Když byly děti malé, měla jsem několik let o letní zábavu postaráno, doslova potěšení mi poskytovala tvorba marmelád, ze všeho, co mi pod ruku přišlo. Kombinace i zdánlivě neslučitelných druhů ovoce byla jednoduše radost.

Hrušková mě tehdy zrovna nenapadla, ovšem hrušky samotné jsou tématem mého letošního pozdního léta. Pojí se to u mě jako vždy se vzpomínkou, tentokrát na našeho tátu, hrušky miloval. Stejné jako já máslové, slaďoučké a měkké.

Tento rok si moje tělo o hrušky přímo požádalo. A mě zajímalo, proč právě hrušky, jelikož nikdy se podobné věci nedějí bez důvodu.

Hrušky podle léčitelů a odborníků na dobré stravování jsou totiž přírodním diuretikem a lékem na hypertenzi. Jsou výjimečným ovocem pro svůj vysoký obsah sacharidů a zároveň nízkým obsah proteinů a tuků. Tato lahůdka je pro své skvělé vlastnosti doporučena i diabetikům!

V tomto letním ovoci se podle znalců nachází i vitamíny C, E a B, taktéž důležité minerály - draslík, hořčík a železo. I z hlediska stopových prvků stojí hruštičky za přijetí do našeho jídelníčku pro svůj obsah mědi, manganu, v menší míře pak i zinku. Jejich nabídka minerálů a vitamínu je dokonce lepší než ta, co nám mohou nabídnout jablka.

Vláknina, kterou hrušky disponují a jež je bohatá na lignin, je skvělá při snižování cholesterolu v krvi a nerozpustná má laxativní účinky, které jsou důležité při čištění organismu…

Odborníci na zdravou výživu doporučují hrušky i pro jejich absorpční a protizánětlivé účinky, dále pak mají vlastnosti reminelizační a adstringentní (stahující).

Pro skvělé ozdravné schopnosti byly hrušky oblíbené již ve středověku i díky tomu, že neobsahují sodík, který v těle zadržuje vodu, což mívá za následky právě hypertenzi. Toto oblíbené ovoce má sílu podporovat fungování ledvin, dokonce je i lékaři doporučeno při kardiálním ledvinovém edému.

Veselé pojídání hrušek dokáže podpořit vylučování kyseliny močové a jejích dusíkatých látek, je dobré je zařadit během detoxikačních diet, kdy se snažíme neutralizovat zbytky kyselin, které se v těle hromadí, pokud nadměrně konzumujeme maso a masné výrobky.

Tyto vynikající vlastnosti určitě oceníme i v případě odtučňovacích diet.

Podle encyklopedie léčivých potravin jsou zralé a měkké hrušky lehce stravitelné a je dokázáno, že již po 90 minutách od snědení se hruška dostane do tlustého střeva. Tam pak svou přírodní jemnou silou bojuje proti hnilobným procesům ve střevech, proti plynatosti při kolitidě (zánětu tlustého střeva) a střevní dyspepsii (poruchám trávení v oblasti střev).

Hrušky je podle léčitelů dobré dobře rozžvýkat, zvláště pak ty tvrdší odrůdy, jelikož mají silnější slupku než třeba jablka, a protože ty, co koupíte v klasickém obchodě, bývají ošetřené nějakou chemií, měly by se raději oloupat, i když tak ztrácejí svůj diuretický účinek. V případě tepelné úpravy jsou stravitelné snadněji, ale zničíte většinu vitamínů, které hruška poskytuje - cukry a minerály zůstanou však zachovány.

Jelikož v naší rodině jsou onemocnění střevního charakteru bohužel časté, asi tuším, co se mi moje tělo snaží napovědět, když vede mou ruku do regálu, kde se hrušky skví v celé své kráse, a moje mysl nakládá do sáčku s chutí a radostí další a další kousek…

Jezme hrušky, je právě jejich čas, naše střeva a většinou i překyselený organismus to ocení, tělo bude radostnější a mysl veselejší. :-)

Reklama