Oblíbenou kávu Jihlavanka si letos můžete vychutnat v pravém českém cibuláku, a to díky věrnostnímu programu, který připravila naše kávová jednička spolu s porcelánkou v Dubí u Teplic. Každá chvíle, kdy si budete vychutnávat třeba tolik oblíbeného „českého turka“ či jinak připravený šálek kávy, se tak může změnit v okamžik naplněný sváteční pohodou. Hrnečky a další výrobky z limitované edice originálního českého cibuláku získáte do své nové sbírky za „Jihlavánky“ z obalů pražených i instantních káv Jihlavanka. Porcelánka v Dubí patří mezi české „rodinné stříbro“ a tuto limitovanou edici vyrábí výhradně pro značku Jihlavanka.
O věrnostním programu
Udělejte si doma místo na krásné dárky už teď! Nový program s odměnami za věrnost v podobě limitované edice výrobků z pravého, ručně malovaného a čtyřikrát vypalovaného českého cibuláku startuje v dubnu a potrvá až do konce roku 2013. Nasbírané „Jihlavánky“ z obalů káv mohou zákazníci proměnit nejen na jedinečné „bucláky“, v nichž se dobře rozvine chuť a vůně kávy a nápoj dlouho drží správnou teplotu, ale také cukřenku, podšálek či rovnou celé sety originálního cibuláku. Ten vyrábí speciálně pro Jihlavanku tradiční porcelánka v severočeském Dubí. „Cibulák je u nás velmi oblíbený, stejně jako nejprodávanější pražená káva Jihlavanka. Věříme, že naši zákazníci spojení těchto dvou značek ocení – obě vyjadřují trvalé hodnoty jako je rodina, tradice, kvalita a poctivá práce“, říká Lenka Šíšová, brand manažerka značky Jihlavanka.
Cibulák
Slavný porcelán „s modrou krví“ vděčí za svůj název vlastně chybě. Oblíbené orientální motivy, které se začaly v Evropě uplatňovat při výzdobě svátečního porcelánu, lidé špatně interpretovali – opakující se motiv granátového jablka si vyložili jako cibulku a tak vznikl a záhy zlidověl název cibulák. Jednotlivé části originálního rostlinného dekoru, který si vystačí s jedinou barvou, mají i svou symboliku: granátová jablka vyjadřují plodnost, větvička chryzantémy s velkým květem je symbolem neúprosného času, bambusová větvička s liánou znamená soudržnost, broskev nesmrtelnost a květ pivoňky představuje bohatství a vznešenost. Cibulák působí jako celek velmi harmonicky a navozuje pocit pohody. I proto nás jako jeden z mála vzorů provází po mnoho generací; často se dědil a léta byl znamením vkusu, kvality a také společenské prestiže. Porcelánka v Dubí vyrábí originální cibulák již od roku 1885, z toho posledních 100 let pod jednou ochrannou známkou se symbolem trojcípé královské korunky. Cibulák se dnes vyrábí tradiční „podglazurovou“ technologií už jen ve čtyřech porcelánkách na celém světě; ten nejkvalitnější pochází z českého Dubí a německé Míšně.
Jak vzniká limitovaná edice cibuláku za Jihlavánky?
Základ tvoří kvalitní porcelánová hmota. Ta se skládá z 50 % z kaolínu, jenž dodává hmotě plastičnost a po vypálení výrobkům bílou barvu, dále se přidává 25 % křemene pro tvrdost a stejný podíl živce kvůli průsvitnosti. Porcelánová hmota se zpracovává ručně na poloautomatickém hrnčířském kruhu (tak vznikají například typické buclaté hrnečky) nebo pomocí sádrové formy. Následuje sušení a pak první vypalování při teplotě 950o C. Na jednou vypálený biskvitový střep se ručně aplikují obtisky, které si v Dubí sami vyrábějí ocelotiskem nebo sítotiskem, a to tak, že se cigaretový papír, na němž jsou obtisky natištěné, rozmočí vlažnou vodou – obrázek zůstává na výrobku a papír se odstraní. Některé části vzoru se pak ještě domalovávají ručně. Následuje glazování a další pálení, tentokrát při teplotě 1400o C. Limitovaná edice Jihlavanka je dokonce čtyřikrát vypalovaná: na tradičně vyrobené kousky porcelánu aplikují zkušené malířky elegantní ruční nápis Jihlavanka, který je překryt další vrstvou glazury a nakonec finálně, počtvrté vypálen. Všechny výrobky z limitované edice Jihlavanka jsou dekorované pod glazurou, a proto se hodí pro použití v myčkách i mikrovlnných troubách.
Jak si vychutnat Jihlavanku?
Nesmrtelný český turek. Víte, že osm z deseti šálků, připravených z pražené kávy, se v Čechách a na Moravě podává na způsob českého turka? Má to svůj dobrý důvod, a není jím boj s časem! Takto připravená káva má totiž intenzivní chuť a bohatě rozvine své aroma. Metoda spaření mleté kávy vodou těsně pod bodem varu se při dodržení jednoduchých pravidel dodnes využívá při hodnocení kávy znalci např. při nákupu kávy, v průběhu pražení a vytváření směsí nebo při degustacích na soutěžích. A právě pro přípravu českého turka se nejlépe hodí intenzivní káva Jihlavanka Standard nebo příjemná Jihlavanka Standard Extra Jemná. Jsou vyváženou směsí kávových zrn Robusta a Arabica, pražených do středně hnědého skořicového odstínu a mletých najemno. Při správné přípravě se dokonale vyluhují a výsledkem je lahodný český turek s intenzivním aroma a jemnou oříškovou pěnou na povrchu.
Jihlavanka jinak. Pokud si chcete vychutnat svůj šálek kávy jinak, připravte si jej v ručním presovači. Nejlépe se bude hodit Jihlavanka Extra Special ze 100% kávy Arabica, která je přímo určená pro tento způsob přípravy a je mletá na středně hrubý stupeň. A pokud spěcháte, bude pro vás tou pravou volbou některá z rychle rozpustných instantních káv Jihlavanka.
Tipy pro přípravu chutné kávy
Ať už připravujete kávový nápoj z pražené mleté kávy na způsob českého turka, v ručním presovači nebo sáhnete po instantní kávě, kvalita a teplota vody zásadně ovlivňují to, zda si na černém moku opravdu pochutnáte. Používejte čerstvou vodu a nechejte ji dobře odtéci. Pokud doma nemáte opravdu kvalitní mlýnek, raději kupujte kávu mletou a balenou v ochranné atmosféře nebo vakuově balenou a sáček kávy uchovávejte uzavřený sponou v hermetické dóze v chladničce. Velmi záleží i na teplotě vody, kterou kávu zaléváte. Pro přípravu českého turka použijte vodu mírně pod bodem varu, asi 98 °C. Pro přípravu v ručním presovači je ideální teplota kolem 95 °C a pokud máte čas jen na šálek nápoje z instantní kávy, ohřejte vodu jen na 90 °C, abyste kávu nespálili.
Více o značce, recepty a další tipy najdete na www.jihlavanka.cz.
Nový komentář
Komentáře
Pěkný hrnek, ale pro mě moc malý...
Máme oblíbenou jinou značku kávy, takže cibulák nebude.
krásný cibulákový hrnek, ... by se mi hodil na chaloupku :)
od jisté doby Jihlavanku už nekupuji
Já teda považuju tuhle kávu za jednu z nejhorších.