Další příspěvek k dnešnímu tématu poslala čtenářka s nickem Jindřiška8. Přiložila i fotodokumentaci své práce a nezapomněla ani na avizovaný nálev na kozí rožky. Třeba se bude hodit i vám ostatním.
Krásný pondělní den všem,
vždy se těším na toto letní období a vrhám se do zavařování. Většinou zavařuji ze svého,co si vypěstuji na zahrádce,kupuji pouze papriky.Vše se pak v zimě hodí a rodině to moc chutná,je to bez konzervantů a podle naší chuti.
Kompoty moc nedělám, ovoce dávám do mražáku, ale zeleninu nakládám a velice ráda. Začala jsem už v týdnu a jako první jsem zavářela okurky nakládačky. V sobotu jsem dělala marmeládu z rybízu a jahod,dělám směsi. Je to jednoduché, rozvařím rybíz, ponorným mixérem rozmixuji a přidám jahody, ty už moc nevařím, aby v marmeládě byly kousky ovoce a nakonec použiji želírovací cukr,je to výborné na palačinky.
Dneska jsem zavářela červenou řepu, taky ji mám ze své zahrádky. Pokrájím ji na malé kostičky, dám do skleniček, proložím cibulí a naleju svůj vlastní nálev, který používám na okurky, řepu, houby i květák.Červená řepa se musí vařit asi 2 hodiny. Do okurek přidávám křen,mrkev,cibuli,kopr a do některých i jednu malou feferonku, je to pak pikantní. Jakmile dozrajou rajčata, tak si i do skleniček připravuji lečo, papriky a rajčata dělám ve vlastní šťávě, to se v zimě hodí i k masu. Na zimu si děláme i svoje vlastní kyselé zelí.
Napíši vám ještě můj osvědčený recept na nálev, který by se i hodil na kozí rožky. Jedná dávka stačí asi na 6 velkých skleniček.
- Nálev: 1 litr vody
- 3,5 dcl octa
- 3 dkg soli
- 10,5 dkg cukru + 5 cukerínů
- Podle chuti bobkový list,nové koření,celý pepř , trochu deka a vše uvařím.
Do sklenic na ještě lepší chuť přidám kopr, cibuli, mrkev a feferonku.
V zimním období si na všem pochutnáváme a nemusím nakládanou zeleninu kupovat.
Nakládejte, zavařujte, není nad to si to udělat doma.
S pozdravem
Jindřiška8
_____________
Milá Jindřiško, moc děkuji za nálev na kozí rožky i za příspěvek, včetně fotografií. Vy budete dlouho živa a zdráva, už jen třeba díky té červené řepě, zázraku přírody.
Pěkný den a hodně dobré a zdravé zeleniny
Saša
Téma dnešního dne 18. července zní: Až se zima zeptá aneb nakládáme a zavařujeme.
Košíčky už jsou vyprázdněny, copak jste natrhaly a zavařily?
- Jaké ovoce máte nejraději?
- Zavařujete ráda a často?
- Co nejčastěji?
- Děláte i marmeládu?
- Nakládáte i zeleninu?
- Máte nějaký zajímavý recept na zavaření či naložení?
U tohoto bodu bych měla malou prosbičku, jestli nemá některá z vás nějaký dobrý recept na nakládání „kozích rožků“. My je s manželem milujeme, ale ne vždy se nám podaří (předem děkuji).
- A těch bodů by bylo samozřejmě víc.
- Nechávám vám v tomto tématu úplně volnou jednu ruku (tou druhou zavařujte – a nebo foťte vaše zavařené pochutiny).
A také pište na redakční e.mail: redakce@zena-in.cz
Nejlepší příspěvek odměním krásnou, voňavou kosmetickou sadou FA – sprchový gel a deodorant, v létě se bude určitě hodit, a po takovém nakládání kyselých okurků obzvlášť.:)
Nový komentář
Komentáře
Taky gratuluju k výhře a v zimě si při mlsání vlastních dobrot vzpomeň na svůj článek.
Věrulinka to už jsou letošní zásoby,ale teprve začátek.
děkuji
Jindriska8 — #1
mluvíš mi z duše 

To už máš letošní zásobu, asi loňský foto, že?
Děkuji redakci za otištění příspěvku a kéž,by to s tím zdravím ,byla pravda.