Foto: Rostlinne.cz
Chili sin carne neboli chili bez masa je jídlo, na které neexistuje jen jeden recept. Každý tento pokrm z jednoho hrnce připravuje po svém. Základní surovinou jsou fazole a rajčatové pyré. Pokud hledáte způsob, jak zařadit do svého jídelníčku více rostlinných bílkovin, přidejte do omáčky tofu.
Přípravě tofu je potřeba věnovat péči. Pokud nechcete, aby v omáčce plavaly chuťově nevýrazné kostky bílé hmoty, začněte tím, že ho důkladně vysušíte papírovou utěrkou. Nejvíce chuti do tofu dostanete, když ho rozmělníte rukou, zasypete kořením a osmažíte. Pokud chcete v mletém tofu trochu sladké chuti, přijdejte hoisin omáčku nebo lžičku hnědého cukru.
Recept
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1/2 cibule nakrájená nadrobno
- 1 stroužek česneku nakrájený na plátky
- 1 chili paprička (nebo podle chuti)
- 1 balení tofu (rozmělněné)
- 1 lžička římského kmínu
- 1 lžička mletého koriandru
- sůl
- 500 ml rajčatového pyré
- 1 konzerva fazolí
- 1 kostička hořské čokolády s vysokým podílem kakaa
- čerstvý koriandr (na posypání)
- kokosová smetana (lze vynechat)
- dlouhozrnná rýže (k podávání)
Postup
V pávni rozehřejte olej a nechte na něm zpěnit cibuli. Přijdejte česnek, chili a nechte suroviny rozvonět. Bude to trvat asi dvě minuty. Přijdete rozmělněné tofu, římský kmín, mletý koriandr a tofu osmažte. Potom přidejte sůl, rajčatové pyré, zamíchejte a 10 minut vařte. Přijdete zcezené fazole, kostičku hořké čokolády, promíchejte a ještě 5 minut vařte dokud se čokoláda nerozpustí.
Chili sin carne můžete podávat s guacamole, čerstvým koriandrem, papričkami jalapeño a kokosovou smetanou, která pikantní omáčku zjemní. Mezi tradiční přílohy k tomuto pokrmu patří rýže nebo nachos nebo tortilly.
Zdroj receptu: Rostlinne.cz
Nový komentář