru a inzulínu, takže nemáme brzy pocit hladu. To má velký význam např. pro diabetiky.
Nebudeme mít po tak lehké snídani, jako je například jogurt s cereáliemi, brzy hlad? Nebudeme pak o to víc jíst během dne?
Důležité je množství a poměr mezi jogurtem a cereáliemi. Pokud sníte dvě lžičky jogurtu a misku cereálií, hlad mít budete. Pokud si dáte kelímek jogurtu, tři lžíce cereálií nebo půl balíčku BeBe Dobré ráno s jogurtem, k tomu kousek ovoce a do kávy nebo čaje mléko, hlad mít zcela jistě nebudete.
Proč se klade důraz především na zdravou snídani? Proč máme jogurty a cereálie jíst především ráno, a ne například večer?
Není důvod, proč si nedat k večeři jogurt a cereálie. Spíš jde o to, aby to nebylo na úkor pestrosti stravy – ráno, v poledne i večer to samé.
Je důležité snídat hned, jak člověk vstane? Znám mnoho lidí, kteří mají chuť k jídlu třeba až 2–3 hodiny po probuzení.
Snídat se nemusí ihned po probuzení, nicméně se nevyplácí snídani opomíjet. Kdo nesnídá, je méně výkonný a hůře se soustředí.
Je vhodné jíst ovoce a zeleninu už k snídani?
Určitě ano. Podle doporučení bychom měli za den sníst alespoň 500 g zeleniny a ovoce, přičemž tato dávka by měla být rozdělena do pěti porcí. Za porci ovoce se např. považuje i sklenka džusu.
Čtěte také...
Zdravá snídaně. Víme, co to je?
Nový komentář
Komentáře
jogurty mám ráda,hlavně laksymáček a takové ty tvarohové,třeba čokoládový termix...mňam
Ja na sladkou snidani moc nejsem, takze mivam pecivo, ramu, syr a zeleninu. Vyjmecne si dam bily jogurt.
já mám ráda bohaté snídaně
dazou — #4 ja mam taky radsi ty klasicke - ale s tim bilym jogurtem jsou taky dobre : ) uz jsem si koupila i ty růžové, tak jsem zvedava, zatim na ne jenom koukam : )
Taky snídám celozrnné cereálie, někdy s bílým jogurtem, někdy jen s mlíkem, kupuju si ale ty s pečetí celozrnnosti. Na www.cerealie.cz je i pár receptů, kde se dají cereálie ještě použít, aby to nebylo jen o té snídani:-)
Cinderela — #8 mám to stejně,denně 1x bíly jogurt už kvůli zažívání
Aniž bych znala všechny tyto kvality jogurtů, jogurty miluju, jsem na nich přímo závislá.Nemít tak den jogurt, asi bych silně abstinovala.
Na snídani určitě kávu a pečivo.
k snídani mám ráda ovoce
Eve2004 — #3 Nejsou špatný, normální plněná sušenka.
Eve2004 — #3 meli, na muj vkus maji moc chemickou chut. radsi si dam mlecne bebe dobre rano a jogurt k tomu.
neměl jste někdo ty nové Bebe? Jeste jsem nemela moznost je ochutnat
Ovoce a zeleninu občas ke snídaní máme