Dnes vám z www.namasle.cz nabízíme recept, který můžeme bezesporu zařadit mezi recepty zdravé. Ryby obecně by na našem jídelníčku měly mít pevné místo. Vedle mořských také kapr, pstruh, štika a další sladkovodní druhy. Rybí maso obsahuje víc živin, než kterékoliv jiné. Významnou dávku bílkovin, různé vitaminy, vzácný jód, rybí tuk a další. jidlo 

Také chřest patří mezi velmi zdravé potraviny. Obsahuje mnoho bílkovin a vitamínů. Je bohatým zdrojem kyseliny listové, beta-karotenu, vitamínu C a E.

Příprava tohoto pokrmu trvá 20–40 minut. Recept je pro 4 osoby.

Losos s restovaným chřestem a bramborovými lupínky – recept z www.namasle.cz/recepty-kuchare/madeta

Ingredience

  • 600 g lososa bez kůže
  • 400 g chřestu
  • 20 ml citrónové šťávy
  • 3 vejce
  • 200 ml Jihočeské smetany
  • 100 g sýra Gouda
  • sůl, pepř
  • 50 ml olivového oleje
  • 600 g brambor

Postup přípravy:

  • Brambory oloupejte, nakrájejte na půlcentimetrové plátky a dejte je alespoň na 20 minut do studené vody, aby se vymáčel přebytečný škrob.
  • Čerstvého lososa zbaveného kůže omyjte, osušte a nakrájejte na špalíčky. Osolte, opepřete a pokapejte citrónovou šťávou.
  • Do zapékací misky dejte pečicí papír a na něj vyskládejte kousky lososa. Snažte se mezi jednotlivými kousky ponechat asi centimetr volného místa. Do této mezery nalijte zálivku smíchanou z vajec, smetany, soli, pepře a nastrouhané Goudy. Zálivka by měla dosahovat zhruba do poloviny výšky kousků lososa. Dejte do trouby vyhřáté na 160 °C a pečte 20–25 minut.
  • Chřest oloupejte a odstraňte všechny tvrdé části. Omyjte jej, nakrájejte na třícentimetrové kousky a orestujte na olivovém oleji doměkka. Vyndejte a uchovejte v teple.
  • Na stejném oleji opečte oprané a osušené bramborové lupínky a dejte ke chřestu. Promíchejte a servírujte s lososem

Za redakci Vám přejeme dobrou chuť!

Reklama