Základní a pozitivně laděné informace o tucích

Konzumace určitého množství tuků je pro normální chod organismu nezbytná. Pokud vám někdo tvrdí, že jí zdravě, protože nekonzumuje vůbec žádné tuky, je vedle jako jedle. Některé tuky jsou cennými zdroji v tucích rozpustných vitaminů A, D, E, K a též umožňují jejich vstřebávaní z jiných zdrojů. Tuky jsou nezbytné pro udržení zdravé kůže, vlasů i nehtů a pro regulaci mnoha tělesných funkcí. Také plní funkci „izolačního materiálu“, a to jak pod kůží, tak i kolem vnitřních orgánů. Některé složky tuků hrají v organismu velmi důležitou roli při tvorbě nervové tkáně.

Tuky se skládají z glycerolu a mastných kyselin, ty jim dodávají specifické vlastnosti  - např. příchuť a konzistenci. Velmi zjednodušeně řečeno, existují dvě základní formy tuků -  n a s y c e n é   a   n e n a s y c e n é. Nasycené tuky jsou pro lidské tělo všeobecně považovány za škodlivé, jsou obsaženy ve většině výrobků živočišného původu (masné a mléčné výrobky) a zabývat se jimi nyní nebudeme. Nenasycené tuky jsou pro tělo zdravější, jejich zdroje najdeme převážně v rostlinné říši v podobě olejů z rostlin, ořechů a semen. Výborným zdrojem jsou i ryby.

 

Nenasycené - zdraví prospěšné rostlinné oleje a tuky se dělí na mononenasycené a polynenasycené

M o n o n e n a s y c e n é - samy o sobě hladinu „špatného“ cholesterolu nesníží. Pokud jimi ale nahradíte v jídelníčku nasycené tuky (většinou živočišného původu), výsledná hladina cholesterolu, jehož nadměrný příjem z nevhodné stravy stojí za zvýšeným rizikem některých srdečně-cévních onemocnění, je nižší. Mononenasycené  tuky nalezneme především v olivovém a řepkovém oleji, lískových ořeších, kešu ořeších, mandlích a avokádu.

 

P o l y n e n a s y c e n é  - jsou z hlediska zdravotního přínosu pro náš organismus nejvýhodnější, protože snižují hladinu špatného cholesterolu a dále jsou schopny v krvi snižovat riziko vzniku krevních sraženin. Z těchto důvodů mají takřka výsadní úlohu v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Jsou zastoupeny v rostlinných olejích a rostlinných tucích z nich vyrobených. Vhodným zdrojem jsou i ryby.

 

V poslední době se stále více omluví o tzv. OMEGA 3  a  OMEGA 6 mastných kyselinách, které jsou právě v polynenasycených tucích obsaženy.

 

O M E G A   3 - snižují tzv. špatný cholesterol. Regulují krevní tlak a jsou rovněž „přírodními krevními ředidly“, neboť snižují přilnavost (lepkavost)  krevních destiček a jejich hromadění v krevním řečišti, což může vést k tvorbě krevních sraženin a k srdečnímu infarktu. Podílejí se na zvyšování imunity, mají protizánětlivé účinky a pomáhají při některých psychických potížích (např. při schizofrenii, dyslexii u dětí). Některé studie naznačují, že se podílejí na prevenci potíží spojených s různými druhy zánětlivých procesů v těle. Tyto kyseliny najdeme v mořských rybách chladnějších vod jako je např. losos, makrela, pstruh, tuňák a sleď apod. Dobrým zdrojem může být i olej ze lněných semínek, olej z vlašských ořechů, řepky a sóji. Omega-3 jsou obsaženy i v tzv. mikrořasách (např. Chlorella). Denní příjem vám zajistí např. jen jedna lžička lněného oleje (zakoupíte v prodejnách zdravé výživy a je nutné ho skladovat v lednici!), jeden a půl polévkové lžíce lněných semínek (musí být pomletá) nebo jeden a půl polévkové lžíce řepkového oleje.

 

O M E G A   6 - snižují hladinu dobrého i špatného cholesterolu! Jsou obsaženy ve slunečnicových, sezamových a dýňových semínkách, ale též v oleji, který je z těchto semen vyroben. Dobrým zdrojem je i olej sojový, z vlašských ořechů, kukuřičný a z pšeničných klíčků. Dále omega-6 nenasycené mastné kyseliny najdeme i v obilovinách, drůbeži a vejcích. V lékárnách lze zakoupit i olej z pupalky dvouleté a brutnáku lékařského. Narozdíl od omega-3 nenasycených mastných kyselin bývá v západní stravě omega-6 kyselin většinou dostatek.

 

A závěr? Ve zdravé a vyvážené stravě není až tak důležité naprosto se vyhýbat tukům, spíše je vhodné vědět, jakým dávat přednost a které konzumovat v omezeném nebo dokonce minimálním množství.

 

Zdroje: Vegetariánská výživa v kostce, Marek Voršilka / MUDr. Zbyněk Luňáček
vitaminy.doktorka.cz

Tiskové materiály Fóra zdravé výživy

Co bychom měli vědět o tucích

, Mgr. Tomáš Volný, klinický farmaceut a konzultant Inovačního institutu. 

A jaké druhy tuků máte oblíbené vy, milé ženy-in? 

...já jsem máslová a olivoolejová :-)

TÉMATA:
ZDRAVÍ