Určitě jste už slyšeli o biopotravinách a o chemii v potravinářském průmyslu. Možná jste si položili otázku, jak to s nimi doopravdy je? Není bio jen marketingový trik? Dá se tomu vůbec věřit? A nenapadlo vás hned vzápětí, že biopotraviny jsou zbytečně drahé a určitě náročné na vaření a taky asi nejsou moc dobré… Hana Zemanová, odbornice na biopotraviny a autorka právě vycházející biokuchařky, pro Vás připravila miniprůvodce po biopotravinách.
Před sto lety bylo bio vlastně všechno. Nepotřebovali jsme zákony zakazující přidávání škodlivých chemických látek do potravin ani do půdy při pěstování zeleniny. Dnes je všechno jinak. Potravinářský průmysl začal úzce spolupracovat s chemickým průmyslem a zemědělci a zpracovatelé vymysleli mnoho způsobů, jak nabídnout zákazníkovi co nejnižší cenu potravin. Výsledkem jsou levné potraviny zatížené škodlivými pesticidy, zničená půda i spodní voda a zvířata, která nemají nárok na přirozený život. Mnoho lidí se s tímto systémem neztotožnilo, a právě proto vzniklo ekologické zemědělství a potraviny se značkou bio.
Bio není jenom zrní
Téměř denně se setkávám s lidmi a často slýchávám: „Můj manžel nechce jíst biopotraviny, prý že není žádný králík…“, „Bio maso? Myslíte to sojové?“, „Víte, mně se ta myšlenka líbí, ale raději kupuji ty normální potraviny, nechceme být žádní extrémisti“, „Já jsem zdravý, já nepotřebuji biopotraviny.“ Cítím a trápí mě, že značka bio je v Čechách stále vnímána jako synonymum pro extrémismus, vegetariánství nebo makrobiotiku. Kvalitu bio ale může mít jakákoli potravina, tedy samozřejmě obilniny, luštěniny, ale i mléko a sýry, kvalitní celozrnné i bílé těstoviny, maso, zelenina, ale i pochoutky, jako je biokečup, biokukuřičné chipsy, biovíno z ekologické vinice nebo biošunka. Vždy jsou to potraviny zcela přírodní, které musí pocházet z ekologického zemědělství. Znamená to, že tyto potraviny neobsahují škodlivé pesticidy, hormony, minerální hnojiva ani žádná chemické barviva, vůně a konzervanty. Zvířata v ekologickém zemědělství jsou chována v souladu se svými přirozenými potřebami. Nesmí se chovat ve velkochovech, musí mít dostatek prostoru a přirozenou potravu. Všechny biopotraviny jsou vyrobeny podle Zákona o ekologickém zemědělství č. 242/2000 Sb. a Nařízení rady EHS č. 2092/91. Biopotravina musí samozřejmě splňovat i všechny požadavky na bezpečnost a zdravotní nezávadnost podle Zákona o potravinách.
Bio a vaše zdraví
Na světě již existuje mnoho studií, které prokazují pozitivní dopad biopotravin na zdraví či vyšší obsah vlákniny, minerálů a vitaminů. Samozřejmě pozitivní je, že pokud člověk jí bio, nekonzumuje zbytečnou chemii – dle studií sní každý z nás průměrně ročně v běžných potravinách 2,5-
Bio alespoň občas
Moje filozofie je, že každá, i sebemenší, změna má smysl, a to v každém věku. Optimální je jíst bio, ale vím, že ne vždy je to možné. Stejně zásadní změna je, když místo instantní polévky uvaříte čerstvou z opravdových surovin nebo když místo polotovarů a dováženého exotického ovoce budete kupovat opravdové suroviny a českou sezonní zeleninu a ovoce. A když k tomu přidáte občas bio, vašemu tělu to jen prospěje.
Zjistilo se totiž, že pokud kojící maminka jí 80 % ze své stravy biopotraviny, její mléko obsahuje významně nižší obsah pesticidových reziduí, a když jí alespoň 50 % biopotravin, v mateřském mléce byl prokázán významný nárůst nenasycených mastných kyselin (zdraví velmi prospěšných látek s preventivními účinky). Existuje i dánský výzkum prokazující o polovinu vyšší výskyt spermií u mužů konzumujících biopotraviny. Navíc - když kupujete biopotraviny, neinvestujete jen do zdraví, ale i do ochrany přírody.
Jíst bio znamená chránit přírodu a venkov
Všechno, co děláme, má nějaké souvislosti. Čím více zatěžujeme životní prostředí cizorodými látkami, tím více porušujeme ekosystém celé planety. Každý rok je na světě vyrobeno a aplikováno na zemědělské rostliny 2,5 milionu tun pesticidů a jejich spotřeba se zvyšuje. Dnešní konvenční zemědělství přispívá ke znečištění ekosystému, k půdní erozi, k zániku některých rostlinných a živočišných druhů. Zbytky hnojiv a postřiků zůstávají dlouhodobě v půdě a hromadí se v potravinách. Britská ornitologická společnost zjistila, že na ekofarmách se vyskytuje o 40 % více ptáků, 2x více motýlů a 5x více planých polních rostlin.
Kvalita má svou cenu
Nelze srovnávat cenu opravdového ovoce s pouhým ovocným aroma nebo cenu chemicky rafinovaného oleje s cenou za studena lisovaného oleje z těch nejlepších biosurovin. Veškerá výroba na ekofarmách vyžaduje více ruční práce. Do ceny konvenčních potravin nejsou promítnuty veškeré náklady, které vznikají při jejich výrobě, jako např. energeticky náročná výroba hnojiv a pesticidů, znečišťování spodních vod a přírody, zvyšující se náklady na lékařskou péči, kterou lidi potřebují, když svou stravu odbývají. Produkce biopotravin také vyžaduje více ruční práce, bez konzervantů hrozí ekofarmářům větší riziko ztrát, atd. Ve výsledku jsou biopotraviny dražší řádově o 20-40 %. Často, zejména v Německu, se mluví o tzv. spravedlivé ceně biopotravin, což znamená, že v této vyšší ceně je zohledněna i ochrana přírodních zdrojů a lidského zdraví.
Dnes je dle lékařů základním problémem české populace přejídání. Lednice přetékají levnými nekvalitními potravinami. Kdybychom kupovali méně jídla, mohli by mít většinu v biokvalitě. Jakmile se živíme denaturovanými a chemicky upravovanými potravinami, naše tělo stále potřebuje doping. Pak kupujeme deset sušenek místo dvou kvalitních, bez umělých aromat a bílého cukru. Navíc roste naše nemocnost a objevují se alergie a další tzv. civilizační nemoci. Kvůli levnému jídlu a nezdravému životnímu stylu navíc utrácíme stovky korun v lékárnách. Farmaceutický průmysl a současné potravinářství jdou ruku v ruce. Vzájemně si vyměňují klienty. Pokud máte stále pocit, že utrácet za biopotraviny si může dovolit jen málokdo, pak vás možná zaujme, že za plastické operace se dnes v ČR ročně utratí přes 1,5 miliardy Kč a za prostředky na hubnutí téměř 2 miliardy Kč ročně.
Králík pozná biomrkev
Mnoho lidí s jemnými chuťovými buňkami tvrdí, že bio má lepší chuť. Zajímavé je, že i pokusy bylo prokázáno, že například biomaso a biobrambory mají výraznější chuť. I bez pokusů lze to samé říci o dalších skupinách biopotravin, zejména ovoci či mléku. Důvodem je vyšší obsah sušiny a menší obsah vody a dusíku. Z krmných a polních pokusů rovněž vyplývá, že potkani i divoká zvěř jasně preferují ekologické produkty. Stejně tak i slepice a králíci na Institutu biologického zemědělství Ludwiga Boltzmana v Rakousku potvrdili, že jsou schopni vybrat si mezi bio a nebio a že ve většině případů preferují ekologickou variantu.
Bio je v celé Evropě velký hit
Ve vyspělých zemích EU se za biopotraviny utratí ročně cca 800 Kč na hlavu, u nás je to zatím jen 27 Kč!!! Značku bio lidé v zahraničí chápou jako označení pro vysokou kvalitu potravin, která se vyznačuje skvělou přírodní chutí. Bio jí zejména vzdělanější a lépe situovaní lidé. Tzv. „junk food“ (nekvalitní potraviny a rychlé občerstvení) konzumují ve vyspělých zemích spíše sociálně slabší vrstvy. V Česku je hamburger a fast food stále ještě moderní. Ale lidí, kterým záleží na tom, co dávají do úst, přibývá.
Autorka: Mgr. Hana Zemanová
„Biokuchařka Hanky Zemanové“ právě vychází v nakladatelství Smart Press, s. r. o.
Více informací, ukázky z knihy a objednávky na: www.smartpress.cz
Nový komentář
Komentáře
To by se u nás ekologickým zemědělcům nesměly házet klacky pod nohy a nesměly by se po nich chtít kraviny. Ekologický zemědělec nesmí koupit trávu na krmení svého dobytka. Ale může jedině koupit tu louku, kde ta tráva roste, a když ji ty jeho krávy spasou (zřejmě mají ekologické huby), tak už pak je ta tráva ekologická, a může ji kosit a krmit s ní. A takových perliček v tom zákoně je
Znám jednoho ekologického zemědělce a dost obdivuju, že se na to ještě nevykašlal. Chová dobytek stejně, jako spousta jiných malochovatelů, jenom s tím má pětkrát víc starostí a odměnou mu jsou tři písmenka na obalu jeho výrobků
Co je trochu cenově dostupné, kouím bio. Na chuti je to kupodivu poznat. Ale nakupovat většinu potravin bio, to bych musela být Rotschild.
Snazim se kupovat potraviny bez ecek a kdyz to jde, tak bio, ale ty ceny, co je hruza a des.......takze bohuzel jen obcas. Moc bych si prala, aby casem zlevnily, ale vim, ze je to asi nerealne...
Nyotaimori: no ale ta radiace ničemu nevadí
Nyotaimori: nebo tohle: http://www.blisty.cz/2004/8/10/art19252.html
Nyotaimori: no ale já nechápu souvislost
Přečti si třeba tohle: http://www.blisty.cz/art/17584 nebo něco z fyziky. Zase tak strašný to s tím zářením není, že bychom se ještě dvacet let po zvýšení radioaktivity museli bát o zdraví.
Nyotaimori: černobylská havárie se ale udála v roce 1986
Nyo: super life style, žít tak do 30 a konec, co ? :)
Nyo: no tak se můžeš těšit, že za 200000 let si pochutnáš na něčem bio
NiKina: proto chodím do speciální prodejny.
Tak mě napadá, jak zjistíte, že bio zelenina v hyperu je bio ?
Kdo zaručí, že tam prodavač nepřisype trošku té "normální"... Aby toho bylo víc ?
Nyo: to už je bezmála 20 let, tak snad už je klid, ne ?
Nyotaimori: Němci doteď! kvůli Černobylu nesbírají houby. Ale žampiony jim jedou
traxina: souhlasím s tebou.Včera jsem v trafice kupovala dceři čertovský ocas a paní přede mnou si hnusně prohuleným hlasem domlouvala s prodavačkou nějaké extra cigarety na Vánoce,ale zatím si koupila jen karton startek.Co čert nechtěl,za 15 minut v lékárně ta dotyčná fasovala na recept igelitku léků a mastiček.Měla jsem sto chutí jí to omlátit o hlavu.Cpeme do státu tolik peněz,aby bylo na léčení takových expertů.
tak samozřejěm se člověk snaží jíst v rámci možností zdravě, celozrnné pečivo a bio-těstoviny jsou lepší, než "normální", ale třeba sojové jogurty jsou podle mně hnusné, i když asi zdravé
xenie: značku Bio můžou prodávat jen na těch produktech, které mají určité zaručené složení. Prodejci si to nemůžou označovat svévolně, chodí jim kontrola.
mně by zajímalo, jak poznat co je opravdu Bio a co tak výrobci pouze nazvou, aby měli větší prodej
Myslím, že do podnikání v "bio" oblasti se pustí jenom nadšenec a těch moc nikdy nebude. Je to velice riskantní podnikání, závislé na přízni přírody. Chodím nakupovat do Zdravé výživy, ale přiznám se, že jenom pro doplňky k normálnímu nákupu a manželovi pro rýžový chleba. Už se s těmi lidmi znám, takže vím, co dá námahy vypěstovat zeleninu bez pomoci různých ochranných postřiků. Zkrátka - pokud si tu mandelinku z brambor neoberete ručně, tak vám brambory sklidí ona.
To je sice hezký, taky bych je moc ráda kupovala, ale jsou bohužel moc drahé. Škoda, že většinou to, co je zdravé musí být i drahé
Moc ráda bych si Bio potraviny kupovala, ale u nás jich ke koupi (hlavně těch čerstvých) moc není