První jarní dny jsou ideální dobou pro očistnou kúru v podobě zdravějšího jídelníčku. Zásada pro jeho sestavování zní: méně energie na talíři, méně tuků a cukrů, více vitaminů, minerálů a lehkých jídel. Je nejvyšší čas opustit hutné zimní menu a zvyknout si na zeleninové saláty, ovoce k svačině, celozrnné pečivo, jogurty...

Ideální k nastartování změn je dát si týden skutečné očistné kúry, která ovšem na druhou stranu není nijak drastická a tak si ji může dopřát každý, s výjimkou lidí se zdravotními potížemi a těhotných a kojících žen. Kdo chce, může si kúru rozložit na dva týdny - pak se jí vždy dva dny po sobě to samé podle níže uvedeného rozpisu. Pozor, nezapomeňte pít, minimálně dva až tři litry tektuin denně, ideálně vody.

Inspirací pro podobné očistné kúry byl masopustní jídelníček, 
plný kysaného zelí,  a naopak chudý na bílkoviny, kterých lidé přijímají trvale nadbytek.

Očistná kúra:
Můžete očistnou kúru zahájit přímo půstem, stačí jednodenním, během nějž budete pít pouze ovocné nebo zeleninové šťávy. Pokud se na půst necítíte, nenuťte se do něj a řiďte se rovnou následujícím rozpisem.

1. den 
- jezte jen zeleninu, a to nejlépe syrovou, může mít samozřejmě podobu salátu zakapaného olivovým olejem
 - mělo by jí být jedno kilo, případně kilo a půl  


2. den
 - dopřejte si pouze ovoce, také jeden až jeden a půl kilogramu
 - jezte více druhů, přednost by mělo mít ovoce s nižším obsahem sacharidů. Nejlepší je ananas, který obsahuje hodně vlákniny, dále grapefruit, jablka, mango. Banány či hroznové víno jsou příliš sladké.

3. den
 - postupně zařazujte další potraviny, například brambory vařené ve slupce, kysané zelí obsahující množství vitaminu C či zeleninu dušenou na rostlinném tuku.

4. den
 - přidejte celozrnné pečivo, těstoviny nebo rýži, kombinujte je se zeleninou či ovocem. Nadále platí pravidlo - přidává se každý den pouze jedna nová potravina

5. den
 - poprvé zařaďte živočišné bílkoviny, nejlépe ve formě živého bílého jogurtu, který obsahuje probiotickou kulturu, protože ta pomáhá udržovat rovnováhu mikroflóry trávicího traktu.

6. den
 - na talíři by se měl objevit sýr nebo třeba nízkotučný tvaroh, nikoli ale slazené tvarohové pochoutky.

7. den
 - jídelníček může doplnit bílé maso, rybí, kuřecí, králičí nebo krůtí. Maso by mělo být dušené, vařené nebo maximálně opečené na sucho. Tabu by mělo být smažené či pečené na tuku.


 

       
TÉMATA:
ZDRAVÍ