Jahody jsou nezaměnitelné svou chutí, vůní i vzhledem. První dochované zprávy o jahodách a hlavně o jejich léčebných účincích pocházejí od věhlasného řeckého lékaře Hippokrata. Dnes jsou jednou z nejoblíbenějších plodin (nejen) zahrádkářů.
Jahody jsou bohatým zdrojem vitaminu C, jeho obsah v jahodách je srovnatelný s citrusovými plody. Další hojně zastoupené vitaminy jsou A, B, E a minerální látky, zejména bór, draslík, fluor, fosfor, hořčík, kobalt, síra a vápník. Dále obsahují vysoké množství vlákniny a překvapivě málo přírodního cukru, celých 87 procent jahod tvoří voda.
Jahody mají léčivé schopnosti. Pročišťují trávicí soustavu a podporují správnou funkci metabolismu, uplatňují se při léčbě onemocnění oběhové soustavy, chudokrevnosti, dně, močových a žlučových kamenech, horečkách, nachlazení a zánětlivých stavech. Navíc obsahují kyselinu ellagovou, která brání karcinogenům měnit zdravé buňky v nádorové. Touto vlastností se můžou pochlubit už jen višně a hroznové víno.
Jsou také dobrým afrodiziakem, a to pro svůj vysoké obsah zinku, který nacházíme v jahodových semínkách. Zinek má příznivý vliv na sexuální výkonnost, a to u obou pohlaví.
Jahody mají samozřejmě nezastupitelnou roli v kuchyni. Jejich zdraví prospěšná moc se ale nejvíce znásobí, když si jahody přimícháte do jogurtu.
Jogurt patří mezi zakysané mléčné výrobky, o jejichž pozitivním účinku byli přesvědčeni již naši předkové. Jogurty obsahují speciální mikroorganismy (probiotické kultury), které patří mezi velmi „přátelské" a jejich význam pro zdraví byl prokázán v mnoha klinických studiích. Jsou také cenným zdrojem kvalitních bílkovin. Z minerálních látek jsou mléčné výrobky cenné zejména pro vysoký obsah vápníku, který se v mléčných produktech nachází ve velmi dobře vstřebatelné formě.
„Pravidelná konzumace jogurtů přispívá ke správnému složení mikroflóry (s převahou bakterií mléčného kvašení), což významně ovlivňuje zdraví. Správné složení mikroflóry pomáhá chránit střevní sliznici před tvorbou a vstřebáváním toxických látek, zlepšuje zažívání, posiluje imunitní systém a snižuje hladinu cholesterolu v krvi,“ vysvětluje nutriční terapeutka Karolina Hlavatá.
Vyzkoušejte BeBe Dobré ráno s jahodovým jogurtem
Nový komentář
Komentáře
Bílý jogurt a ted jehody z mrazáku nemá to chybu.
jahodové jogurty miluju
mnámky miluji jahody a jogurty
Já radši jahody jen čerstvé !
Dneska jsem měla k snídani jogurt pěkně od kraviček z farmy a do něho zamíchané maliny ze zahrádky. Mňam!
ani to nebudu zkoušet,určo to bude přeslazené.Raději si dám domácí jogurt bez hnusných zahušťovadel a misku jahod ze zahrádky.
Živé jogurtové kultury v sušence? A ta má trvanlivost 5 dní a smí být jenom v lednici? No asi ne, to by nebyla sušenka, takže tady někdo sprostě marketingově kecá







Přesný návod jak nahradit plnohodnotné potraviny: jahody, jogurt a celozrnné cereálie plnohodnotnou umělohmotnou sajratní náhražkou
čiperka — #5 přesně !
Tak já bych si k snídani dala 1/2kg bílý jogurt (selský), pořádnou mísu omytých jahod a sušenku bych darovala mé oplácané kolegyni
a byly bychom spokojené obě
Jaké jídlo, takové tělo...
měla jsem jí,nic moc
*modrá — #1 Sušenka, co má s jahodama pramálo společného
.
*modrá — #1





Takovej hezkej název šlánku, přímo šťavnatej a vonící..a vyleze z toho sušenka