Vyrobte si vlastní jogurt – a jednoduše!

Příprava domácího jogurtu není nikterak složitá. Postačí vám litr čerstvého plnotučného kravské mléka a asi půl hrnečku živých kultur v podobě kvalitního bílého jogurtu. Důležité je také dbát na čistotu nádobí, která zaručí polovinu úspěchu. 

V hrnci zahřejte mléko do bodu těsně před varem, ideální je teplota kolem 90 stupňů. Poté mléko odstavte a dejte co nejrychleji zchladit na teplotu kolem 40–45 stupňů, pomoct si můžete třeba nádobou naplněnou kostkami ledu. Do mléka pak přidejte jogurt a důkladně prošlehejte. Následně nalijte do sklenic a nechte zhruba při 40 stupních odpočívat, ideální je využít elektrickou troubu. Čím déle necháte jogurt zrát, tím bude hustší a zároveň kyselejší, ideální je rozmezí 6–10 hodin. Hotový jogurt uchovávejte v chladu, kde vám čerstvý vydrží zhruba týden. 

62cbc33f1f58eimage.pngFoto: Produkt ekologického zemědělství

Ingredience:

  • kelímek bílého jogurtu
  • hrnek hladké mouky
  • 2 bio vejce
  • kypřící prášek
  • půl hrnku třtinového cukru
  • ovoce dle chuti 

Postup: 

Troubu si předehřejte na 180 stupňů. Bílý jogurt smíchejte s vejci a cukrem. Do mísy nasypte mouku, kypřící prášek, přidejte k jogurtové směsi a důkladně promíchejte. Těsto nalijte do vymazané a vysypané koláčové formy a poklaďte kousky oblíbeného ovoce. Pečte přibližně 30 minut, dokud koláč nezezlátne, a podávejte. 

Reklama