Rakouská kuchyně je hodně podobná té naší, tak mám radost, když objevím něco neznámého a ještě k tomu neobyčejně dobrého! Tentokrát se mi to povedlo!
Rozhodli jsme se, že v rámci lyžování na sjezdovkách Schlick 2000 Skiing Centre si dojdeme na oběd v horské chalupě Galtalm ve výšce 1680m. Chata leží na cestě pro pěší, takže když se sem vydáte v kteroukoliv roční dobu, spolehlivě k ní dojdete. Jenže na lyžích, tedy na sjezdovkách je to malý problém. Chalupa Galtalm leží asi 500 metrů od sjezdovky a ještě je to mírně do kopce. Jak se tam tedy dostat? Přiznám se, že sundat lyže a jít po uježděné lesní vestě se mi v přezkáčích nechtělo. Řešení bylo ale velmi snadné“ když dojedete po sjezdovce na rozcestí, kde se k chalupě odbočuje, máte zde rozpis časů, kdy pro vás dojede rolba, která vás doveze k chalupě. A ještě si můžete vybrat, zda se na ní necháte táhnout na laně nebo si vlezete do kabinky. My jsme se nechali táhnout, protože aby nás někam vezla za sebou rolba místo vleku, to jsme ještě nezažili. Bylo to asi deset minut pomalé jízdy a rolba byla v cíli právě v ten okamžik, kdy jsem pociťovala námahu v rukou, jak jsem se držela vlečného lana. Tak teď jen sundat lyže a hurá na oběd.
V pravé horské chalupě Galtalm to vonělo dřevem a jídlem. V krásném teple nezbývalo nic jiného, než si s radostí vybrat, na co jsme měli chuť. Já jsem si na doporučení místních vybrala specialitu, bezmasý pokrm a to 3 speciální knedlíky s malým zeleninovým salátem. Byly tři a každý jiný. Smažený sýrový knedlík a vařený špenátový a řepový. Ano, ten poslední byl knedlík z červené řepy. První dvě chutě jsem znala, ale ten řepový byl vynikající! Chuť řepy doplňoval jemný křen, který byl jednou z ingrediencí. Prostě lahůdka. Neodolali jsme a vyrazili do kuchyně za kuchařem, jak se řepový knedlík dělá. Rád nám ukázal, jak knedlíky dělá a co je na ně potřeba.
Co na knedlík z červené řepy budete potřebovat a jakou máme zkušenost?
Knedlík z červené řepy jsme hned doma vyzkoušeli udělat.
Ingredience:
- Vajíčko
- toastový chleba
- nastrouhaná červená řepa
- nastrouhaný křen
- pepř a sůl
- hladká mouka
Postup:
Nastrouháte si najemno červenou řepu, je třeba z ní vymačkat šťávu. Stejně tak nastrouháte trochu křenu, podle chuti. Čerstvý toastový chleba zbavíte okrajů a pak jej rozmixujete na měkkou strouhanku. Tu smícháte s nastrouhanou řepou a s nastrouhaným křenem, přidáte vajíčko, vše zahustíte hladkou moukou, aby se z těsta daly vytvarovat měkké kuličky, cca velikosti pingpongového míčku. Něž je začnete tvarovat, ještě těsto osolte a opepřete. Kuličky pak vařte v horké vodě 10 minut. Asi po osmi minutách vyplavou napovrch.
Naše zkušenost: Množství musíte vychytat sami, my jsme na půlkilovou řepu spotřebovali celé poloviční balení toastového chleba a mouky cca 15 deka. Musím říci, že se povedly. Jen ještě musíme vychytat poměr křenu, na první pokus jsme ho dali do těsta méně. I taky byly skvělé!
Pokud se tedy chystáte lyžovat do štubaiského údolí a budete v areálu Schlick 2000 Skiing Centre, zajeďte si sem do Galtalm na skvělý oběd. Více najdete na www.stubai.at/cz a na https://www.stubai.at/cz/lyzarske-oblasti
Více o horské chalupě Galtalm a kde ji hledat najdete na www.galtalm.at
Instagram: Klara_Blog_Cestovani
Facebook: www.facebook.com/klarablogcestovani
Moje články:
- Vyzkoušeno: Lyžařská střediska ve Stubaiském údolí
- Vyzkoušeno: Paráda na lyžích, to je Stubaiské údolí v Rakousku
- GAIA – STUBAI MATKA ZEMĚ 2018: multimediální a taneční představení
Nový komentář
Komentáře
po uježděné lesní vestě, bych taky nešla , nicméně díky za recept, ráda zkusím
Červenou řepu nemusím.
To musím vyzkoušet :-)
Řepa se používá syrová, nebo vařená?
Chybí mi tam množství,ráda bych zkusila.
Zajímavý recept. Díky za tip, určitě vyzkouším!