Další příspěvek k dnešnímu tématu poslala čtenářka s nickem Jindřiška8. Přiložila i fotodokumentaci své práce a nezapomněla ani na avizovaný nálev na kozí rožky. Třeba se bude hodit i vám ostatním.

Krásný pondělní den všem,

vždy se těším na toto letní období a vrhám se do zavařování. Většinou zavařuji ze svého,co si vypěstuji na zahrádce,kupuji pouze papriky.Vše se pak v zimě hodí a rodině to moc chutná,je to bez konzervantů a podle naší chuti.

Kompoty moc nedělám, ovoce dávám do mražáku, ale zeleninu nakládám a velice ráda. Začala jsem už v týdnu a jako první jsem zavářela okurky nakládačky. V sobotu jsem dělala marmeládu z rybízu a jahod,dělám směsi. Je to jednoduché, rozvařím rybíz, ponorným mixérem rozmixuji a přidám jahody, ty už moc nevařím, aby v marmeládě byly kousky ovoce a nakonec použiji želírovací cukr,je to výborné na palačinky.

Dneska jsem zavářela červenou řepu, taky ji mám ze své zahrádky. Pokrájím ji na malé kostičky, dám do skleniček, proložím cibulí a naleju svůj vlastní nálev, který používám na okurky, řepu, houby i květák.Červená řepa se musí vařit asi 2 hodiny. Do okurek přidávám křen,mrkev,cibuli,kopr a do některých i jednu malou feferonku, je to pak pikantní. Jakmile dozrajou rajčata, tak si i do skleniček připravuji lečo, papriky a rajčata  dělám  ve vlastní šťávě, to se v zimě hodí i k masu. Na zimu si děláme i svoje vlastní kyselé zelí.

okurkyrepa

neco

repa

okurky

Napíši vám ještě můj osvědčený recept na nálev, který by se i hodil na kozí rožky. Jedná dávka stačí asi na 6 velkých skleniček.

  • Nálev:  1 litr vody
  •               3,5 dcl octa
  •               3 dkg soli
  •               10,5 dkg cukru + 5 cukerínů
  •               Podle chuti bobkový list,nové koření,celý pepř , trochu deka a vše uvařím.

Do sklenic na ještě lepší chuť přidám kopr, cibuli, mrkev a feferonku.

V zimním období si na všem pochutnáváme a nemusím nakládanou zeleninu kupovat.

Nakládejte, zavařujte, není nad to si to udělat doma.

S pozdravem
Jindřiška8

_____________

Milá Jindřiško, moc děkuji za nálev na kozí rožky i za příspěvek, včetně fotografií. Vy budete dlouho živa a zdráva, už jen třeba díky té červené řepě, zázraku přírody.

Pěkný den a hodně dobré a zdravé zeleniny

Saša

Téma dnešního dne 18. července zní: Až se zima zeptá aneb nakládáme a zavařujeme.

Košíčky už jsou vyprázdněny, copak jste natrhaly a zavařily?

  • Jaké ovoce máte nejraději?
  • Zavařujete ráda a často?
  • Co nejčastěji?
  • Děláte i marmeládu?
  • Nakládáte i zeleninu?
  • Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?

U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání „kozích rožků“. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji).

  • A těch bodů by bylo samozřejmě víc.
  • Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).

A také pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz

Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit, a po takovém nakládání kyselých okurků obzvlášť.:) 

darek

 

 

Reklama