Hubnutí se často točí kolem jedné otázky: jíst sacharidy neboli cukry, či ne?
K ní se samozřejmě váže řada dalších otázek a teorií. Nejíst je vůbec, nebo jen občas? Jen dopoledne, nebo raději jen jednou týdně? Je horší občas čokoláda, nebo trvale vysoký přísun sacharidů v podobě příloh?
Nedávno tu v jedné diskusi padla domněnka, že když už, je lepší kousek nějaké té sladkosti sníst třeba před obědem než po něm. V čem že spočívá ten fígl, na který před časem narazila čtenářka Ťapina?
Vychází z toho, že sacharidy si lze představit jako energii k okamžitému použití, cukry nemohou dlouho cirkulovat v krvi ani se v těle nikde neskladují. Pak je třeba vzít v potaz dvě možnosti toho, jak tělo zachází s energií přijatou v podobě potravin: buď ji okamžitě potřebuje a spálí ji, anebo si ji uloží na horší časy v podobě tuků. Ty se přitom odbourávají už dost bídně, zvlášť když tělu průběžně suneme potraviny, a zejména sacharidy, z nichž získat energii je tak snadné. Dáno dohromady, závěr je tento - sladké by se mělo jíst tehdy, když není zrovna nic jiného na trávení, aby se přijaté cukry spálily hned.
Naopak, sacharidy snědené po vydatném obědě se plynule mění na tuky, protože tělu před obědem chyběla energie a nemohlo čekat, jestli
Co na to odborník? "Bohužel, tak jednoduché to není. I kdyby tělo využilo energii cukrů požitých před obědem bezprostředně (jako že tomu tak je asi jen částečně), nespotřebuje stejné množství energie, dodané v obědě. A to neuvažuji takové finesy, jako že přeměna cukrů na tuky něco energeticky stojí, což se doporučovaným postupem obejde," vysvětluje internista a obezitolog Petr Sucharda. Nicméně, i tohle podle něj může být velmi individuální.
Podle něj by bylo jistě užitečné, kdyby se lidé jakýmsi předkrmem v podobě sladkosti, kterou by si dali netradičně před jídlem, zasytili, aby pak jedli méně. Ale není příliš přesvědčen o tom, že to funguje. "Čím dál více si myslím, že je potřeba mluvit o jídlech vhodných a nevhodných než zdravých a nezdravých, prospěšných a škodlivých," uzavřel lékař svou úvahu.

Mimochodem, už jste se někdy setkali s pojmem "uhlovodany"? Pokud ano a byli jste z něj zmateni, vězte, že nemáte proč - jde totiž o staré označení sacharidů, které se dodnes často vloudí například do článků o dietách přeložených z angličtiny, stejně jako označení karbohydráty s totožným významem.
Nový komentář
Komentáře
Irena1,Despair: klid holky, koukala jsem na net a meloun ma skoro stejne kJ a cukru jako treba rajce, takze v
. i kdyz taky bych do nej řekla, že je to jedna velka sladka voda.
ten meloun mě taky překvapuje
Vivian: řekla bych, že i ve šťovíku by se našel nějaký ten sacharid...
emma: to už jsem neměla ani nepamatuju
Despair: když to budeš brát takhle, tak sacharidy jsou v podstatě skoro ve všem, takže bys nesměla jíst nic, jen pít vodu a žvejkat šťovík
Pokud budeš jíst všeho s mírou a do polosyta, a budeš mít nějaký pohyb, pak neztloustneš
Vivian: to je mi jasný, že po knedlu, vepřu, zelu už nemáš místo na kremrole
emma: mě to teda nenapadlo, protože sýr jako zákusek nepoužívám
v české kuchyni se jako zákusek odjakživa používá moučník
a já nějaké zákusky vůbec nevedu
prostě sním oběd a konec, žádný docpávání, to bych se té nadváhy nezbavila...
já nevim, že nikoho nenapadne, PROČ se asi ve spoustě kuchyní využívá jako zákusek sýr? vy, trutalíny! sýr dodá ve správném poměru tuk, bílkovinu i sacharidy a hlavně "uzavře chuť" - no, doplnění o hroznové víno nebo ořech nebo zeleninu je dokonalé
*Kotě*: houby s voctem
Solei:
navíc salátek zakápnutý olivovým olejem (a trošičkou balzamikového octa) je
jedine druhy po kterych se da ze zeleniny tloustnout jsou meloun a ananas, to ostatni nestoji ani za rec :-)
akorat me dorazi lide kteri do zeleninoveho salatu nedaji olej - pripravi se tak o vitaminy a navic, tuk zvysuje stravitelnost a zaroven pocit nasyceni, takze takovy plany salat me donuti jit se dorazit cokoladou
Anai: do 25 je to v pohodě ;)
To jsem ale zhýralec - už jsem měla 1 hrušku, 1 jablko, 4 velké jahody,1 kivi a 1 mrkev, jo a obědvala jsem čočku s jedním dietním párkem, patičkou chleba a dvouma kys. okurkama - kruci, kruci samý sacharid
závislá na čokoládě: s tou zeleninou je to naprostý nesmysl
chtěla bych vidět někoho, kdo ztloustl po mrkvi a okurkách
To že nemůžu sladké,brambory,rohlík při hubnutí to je mi jasné, ovoce jen s rozumem, to beru, ale i zeleninu onezit? Jenom maso a zase maso není to pravé...
naladily jste mne, mazu si koupit bilej jogurt, dostala jsem na nej chut
Eva_Fl:
škroby jsou mnohem horší
Taky to konečně začalo lézt dolů
Já se teď konečně držím a večer místo ovoce (plné sacharidů) jím jen okurky
Myslím, že řešení je poměrně prosté. Když se rozhodnu dát si po obědě sladký zákusek, sním k obědu poloviční až třetinovou porci oproti tomu, jakou bych snědla normálně (podle toho, jak vydatné mám k obědu jídlo).
Delali tady ted pruzkum. Jedna cast tlustych byla na diete, kde se pocitaly kalorie a omezovaly tim padem tuky, druha za stejnych podminek ( lide meli pohyb atd., byli pod kontrolou ) omezila prisun sacharidu. Ta 2.cast dopadla daleko lepe, zhubnuti bylo rapidni.
Ja jsem si furt pocitala kJ a omezovala uz tak omezeny tuky a je fakt, ze je to nekde uplne jinde. Ja se vecer cpu sladky. Aspon par bonbonu, kousek cokolady atd. Zavislost jak krava...
ja sladkosti po jidle nemusim.. ja je vlastne nemusim skoro vubec. Jsem na slany - syry, olivy, masicko
Fazol: a já mohu z praxe potvrdit, že po sladkém žeru naprosto příšerně