jidáše

Postní období uteklo jako voda a je před námi Květná neděle, šestá a tím pádem i poslední postní. Říká se jí také třeba Palmová, podle toho že Ježíše v Jeruzalémě vítali lidé palmovými ratolestmi. Při bohoslužbách se v tomto čase předčítá o umučení Krista. Utrpení je latinsky Passio a z tohoto slovo pochází i další název poslední postní neděle - Pašijová.

U nás samozřejmě palmovými listy obydlí nezdobíme, ale namísto toho je zvykem natrhat posly jara - kočičky. Těmi si ozdobíme vázy, můžeme přidat i rozkvetlé větve planých stromů nebo zlatý déšť. Velikonoce jsou za dveřmi!

Po Květné neděli začíná pašijový týden. Přípravy na Velikonoce začínají. Připravte se na jarní úklid, skliďte zimní oblečení, výzdobu, umyjte okna, pořádně vyvětrejte a klidně třeba i vymalujte a pusťte se do velkých domácích přeměn.

Anebo si s námi upečte jidáše. Tradiční velikonoční pečivo, které zvládne každé dítě. Jsem si tím jistá, protože pečivo, které vidíte na fotografiích pekl můj jedenáctiletý syn. Recept jsem použila tradiční, který mám od své babičky.

Jidáše

  • 1 kg polohrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 220 - 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 150 g rozpuštěného másla
  • 1 kostka droždí
  • špetka soli
  • žloutek na potření
  • med na pokapání

Zhruba 200 ml mléka ohřejeme tak, aby bylo vlažné. Dáme do něj lžíci mouky a lžíci cukru. Rozmícháme a nadrobíme celé droždí. Necháme vzejít kvásek. Až jsou na něm krásné bubliny, je hotový. Mezitím si prosijeme do mísy mouku se špetkou soli a cukrem. Smícháme. Ideální je, když máte robota nebo si těsto zaděláte v domácí pekárně. Ušetříte si práci.

K mouce s cukrem vlijeme kvásek, přidáme žloutky, rozpuštěné máslo a vymícháme hladké nelepivé těsto. Mléka mějte připraveno raději více, protože každá mouka jinak přijímá vodu, takže můžete potřebovat pokaždé jiné množství.

jidáše

Těsto necháme asi hodinu kynout na teplém místě, přikryté potravinářskou folií a utěrkou, aby nám neoschnulo.

jidáše

Hromadu těsta rozdělíme asi na 26 kousků, zhruba stejně velkých. Z těch válíme dlouhé úzké hady a tvarujeme různé kousky - spirálky, šneky, provazy, cokoliv nás napadne.

jidáše

Na plechu necháme dokynout, asi čtvrt hodinky. Potřeme rozšlehaným žloutkem a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečení trvá asi 20 minut. Jidáše musí být pěkně zlatavé. Nejchutnější jsou čerstvé, pokapané medem a trochou másla.

Dobrou chuť přeje elly a Pepíno.

TÉMATA:
SEZONA