62430841bc34aobrazek.png

Nikoho asi příliš nepřekvapí, že výroba tavených sýrů začala ve Švýcarsku. V roce 1911 se podařilo vyrobit první tavený sýr firmě Gerber, s tím, že se zde vyrábějí dodnes. To samo o sobě vypovídá o tom, že tavené sýry nejsou v principu nekvalitním výrobkem.

Na jihu Čech se tavený sýr vyráběl v Jindřichově Hradci, Nových Hradech, Řípci, Táboře, a ve Vodňanech. V Táboře, respektive v Plané nad Lužnicí pro vás tavené sýry stále vyrábíme. Díky modernizaci sýrárny jsme se posunuli mezi evropské sýrařské velmoci.

Jihočeské Lipno

V Madetě se k výrobě tavených sýrů používají přírodní sýry té nejvyšší kvality.

Sýry, které se taví jsou obvykle takové, které nemají standardní tvar či gramáž. Ale svým složením odpovídají sýru, který si běžně koupíte v obchodě, v té správné zralosti a premiové kvalitě.
Jihočeské Lipno extra smetanové obsahuje 62 % přírodních sýrů a smetany. Jihočeské Lipno se šunkou se vyrábí pouze ze šunky nejvyšší jakosti, které obsahuje 97% masa a Jihočeské Lipno s nivou má základ v Jihočeské nivy od Madety.

Nejste si jisti, zda je konzumace tavených sýrů zdraví prospěšná? Vše o jejich složení a mýtech se dozvíte zde.

Tavené sýry jsou i skvělým pomocníkem do kuchyně. Můžete z nich vykouzlit báječné pohoštění.

624308647f118obrazek.png

Nalezněte inspiraci v receptech zde
624308838f235obrazek.png