Podle nové zprávy vědců mohou téměř všichni lidé jíst tolik vajíček, kolik chtějí. Naopak výrazně omezit by měli nasycené živočišné tuky.

Denně bez velkého strachu z hladiny nebezpečného cholesterolu v krvi se můžeme ládovat vajíčky.

Zprávu vítají nejen milovníci drůbežích pohlavních buněk, ale také jejich producenti. V posledních letech se totiž objevovaly spíš zprávy o tom, že konzumace vajec zdraví škodí. Britští experti ale tvrdí, že vajíčka obsahují řadu cenných vitaminů a na metabolismus cholesterolu u člověka negativní vliv nemají. Týdně se dosud doporučovala dospělému člověku maximálně tři vajíčka.  Teď už se hlídat, zdá se, tolik nemusíme.

Juliet Grayová a Bruce Griffin z Univerzity v Surrey dnes tvrdí, že je naprostým mýtem tvrzení, že nadměrná konzumace vajíček zvyšuje hladinu nebezpečného cholesterolu v krvi. V naprosté většině případů prý k tomu nedochází. Mnohem nebezpečnější jsou podle nich nasycené živočišné tuky z másla, sádla, vepřového masa, tučných mléčných výrobků, uzenin a smažených pokrmů.

Studii otiskl odborný bulletin Nutrition vydávaný Britskou nadací pro výživu.

Profesor Griffin říká: „Naopak, lidé by měli být v konzumaci vajec podporováni. Jedná se o součásti zdravého jídelníčku a o přírodní nutričně nejbohatší potravinu.“

Tak vida, to bude mít jedna naše kolegyně radost. Má vejce moc ráda. Naopak jazyk nejí ani omylem. Prý jí vadí, že to měl už někdo jiný v tlamě. J

TÉMATA:
ZDRAVÍ