Avšak na manžela přišla choroba. Tvářila se nejdříve jako nastydnutí, (už to tedy nebylo nijak veselé, jelikož víte, co to je chlap s rýmou), ale bohužel nezůstalo jen u toho a manžel ulehnul s antibiotiky.
Pracuje jako číšník, což znamená v létě týden volna, týden do práce. Situace byla taková, že když tam nepůjde, nastane v hospodě mého tchána velký personální problém a naše rodina nebude mít příští měsíc na složenky. Šly na mne mrákoty.
Když jsem se dostala z nejhoršího, začalo mi docházet, že není zbytí.
Budu muset „na plac"!
Kdysi v mládí jsem tuto práci dělala a dobře jsem si pamatovala na bolavé nohy a záda. Ale spoustu věcí jsem zapomněla. Možná schválně.
Do zmíněné hospody chodí hodně lidí z okolních kanceláří na oběd. Tento nápor mají obsloužit dva číšníci (a tchán v záloze).
Volali jsme ho hned po otevření.
Věděla jsem ale do čeho jdu. Ale právě se mi začaly vybavovat zapomenuté zkušenosti z dávné kariéry servírky. V tomto nepřehlédnutelném mumraji jsem k několika stolům šla několikrát tam a zpátky.
„Zapomněl jsem vám říci, že tam nechci přílohu!“
„Přineste mi ještě tatarku.“
„Ještě trochu ledu.“
„Můžete mi vyměnit rýži za knedlík?“
„Chtěl jsem brčko!“
„Ale ne houskovej, bramborovej knedlík!!“, vykřikl vážný pán v obleku a jeho tváři jsem si mohla přečíst, jak moc jsem jen blbá servírka.
Už vás slyším, jak říkáte, že číšník je přeci od toho. To je pravda a já se moc snažím o dobrou obsluhu a aby byl host spokojen. Ale občas se mi zdá, že v některých případech je to jen těžko proveditelné.
Jsem po čtvrtém dni „na place“ a mé nohy jsou jak z olova. Bolí mne hlava a doma na nemocného manžela jsem neurvalá. Nemám čas, ani nervy na cokoliv jiného.
Chtěla jsem vám tímto jen říci, aby jste v číšnících viděli taky lidi, kteří dělají svou práci. Je to práce velice těžká a neznamená to nutně, že nemají schopnosti či inteligenci na lepší profesi.
Jistě, v mnoha případech je nutné si jako host přepočítat účet, anebo vrátit studenou polévku, ale pokud jste spokojeni – dejte to najevo! Uděláte jim radost a možná jim dodáte sílu se přenést přes dalšího frfňavého hosta.
A teď už mne omluvte, běžím na plac. A jestli přežiji, tak brzy napíši další článek. Doufám, že bude o tom, jak jsem trávila čas s přáteli a nic nedělala……
Nový komentář
Komentáře
Držím palce do konce týdne,ať to přežijete ve zdraví a nejdete marodit druhý týden
Ronnie: Oni jsou nesmrtelní?
Já jim v žádném případě ani trochu nezávidím... Nemají to s námi smrtelníky lehké...
Galadriel: Bylo, já přes zimu do cizích krajů necestuju.
Tapi, to ale nebylo v CR, ze?
Galadriel: Já jsem se pobavila, když jsem viděla před Vánoci cedulku u umělých vánočních stromků: Zboží je možno v případě nespokojenosti vrátit do tří týdnů bez udání důvodu. Mít doma stromek tři týdny přes Vánoce stačí, ne?
_Lucky: Na Slovensku jsem to zažila taky, že odmítli rozpočítat po dvojicích. Tady ještě ne
Ale nepomlouvejme jen české číšníky, stalo se nám na Korsice - prázdná restaurace, sedneme si tři a objednáme si dvě jídla (zkusit místní mořské speciality) a číšnice nás okamžitě vyhodila! Trvalo, než jsem to strávil...
Ale v jedné nejmenované české hospůdce se mi stalo, že opilý číšník od první částky zbývající dvě odečetl. Nestačil jsem se divit - ale taky protože se nás arogantně chystal vyhodit do lijáku (tipovali jsme, že každou chvíli skončí), nechal jsem to tak. A basta. (Fakt je, že to tam jindy peněžně vyšlo i naopak...)
Lania: nebo na mail Silveig@centrum.cz
napíšu ti podrobnějc - pokud je to dobrá hospoda tak super
Lania: dej mi prosíííím do vzkazů kontakt, napíšu ti proč
S tím, že když neupozorníte, platí celý stůl dohromady, jsem se setkal často na Slovensku, u nás teda ještě ne.
Anonym: Když už tak majÍ, ale ten nadpis byl asi záměrně napsán slangově, jak lidi brblají, ne?
Janka: Ale zase na druhou stranu si myslím, že jsme tam byli rychlí a hodní. Ten jeden den. Jinak já jsem tam druhej den už nešla, ale ti ostatní dělali normálně krátkej, dlouhej, takže třeba se dostali domů v půl čtvrtý ráno a v půl jedenáctý už tam zas museli bejt
Za studií jsem dělala v hospodě asi 3 roky, takže to znám. Já mám lidi vyloženě ráda, takže mě naštval opravdu málokdo. Jednou se tam hned v 11 nahrnuly asi dva stoly po deseti lidech a jeden pár, co jenom pil. Trochu jsem nestíhala a ten chlápek, co tam byl se ženskou měšl prázdnou sklenici a něco řekl, jako " no to je obsluha" Asi to ani nemyslel úplnš vážně, když viděl jak tam kmitám, ale mě se rto jaksi dotklo, hrozně špatně totiž snáším kritiku
a já začala brečet, že se mi tam pak chudák ještě asi 5x omluvil. Ale jinak se mě spíš lidi zeptali: "Slečno, je vám vůbec taky někdo nesympatickej?" Tak to člověka potěší. K nám se tam většinou chovali hezky, taky asi věděli, že jsme tam samí studenti, jak psala Galaqdriel o tý Kanadě.
Tam už nejdu
Janka: Jinak nedávno jsem neměla práci, ale za to dluhy jo, tak mě napadlo jít dělat na chvilku do hospody. A jeden den jsem byla na zkoušku v Potrefené huse v Dejvicích. Zadarmo. Makala jsem tam od 11 hod. do půl třetí v noci, bolelo mě úplně všechno. Ten rádobymanager mi slíbil, že mi na 100% zavolá, i v případě, že mě nevezmou. Samozřejmě nezavolal, tak jsem jim tam prostě jenom 16 hodin odpracovala a nestála ani za jeden telefonát. Nakonec je to celkem chytrý, když si na každej den objednají jednoho člověka na zkoušku, tak ušetří za jednoho zaměstnance. Takže jestli mají tento přístup k potenciálním zaměstnancům, tak jaký můžou mít k zákazníkům
teda ne hospodu, ale obsluhu
teda ne hospodu, ale obsluhu
Hm, nemam rada neprivetivou, neslusnou a neochotnou hospodu. Autorka clanku to napsala ze sveho pohledu - cisnice. Ale co jim brani vzit si na tu dobu,kdy je tam napor nekoho navic? Mne teda jako hosta nezajima, ze nestihaji, ja taky tam v poledni pauze nemuzu stravit pul dne cekanim na obed
Janka: To filtrování hostů rezervacemi je i v obyčejných pivních hospodách. Když přijdou dva lidi, mají smůlu, ale když přijdou čtyři a víc, tak se místo najde, protože samozřejmě víc vypijou.
cisnik byl muj tatinek i strejda ( ten pracoval v prazske lucerne, ale pozdeji se z nej stal lesnik ) muj bratr, vyuceny v jinem oboru se stal taky cisnikem a muj syn vystudoval hotelovku a pracuje taky jako cisnik. ja mam pred timto povolanim respekt a kdyz toho myho kluka vidim, jak se pohybuje po place a jak se umi chovat k lidem, jsem na nej pysna...
My máme s miláčkem své hospůdky, kde je obsluha vzorná. Dokonce už nás tam znají, takže ještě než dosedneme, máme před sebou svoje oblíbené pití, což se v tomhle počasí hodí. Jistě, je to náročná práce, ale takhle dramaticky by se dalo popsat každé druhé zaměstnání. Je hodně lidí, které po příchodu z práce bolí nohy a ještě víc takových, které bolí hlava od komunikace s lidmi často nesnesitelnými.