Edice Jídlo jako lék
Olivová kuchařka
Jsou potraviny, které jsou pro lidský organismus úplný elixír zdraví. Jenže zavést je do jídelníčku našich nejbližších není vždy úplně snadné. Špenát nebo červená řepa mohou být sebezdravější, ale děti se nad nimi s odporem ušklíbají.
To s olivovým olejem je to snadnější. Ať už ho přidáte do salátu, do polévky, do těsta na koláč nebo na něm usmažíte řízky, vždy jídlu dodá jemnou vůni a lahodnou chuť, která potěší i největšího odpůrce zdravé stravy.
Jenže jak na to? Jak olivový olej v kuchyni využít? A jak si z té široké nabídky nejrůznějších produktů vybrat? A co olivy, dají se využít i nějak jinak, lépe než jen jako chuťovka k vínu?
Pokud jste s olivovým olejem nezačali (nemusí to být nutně od dětství), neváhejte zakoupit svou první láhev kvalitního oleje, ať už je vám „cet“ nebo „sát“. A pokapejte si několik koleček rajčat na ochutnání. Sem tam k tomu snězte pár oliv, zelených nebo černých, a uvidíte sami, že vám zachutnají. Věřte, že každá kapka olivového oleje vašemu tělu jen prospěje! Každá a v každém věku!
Dobré rady
· Nejjednodušší a také nejspolehlivější rada, jak vybrat ten nejlepší olivový olej, zní: „Nebojte se ho ochutnat!“
· Vždy kupujte raději olivy ve sklenicích nebo plechovkách. V pevném obalu je jim lépe než v pytlíku, v němž se snadno potlučou a pomačkají.
· Používejte jen kvalitní oleje. Bývají sice o něco dražší než zcela obyčejné oleje, ovšem výsledná chuť pokrmu a spokojení strávníci jsou pro každého kuchaře tou nejlepší odměnou! Naše babičky měly dobré úsloví: „Nejsem tak bohatá, abych mohla kupovat laciné věci.“
Ještě více tipů, jak co nejlépe využít potenciálu oliv a olivových produktů, najdete v knize Olivová kuchařka z nakladatelství Smart Press. Více informací a ukázky z knihy na www.smartpress.cz
O knize
Snažíte se používat olivový olej, ale stále tápete, který je ten pravý? Chybí vám přesné a srozumitelné informace a dobré rady? Anebo prostě jen rády (rádi!) experimentujete v kuchyni? Pak právě pro vás je tu Olivová kuchařka z edice Jídlo jako lék. V ní dostanete odpovědi na vaše otázky a už nebudete muset přemýšlet, zda a proč začít používat olivový olej, jaký druh si vybrat a který olej použít ve vašich oblíbených pokrmech.
Poradí, jak si vybrat olivový olej, jak s ním vařit, smažit, péct. Recepty vycházejí ze středomořské kuchyně, ale zjistíte, že s pomocí olivového oleje můžete připravit i typická středoevropská jídla. Důraz je kladen na maximální použitelnost receptů a dostupnost ingrediencí v českých podmínkách. Recepty mají spočítánu energetickou hodnotu a obsah cholesterolu.
Zajímavá je také kapitola o tom, jak s pomocí olivového oleje účinně bojovat proti zdravotním potížím a jak jej využít v kosmetice a domácnosti.
O autorkách
Ing. Jarmila Teplíková
Autorka je zanícenou propagátorkou hub, ale i exotických a málo známých druhů zeleniny a ovoce, koření, bylin a méně známých rostlin. Své články publikuje v mnoha časopisech, vystupuje v České televizi i v Českém rozhlase Praha a přednáší na VŠ. Doposud napsala šest populárně-naučných knih, například o chřestu a hlívě ústřičné.
Ing.
Pravidelně publikuje články týkající se zdravého stravování dětí a pobytu dětí v přírodě v časopisu Děti a my. Při toulkách Evropou ji zaujala zejména středomořská kuchyně.
Dagmar Derré
Svého manžela doprovázela na dlouhodobých pracovních pobytech v Singapuru, v Indonésii, procestovali společně část Asie. Bohaté zkušenosti z cestování a zejména znalost gastronomických zvyklostí nyní využívá při publikační činnosti v českém tisku.
Právě vychází v nakladatelství Smart Press, s.r.o., k dostání u dobrých knihkupců (distribuuje Grada Publishing, a.s.), telefonické objednávky na tel: 608 265 336, objednávky a ukázky z knih jsou možné také přes www.smartpress.cz, nyní i s vánočním dárkem.
Zapojte se do soutěže, ve které tři výtisky Olivové kuchařky můžete získat.
Soutěž probíhá ZDE (klikni).
Nový komentář
Komentáře
Meander: Rakie je trochu jina nez Ouzo, ale na chut to cizinec spatne poznava. Ovsem ta piatika je stejny kalibr
koralka jako koralka. Pise...
olivy nemusím, jen sem tam zobnu, ale manžel jim teď přišel na chuť. Olivový olej máme doma, používám ho do salátů a do studené kuchyně
fuuuuuuuuuuuuj olivy nesnasim
nmě po olivách klesl cholesterol.Sním tak 2-3sáčky měsíčně a po půl roce byl v normě
Ťapina: Mně ne.
Se mi jednou skrz plachtu na silážce propadla noha a já to pak cítila bez ohledu na hygienu ještě 14 dní.
Ale je fakt, že krávy po ní hodně dojí.
olivový olej moc nemusím
Canadian: Turci v Norimberku zase pořád nosili Yenni Raki. To je asi to samé, že?
Meander: Siláž voní. A olivy mi taky chutnají
Canadian: ne, že bych to pila celej večer, ale občas mam na tohle piti chuť
Zajímavé je, že lékořicové bonbony nebo pendreky nesnášim.
OLIVOVÝ OLEJ MI VADÍ,TEDA TEN ZÁPACH,POUŽÍVÁM RADĚJI ŘEPKOVÝ.OLIVY TY MÁM RÁDA ,TY MI NEVADÍ
Amálie: moje mom ma v Recku puvod, tak kazdorocne celim Ouzu. Chutna to jak rozpusteny haslerky
nebo pendrek
A olivovy olej jen extra virgin
no tak olivový olej mi nevadí ale olivy ano
olivový olej ano olivy néééé
Postupně mi začaly olivy čím dál tím víc vadit. Přijde mi, že páchnou jako siláž.
renike: mně chuť černých oliv připomíná chuť temperových barev /vzpomínka na školní léta/...
Ale nejsou špatné. Myslím, že na tu zvláštní chuť si lze zvyknout...
Jinak jsem si nedávno koupila extra panenský olivový olej (Monini) a občas si dám lžíci, je to dobrý na spoustu věcí...
Olivy (zelené, nakládané) jsem cca do 18 let nesnášela, potom jsem si je postupně zamilovala
zelene mam rada nejradeji vakuovane a cerne susene
ja mam zelene olivy strasne rada..ma zvlastni chut a mi to vyhovuje..ale cerne uz takove nejsou
Já mám ráda zelené
Černé mi nic neříkají
olivy jsem nikdy nezkoušela
Olivy nemusím!!!