DSC_2324-1024x683.jpg (181 KB)

Jidáše jsou už po mnoho let tradičním velikonočním pečivem. Dříve se pekly v každé domácnosti, dnes se na ně bohužel trochu zapomíná. Přitom je tohle sladké, medem pokapané pečivo, velice chutné. Upečte si je podle našeho receptu.

Suroviny

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 220 - 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 kostka droždí
  • špetka soli
  • žloutek na potření
  • med na pokapání

Postup

Zhruba 200 ml mléka ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Dáme do něj lžíci mouky a lžíci cukru. Rozmícháme a nadrobíme celé droždí. Necháme vzejít kvásek. Až jsou na něm krásné bubliny, je hotový. Mezitím si prosijeme do mísy mouku se špetkou soli a cukrem. Smícháme. Ideální je, když máte robota nebo si těsto zaděláte v domácí pekárně. Ušetříte si práci.
K mouce s cukrem vlijeme kvásek, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vymícháme hladké nelepivé těsto. Mléka mějte připraveno raději více, protože každá mouka jinak přijímá vodu, takže můžete potřebovat pokaždé jiné množství.

Těsto necháme asi hodinu kynout na teplém místě, přikryté potravinářskou folií a utěrkou, aby nám neoschnulo.

Hromadu těsta rozdělíme asi na 26 kousků, zhruba stejně velkých. Z těch válíme dlouhé úzké hady a tvarujeme různé kousky - spirálky, šneky, provazy, cokoliv nás napadne.

Na plechu necháme dokynout, asi čtvrt hodinky. Potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečení trvá asi 20 minut. Jidáše musí být pěkně zlatavé.

Nejchutnější jsou čerstvé, pokapané medem a trochou másla.

Lákají vás více tradiční mazance nebo beránci? Nebo máte snad chuť potěšit děti?

Tradiční velikonoční mazanec

mazanec.jpg (119 KB)

Piškotový velikonoční beránek

beranek.jpg (93 KB)

Velikonoční zajíčci nejen pro koledníky

DSC_0473.jpg (77 KB)

Dobrou chuť přeje Elly.

Reklama