Foto: Shutterstock
Pokud někdo zajídá stres jídlem, většinou sahá po sladkostech. Ty dokážou na chvíli ulevit a přinést pocit blaženosti, ale velmi brzy tento pocit vyprchá a zanechá za sebou akorát výkyv hladiny krevního cukru, což způsobuje podráždění, popřípadě nový tukový bochánek. Člověk ve stresu a při špatné náladě by měl na svůj jídelníček dbát ještě mnohem víc než obvykle, může si tak totiž ulevit.
Omega-3
Foto: Shutterstock
Omega-3 mastné kyseliny jsou hojně doporučované látky. Mají totiž vliv na zdraví a správnou funkci mozku a jejich nedostatek je spojován s duševními problémy a poruchami. Studie publikovaná v Journal of Epidemiology and Community Health přišla se závěrem, že lidé, kteří jedli častěji ryby (zdroj omega-3), měli méně často příznaky deprese. Minimálně jedna ryba týdně tedy není jen prázdnou poučkou, ale důležitou složkou jídelníčku. Nejvíce omega-3 mastných kyselin je v tučnějších rybách, jako je losos, sardinky, makrela nebo tuňák. Jejich dalšími zdroji jsou například vlašské ořechy, chia semínka, lněná semínka, řepkový olej apod. Dodat je tělu můžete i prostřednictvím doplňků stravy.
Probiotika
Foto: Shutterstock
Asi tušíte, že probiotika jsou prospěšná pro střeva a celkově trávicí systém. Jenže tyto dobré bakterie vysílají signály i do mozku a podporují tvorbu serotoninu, který má vliv na náladu a celkovou duševní pohodu. Platí, že až 90 % serotoninu produkuje střevní mikrobiom. Na probiotika jsou bohaté zejména fermentované potraviny – kysané zelí, kimchi, nakládaná zelenina, jogurt, kefír, kombucha apod.
Vitamin B
Foto: Shutterstock
Mozek si žádá také vitamin B. A to nejen kvůli regulaci nálady, ale i pro dobrou paměť či schopnost učení. Béčko najdete například v obilovinách, ovesných vločkách, kvasnicích, vnitřnostech apod. Vitamin B9 neboli kyselinu listovou lze načerpat kupříkladu ze salátů či zelí.
Vláknina
Foto: Shutterstock
Neméně důležitá je i vláknina nacházející se v ovoci, zelenině či celozrnných výrobcích. Nejenže má pozitivní vliv na trávení, ale pomáhá také udržovat hladinu krevního cukru v rovnováze, a tím zabraňovat výkyvům nálady.
Antioxidanty
Foto: Shutterstock
Zapomínat by se nemělo ani na antioxidanty, které dokážou bojovat i proti stresu. Hojně se nacházejí například v zelenině a v ovoci, zejména v tom bobulovitém. Borůvky či maliny jsou tedy ideální. A když nejsou čerstvé, klidně si můžete dát mražené.
Tryptofan
Foto: Shutterstock
Látka tryptofan je zodpovědná za produkci serotoninu, který je, jak jsme již zmínily, mimo jiné zodpovědný za náladu. Tryptofan do sebe dostanete například tím, že si dáte oříšky nebo semínka, tedy mandle, kešu, arašídy, vlašské ořechy, sezamová semínka a další. Jinak je tryptofan i v ananasu, tofu, špenátu nebo v banánech. Konkrétně banán v sobě skrývá hned několik látek s vlivem na mozek a náladu najednou, kromě tryptofanu jsou v něm prebiotika jako potrava pro probiotika, vitamin B i vláknina.
Tajná zbraň: čokoláda
Foto: Shutterstock
Kofein, theobromin či n-acylethanolamin jsou látky s pozitivním vlivem na náladu, které se nacházejí v čokoládě. V té klasické mléčné, kde je málo kakaa a hodně cukru a dalších přídavných látek, jich ovšem moc nenajdete. Proto je lepší volit hořkou čokoládu s minimálně 70 % kakaa a také pozor na množství. Jde o velmi kalorickou potravinu, takže jeden až dva čtverečky jsou optimální.
Čtěte také:
- Jak podpořit imunitu nejen v čase pandemie? Správnou stravou, odpočinkem, ale i homeopatiky
- Jak se udržet v době karantény ve formě? adidas Runners Prague pořádají živé video tréninky zdarma
Nový komentář