Většina z nás si představí především šálek horkého nápoje s úžasnou, podmanivou vůní, a s ním spojenou pohodu. Káva je však také velký světový obchod, vždyť je to hned po ropě druhá nejdůležitější obchodovatelná surovina. Se svojí spotřebou asi 3 kg kávy na osobu a rok patříme do světového průměru, a blížíme se zemím jako Řecko, Portugalsko nebo Velká Británie. Zdaleka nejvíce nakupujeme kávu praženou, ať již mletou, nebo zrnkovou, i když stoupá i obliba instantní kávy. Souvisí to určitě s jedinečnou a nedostižnou chutí a vůní čerstvě pražených zrn, i s typickým způsobem přípravy šálku tohoto báječného nápoje.
Víte, jak si připravíte nejlepšího typického „turka“? „Do nahřátého hrnku (stačí jej vypláchnout horkou vodou) vložte 7-9 g (dvě vrchovaté kávové lžičky) kávy umleté na střední stupeň hrubosti (ideální je Jihlavanka Standard) a dolijte asi 1,5 dcl vody, kterou necháte zahřát těsně k bodu varu - nejlépe na teplotu 98oC. Zalijte postupně – nejprve do jedné třetiny, a pak nadvakrát dolijte zbytek vody krouživým pohybem. Snažte se, aby proud vody nebyl příliš prudký, tedy ne příliš shora, aby se mletá káva co nejméně zvířila a nevyplavala na povrch. Takto se optimálně uvolní a vyluhují aromatické i chuťové látky do šálku nápoje. Zlehka třikrát zamíchejte. Odměnou vám bude lehká pěna v barvě mléčné čokolády. Počkejte asi tři minuty, než se sedlina usadí na dně. To bude mít káva optimální teplotu: asi 72 – 75oC. A pak si už jen dosyta užijte ten pocit báječného kávového okamžiku s poctivým českým „turkem“, říká kávový specialista Pavel Šťastný.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Do nahřátého hrnku vložte 7-9 g (dvě vrchovaté kávové lžičky) kávy umleté na střední stupeň hrubosti (ideální je Jihlavanka Standard). | Zalijte postupně asi 1,5 dcl vody teplé 98 oC - nejprve do jedné třetiny, a pak zbytek vody krouživým pohybem, aby proud vody nebyl příliš prudký a mletá káva se co nejméně zvířila. | Zlehka třikrát zamíchejte. Odměnou vám bude lehká pěna v barvě mléčné čokolády. |
Počkejte asi tři minuty, než se sedlina usadí na dně. A pak si už jen dosyta užijte ten pocit báječného kávového okamžiku s poctivým českým „turkem“, říká Pavel Šťastný, kávový specialista.
|
Tipy pro čtenáře…
· Dobrou kávu připravíte jedině z čerstvé kávy. Musí být nejen čerstvě koupená, ale i čerstvě umletá. Používáte-li elektrický mlýnek, kávu před další přípravou nechte vychladnout. Melte ji vždy jen po menších dávkách, protože zahřátý mlýnek kávě odebírá část vůně. Pokud kupujete kávu již umletou, musí být vakuově balená, aby zůstala zachovaná vůně i chuť čerstvě pražené kávy. Na šálek dobré kávy počítejte nejméně 7 a nejvíce 9 gramů: to je polévková lžíce zarovnaná po okraj.
·
· Jihlavanka je dlouhodobě tuzemskou jedničkou mezi praženými kávami, s typicky českou chutí a vůní - je kvalitní a dostupná. Poctivou kávu si můžete vychutnat jako mletou nebo instantní například v sortách Jihlavanka Standard Original či Extra jemná a Jihlavanka Extra Special.
Další zajímavosti:
Kávovník má svůj původ v hornaté krajině Etiopie. Byli to Arabové, kteří se jako první nechali očarovat povzbuzujícím účinkem a libou vůní kávy. V arabských rukopisech se káva poprvé zmiňuje v 15. století, ale káva se pěstovala již sto let předtím, v terasových zahradách Jemenu. Pravděpodobně se tam dostala s etiopskými válečníky, kteří kávové třešně brali s sebou na válečné pochody a při nich je konzumovali. Z přístavního města Mokka v jižním Jemenu se pak káva poprvé dostala do Mekky – náboženského a obchodního centra středověkého světa.
Slovo „káva“ je odvozeno od starého arabského „gahwah“. Kvůli svému povzbuzujícímu až lehce opojnému účinku se pak káva stala „vínem Islámu“. Vše, co je dobré, nachází rychle také své odpůrce – nejinak tomu bylo u kávy. Náboženští vůdci ji zakázali, protože měla „podobný škodlivý účinek“ jako alkohol. Avšak okouzlení kávou bylo silnější než všechny zákazy a její celosvětové vítězné tažení se nedalo zastavit. Arabové učinili z pěstování kávovníku státní tajemství a přísně nad ním bděli. Zakázali jakýkoli vývoz klíčivých kávových zrn. Přesto se kávu už v roce 1615 podařilo cestujícím kupcům a obchodníkům propašovat do Benátek, centra tehdejšího orientálního obchodu. V roce 1640 byla otevřena na náměstí sv. Marka první kavárna v Evropě.
Káva neposkytuje pouze požitky, nýbrž představuje i drahocennou součást kultury. Od 17. století, kdy káva nastoupila své vítězné tažení v Evropě, zapříčinila převratné změny v pracovním dni i společenských zvyklostech. Pozvání na kávu tak vytlačilo klasické pozvání na oběd nebo na večeři. Cukráři začali nabízet nové druhy pečiva, které se mohly podávat k voňavému nápoji. A croissant ke kávě nahradil ranní polévku jako první jídlo dne.
Káva může mít nepřeberné množství chuťových i aromatických vlastností, závislých na místě původu kávových zrn, jejich kvalitě, odrůdě i konkrétní sklizni. Vedle New Yorku a Londýna je Hamburg jedním z největších dovozních přístavů kávy na světě a důležitou tranzitní stanicí pro odběratele v severní a východní Evropě. Káva se praží až v zemi dovozce, aby si její milovníci mohli vychutnat co nejčerstvější aroma. Jedině žár ohně dokáže probudit k životu až 800 aromatických látek, které dřímají v každém zrnku. Doba a teplota pražení představuje jemné nástroje, kterými lze řídit chuť kávy, a spolu s recepturou je vždy přísně střeženým obchodním tajemstvím.
Čerstvě pražená káva je výchozí surovinou pro všechny kávové výrobky, které najdete v obchodě – pražená zrna, mletou praženou kávu, kávové kapsle nebo pody do kávových automatů - i pro instantní kávu. Ta vzniká vysušením silného kávového koncentrátu, připraveného pod tlakem z nahrubo mleté pražené kávy a horké vody. Hustý roztok se suší buď horkým vzduchem, nebo tzv. vymražováním, tedy sublimací při teplotách kolem -40o C.
Portfolio značky Jihlavanka
Produktová fotografie | Název a charakteristika |
![]() |
Jihlavanka Standard Original, mletá pražená káva s výrazným aroma a silnou chutí |
![]() |
Jihlavanka Standard Extra jemná, mletá pražená káva s jemnou chutí a příjemným aroma |
![]() |
Jihlavanka Extra Special, velmi kvalitní mletá pražená káva s novou, vylepšenou recepturou. Vyrábí se pouze ze zrn typu arabica. Vyniká intenzivním aroma a plnou, mírně nakyslou chutí, kterou ocení především zkušení milovníci kávy. |
![]() |
Jihlavanka Standard Original, instantní |
![]() |
Jihlavanka Standard Extra jemná, instantní |
![]() |
Jihlavanka Extra Special, instantní |
Nový komentář
Komentáře
Když se řekne Jihlavanka,tak si představím jen reklamu,co není tak zcela pravdivá.Káva to není rozhodně kvalitní a dobrá není zcela určitě.
Jihlavanku kupuji a když si kávu uvaříme, tak máme chvilku pro sebe.
Jihlavanku kupiji a když si kávu uvaříme, tak máme chvilku pro sebe.
tak já si představím kávu nevalné nakyslé chuti. Děkuji, ale nechci
Jihlavanku mám ráda