Lidé jsou před prvním rande schopni strávit hodiny přemýšlením nad tím, co si vezmou na sebe, jak si upraví vlasy, čím se navoní... Málokdo ale přemýšlí nad tím, co si (ne)objedná k jídlu nebo k pití. Špatné menu přitom dokáže pokazit víc, než se zdá.
Před lety mi kamarád vyprávěl, jak nepozorovaně utekl z první schůzky s dívkou a dotyčné už nikdy nezavolal. Jeho důvody k tomuto bezpochyby odsouzeníhodnému a zbabělému činu byly prosté. Dotyčná slečna si totiž v hospůdce, ve které se zastavili na něco k zakousnutí, objednala tlačenku s cibulí, a aby toho nebylo málo, nakonec to spláchla velkým pivem. K hlasitému krknutí prý naštěstí nedošlo, ale údajně se k němu neustále schylovalo. Kamarád tvrdil, že ze samotné představy, že by ho zmíněná slečna (byť jinak velmi půvabná) chtěla při loučení políbit (a vlastně i kdykoli v budoucnu po takovém menu), se mu prý dělalo nevolno.
Není však pochyb, že by se našli pánové, kteří by možná byli okouzleni.
Faktem nicméně zůstává, že málokterý muž u křehkého stvoření ocení cibulový nebo česnekový „základ“. Takový česnek je obzvláště zákeřný, protože z vás může být cítit i druhý den, a to nejen z dechu, ale i z pórů kůže.
Což takhle nedat si špenát?
Historka s tlačenkou a cibulí se mi nicméně znovu vybavila, když mi nedávno volala kamarádka, že by se nejradši propadla hanbou do země. Konečně ji pozval na oběd její nový objev, ale pak se prý choval „nějak odměřeně a byl nějakej nesvůj“. Abych to upřesnila, kamarádka Andrea má krásné zuby a úsměv, který by jí mohla závidět nejedna hollywoodská star. Proto se taky hodně a velmi často směje, přesněji řečeno zubí. To je pochopitelně fajn, pokud si ovšem nedáte k obědu něco se špenátem. „Normálně bych si špenát nedala, ale nic lepšího než lasagne se špenátem tam neměli,“ vysvětlovala mi své faux pas už coby úsměvnou historku. Do smíchu jí ale nebylo, když si později na toaletě všimla, kolik zeleně jí po obědě zůstalo mezi zuby. Nutno podotknout, že ten den ještě vyřizovala několik pracovních pochůzek, takže onen mládenec nebyl jediný, na koho se zubila a kdo věděl, co měla k obědu. Víc než to, že si dala špenát, mě zaujalo, že si nikdo netroufl ji na to upozornit.
Na druhou stranu jsem jednou večeřela s výtečníkem, který si po jídle s naprostým klidem vzal párátko a začal si s ním přede mnou v klidu dolovat zbytky jídla mezi zuby. Přitom ještě stihl v pohodě vést konverzaci. Těžko říct, co je horší. Ale pokud už si dáte nějakou tu zeleň nebo kukuřici, asi je skutečně lepší, jak radí Ladislav Špaček „vzdálit se s párátkem do vedlejší místnosti“, tedy na toaletu.
Udav se, vole!
K jídlům, která se nedoporučují na prvním rande riskovat, bezpochyby patří i lákavě vonící pražená kukuřice, kterou někteří tak rádi chroupají v kině a neuvěřitelně tím vytáčejí především ty, kteří... nechroupou nic. Kromě toho, že vám ta suchá potvora může zaskočit v krku a k nelibosti ostatních vás pěkně rozkašlat, můžete také, stejně jako jednou já, odněkud ze sálu zaslechnout přejícné: „Udav se, vole!“
Nenechte se zlákat ani mexickými pálivými specialitami. S oroseným čelem a rudými tvářemi na svůj protějšek asi velký dojem neuděláte. Zkuste odolat i brusinkovým omáčkám a čemukoliv, co by vám mohlo zabarvit rty i celou dutinu ústní. To občas hravě zvládne i červené víno. Zvláštní kapitolou je salát. Ženy si ho na prvním rande většinou dávají, aby buď ukázaly, že dbají o svou linii, nebo prostě nevědí, co si dát jiného, a bojí se, aby se neztrapnily. A muži to vědí a téměř vždycky nad tím nechápavě kroutí hlavou. (Tedy pochopitelně pokud dotyčná není vegetariánkou). Za prvé se cítí nepříjemně, protože „požíračky salátů“ obvykle hladově pokukují po jejich talíři s pořádným flákem masa, a za druhé vědí, že zelenina jak známo nadýmá, a proto doufají, že se jejich polovička nebude po zbytek večera trápit.
Co z toho plyne? Pokud možno, navrhněte místo první společné večeře nebo oběda sama tam, kde to znáte a víte, co si můžete bez obav objednat, popřípadě si nějaké místo nechte doporučit. Koneckonců, pánové prý v tomto směru iniciativu oceňují, takže s klidem přeberte kormidlo.
Nový komentář
Komentáře
Díky za článek, pobavil :D Na rande je samozřejmě lepší volit spíše neutrálnější jídla, obzvlášť, když už jste třeba stihli pokročit a vaříte vy. Pár tipů jak na rande zaujmout svým kuchařským umem se mi podařilo když tak najít tady. :)
To bychom si nemohli dát pomalu nic. Já jídlo neřeším. Obědnám si, na co mám zrovna chuť.
Anai — #3 Ano, to s tím kartáčkem je dobrá věc. Mám v kabelce mini kartáček i s mini pastou a čas od času ho skutečně po obědě použiju :D
Také nosím cestovní párátka s nití. Super vychytávka. Doporučuji.
Suzanne — #19 souhlasím
Sakra s tím špenátem jsem to nevěděla! Asi jsem natvrdlá.... a to se teď podává ten listový, tam to mezi zubama trčí asi zvlášť výrazně . Jsem ráda, že na večeře chodím především se svým partnerem, výjmečně s kamarádkami či partou z bývalé práce.
Je zřejmě velmi dobré navštívit na prvním rande hospůdku či restauraci. Aspoň se rychle pozná, že ti dva jsou každý z jiného těsta a dojde k rychlé selekci. Když mě muž pozve do restaurace, tlačenku si nedám. Ale když mě pozve do hospůdky a diví se, že si dám tlačenku a pivo, a pak ještě uteče, myslím si o tom muži své - je prostě z jiného těsta a je moc dobře, že už nezavolal
Pokud mě můj partner neumí taktně upozornit na to, že mám v úsměvu špenát, tak je hňup. U pracovního partnera to chápu, že mlčí.
A osobně mi vůbec nevadí, že si můj protějšek vezme párátko. Opouštět s párátkem stůl, to chápu u velmi oficiální záležitosti, ale u rande ne. Tím chci říct, že nemám ráda muže, kteří si myslí, že jsem víla, a pak jsou velmi nemile překvapeni, že jsem normální člověk. Proto mám radši muže, které autorka článku evidentně považuje za drsnější nátury
Tak jsem se teď sama málem udávila při čtení ve chvíli, kdy jsem byla u kukuřice. Jen to bylo pro změnu čajem . Sákryš, tak to už zůstanu nadosmrti sama, když už se dusím i čajem
kareta — #16 Jen ať ví, do čeho jde hned na začátku
Já na prvním rande exmanžela šokovala velikostí porce, kterou jsem do sebe natlačila a tím, že jsem pak po 2h měla zase hlad Ptal se, jestli tak jím pokaždé
Když jsem začala randit s mým mužem, měla jsem zrovna jaterní dietu. neřešila jsem, co si dát, abych zapůsobila, ale abych našla alespoň jedno jídlo, které by má játra překonala. většinou jsem chtě nechtě skončila u toho zeleninového salátu
No..... v těch příbězích jsou všichni nějaký divný Nevím, co je špatnýho na tlačence s cibulí a pivu, po tom jsem nikdy z nikoho žádný extra odér nepozorovala. Proč si to ten pán nedal taky? On to nerad? Tak to mohla být slečna ráda, že se ho zbavila
Druhá slečna v dospělém věku ještě neví, že zrovna špenát se snad ze všech jídel nejvíc usazuje mezi zubama? Buďto si měla odskočit na záchod, nebo si vytáhnout malý zrcátko z kabelky a zkontrolovat si to. To se normálně může, žádný pravidla slušnýho chování tím neporuší No a pokud nic z toho neudělala, měl ji na to chlápek upozornit a ne na ni celej večer zděšeně koukat. To by mě bavilo koukat někomu na špinavý zuby. Tak mu normálně řeknu Hele něco ti uvízlo mezi zubama a je po problému, ne? Klidně to řeknu i kolegovi, tak proč ne někomu, s kým chci eventuálně
Za mlada mě nikdo při prvním randěti na večeři nepozval. A teď už je to jedno.
tohle jsem nikdy moc neřešila,na nic jsem si nehrála a normálnímu muži se to tak líbí
Hlavně,jestli takhle přemýšlejí chlapi, co si dát, aby neměli mastný huby, pocintaný pupky a špenát mezi zubama, pochybuju o tom.
Když jsem na prvním rande, tak nemám na jídlo ani pomyšlení, a proto dělám dojem, že mám „malou spotřebu“ - což je vlastně dobře. Určitě bych si sama nedávala nic s česnekem, pokud by si ale partner něco s česnekem objednal, šla bych do toho pro jistotu s ním. :)
Dante Alighieri — #6 Přesně. V restauraci bych hodinu nebloumala nad jídelákem, co si dát, abych si neudělala trapas. Ono i ze zeleninového salátu může člověku vyklouznout kousek z vidličky. Nebo u šopáku rozsypat sýr.
kdybych věděla v dobách, kdy jsem randila, to, co už vím teď, tak bych se určitě tolik nesnažila a všechno neřešila
Na prvním rande jsem s manželem (tehdy ještě přítelem) jedla grilované klobásy. Bylo to na chatě a byl pěkný listopadový podvečer.
Dala bych si cokoli, co bych zrovna chtěla
a špagety bych si klidně dala, protože je umím jíst
já si dala loni na prvním rande se svým novým přítelem pstruha s bramborem
mám ryby ráda a tohle byla navíc rybářská hospůdka, tak se to i nabízelo