Postní období uteklo jako voda a je před námi Květná neděle, šestá a tím pádem i poslední postní. Říká se jí také třeba Palmová, podle toho že Ježíše v Jeruzalémě vítali lidé palmovými ratolestmi. Při bohoslužbách se v tomto čase předčítá o umučení Krista. Utrpení je latinsky Passio a z tohoto slovo pochází i další název poslední postní neděle - Pašijová.
U nás samozřejmě palmovými listy obydlí nezdobíme, ale namísto toho je zvykem natrhat posly jara - kočičky. Těmi si ozdobíme vázy, můžeme přidat i rozkvetlé větve planých stromů nebo zlatý déšť. Velikonoce jsou za dveřmi!
Po Květné neděli začíná pašijový týden. Přípravy na Velikonoce začínají. Připravte se na jarní úklid, skliďte zimní oblečení, výzdobu, umyjte okna, pořádně vyvětrejte a klidně třeba i vymalujte a pusťte se do velkých domácích přeměn.
Anebo si s námi upečte jidáše. Tradiční velikonoční pečivo, které zvládne každé dítě. Jsem si tím jistá, protože pečivo, které vidíte na fotografiích pekl můj jedenáctiletý syn. Recept jsem použila tradiční, který mám od své babičky.
Jidáše
- 1 kg polohrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 220 - 250 ml mléka
- 2 žloutky
- 150 g rozpuštěného másla
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- žloutek na potření
- med na pokapání
Zhruba 200 ml mléka ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Dáme do něj lžíci mouky a lžíci cukru. Rozmícháme a nadrobíme celé droždí. Necháme vzejít kvásek. Až jsou na něm krásné bubliny, je hotový. Mezitím si prosijeme do mísy mouku se špetkou soli a cukrem. Smícháme. Ideální je, když máte robota nebo si těsto zaděláte v domácí pekárně. Ušetříte si práci.
K mouce s cukrem vlijeme kvásek, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vymícháme hladké nelepivé těsto. Mléka mějte připraveno raději více, protože každá mouka jinak přijímá vodu, takže můžete potřebovat pokaždé jiné množství.
Těsto necháme asi hodinu kynout na teplém místě, přikryté potravinářskou folií a utěrkou, aby nám neoschnulo.
Hromadu těsta rozdělíme asi na 26 kousků, zhruba stejně velkých. Z těch válíme dlouhé úzké hady a tvarujeme různé kousky - spirálky, šneky, provazy, cokoliv nás napadne.
Na plechu necháme dokynout, asi čtvrt hodinky. Potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečení trvá asi 20 minut. Jidáše musí být pěkně zlatavé. Nejchutnější jsou čerstvé, pokapané medem a trochou másla.
Dobrou chuť přeje elly a Pepíno.
Nový komentář
Komentáře
to mám ráda
vypadají dobře
dobrota
vypada hezky
to jsem nepekla ani nezkusila od druhého
Kdyby někdo upekl))
nikdy jsme je doma nedělali
jidáše jsem ještě nepekla, ale mož
jidáše se u nás nepečou
Příští rok bych je mohla zkusit
Nikdy jsem jidáše nejedla, tak je někdy zkusím upéct.
Těsto jsem využila na "pletýnky" ze čtyř pramenů, pomazaných uvnitř makovou nádivkou.
mozna vyzkousim
někdy vyzkouším
Ja pect moc neumim, ale mozna vyzkousim .
já už nic nepeču to za nás obstarává starší dcera, dám ji recept ať zase něco nového vyzkouší
měli jsme je
Jidáše nepečeme, ale díky za recept
toto pečivo na velikonoce neděláme,stačí mazanec
už jsem se kolikrát chystala, že upeču.. tak snad se jednou povede