zij

Léto je skvělou příležitostí, jak obměnit svůj jídelníček. Celkem jednoduše můžeme zvýšit příjem ovoce a zeleniny, a doplnit tak ztrátu vitamínů způsobenou dlouhou zimou. Především zelenina je díky nízkému obsahu energie výborným prostředkem v boji s nadbytečnými kilogramy. Proto bychom si v letním období měli připravovat více salátů, dávat zeleninu do polévek, pomazánek apod. Ovoce je zase skvělou svačinkou, kterou můžeme jíst kdykoliv a kdekoliv. Nadměrný příjem ovoce (plného cukrů) ale může být důvod, proč v létě, přestože se více hýbeme, přibýváme na váze. Proto bychom se měli držet doporučení 2 ku 1 ve prospěch zeleniny.
K letním teplým večerům také neodmyslitelně patří grilování. Grilovací hody jsou téměř vždy kaloricky vydatné a štíhlé linii příliš nepřejí. Pokud se jich ale nechcete vzdát, a přesto si držet svoji postavu, zde je pár rad.

  • Nešetřete na kvalitním grilovacím uhlí.
  • Snažte se zabránit odkapávání tuku na rozžhaveného uhlí.
  • Používejte speciální grilovací tácky nebo potraviny grilujte v alobalu.
  • Pro grilování vybírejte maso libové nebo ryby.
  • Marinády z oleje nahraďte marinádami připravenými z pomerančového džusu, limetkové šťávy, piva, bylin či koření.

zij zdraveSnížíte nejen riziko vzniku zdraví škodlivých látek, které mají dráždivé a karcinogenní vlastnosti, ale také výsledný pokrm bude méně energetický.

K rybám skvěle chutná grilovaná zelenina (např. rajčata, papriky, lilek, cukety, cibule, česnek), houby a některé druhy ovoce (např. ananas, banány, jablka). Ke grilovanému masu podávejte zeleninový salát. Zelenina obsahuje antioxidační látky a pomáhá odbourávat škodliviny vznikající při grilování. Do zeleninového salátu, dresinku nebo na hotovou grilovanou zeleninu můžete použít kvalitní rostlinný olej (extra panenský olivový, sezamový, z ořechů), ale počítejte s energií navíc.

Štíhlé linii nepřeje (a to nejen v létě) alkohol. Tělo jej využívá jako přednostní energetický zdroj, energii z jídla si pak lidský organismus ukládá do tukových zásob. S alkoholem tedy určitě s mírou. Pokud si chcete dát například bílé víno, zkuste dvě deci vyměnit za vinný střik.

Shrnuto podtrženo, v létě jezte hlavně lehká zdravá jídla, hodně zeleniny a ovoce a jezte pestře!

POZOR! POZOR! POZOR!

Dnes 2. 7. 2010 od 12.00 do 14.00 hodin na stránkách www.zijzdrave.cz probíhá poradna s Mgr. Karolínou Hlavatou z Endokrinologického ústavu v Praze na téma: Zdravá strava během prázdnin.

Své dotazy můžete vkládat ZDE.

TÉMATA:
ZDRAVÍ