1) Sbírejte zdravá „céčka“
Bio jablíčko sice není tak výstavní jako klasické „marketové“, zato poskytne vašemu tělu samé dobré věci. Ekologický způsob hospodaření je bezpečný, protože nesmí používat chemické látky proti plevelům a škůdcům. Ekofarmáři neznečišťují vzduch, půdu a vodu pesticidy a umělými hnojivy. Biopotraviny obsahují více vitaminu C a důležitých minerálů, mezi něž patří vápník, hořčík, železo, chróm a také antioxidanty. http://www.greenmarketing.cz/biozpravy/clanek.php?id=119
2) Biopotraviny jsou „čistší“
Biopotraviny jsou vyrobeny pouze ze surovin, které pocházejí z ekologického zemědělství.
Při výrobě biopotravin je zakázáno použití většiny aditiv (tzv. éček), mezi něž patří umělá sladidla, aromata, barviva a mnohé další látky, např. glutaman sodný.
Chemicky se neupravují, zbytečně se „nevylepšují“ aditivy – chemicky ztuženým tukem, umělým sladidlem aspartamem a glutamanem sodným.
3) Neládujte se pesticidy
V našem zemědělství je povoleno používat více než 300 chemických pesticidů. Konzumujeme je všichni, protože se nacházejí ve většině potravin - nejvíce v ovoci, zelenině i v dětské výživě. Napadlo vás někdy, že když se zakousnete do jablka, polykáte dvě až tři desítky umělých jedů, a to i po důkladném umytí?!
4) Stopněte přísun antibiotik
Hospodářským zvířatům bývají podávána antibiotika, léky proti parazitům a jiná léčiva, nehledě na to, zda onemocněla, nebo ne. Látky se pak logicky ukládají do jejich masa a mléka. Potravinovým řetězcem se ocitnou v tělech těch, kteří jejich maso a mléko konzumují. V ekologických chovech se zvířatům podávají syntetické léky pouze v nutných případech.
5) Šetřete zdroje
Víte, že utrácíme horentní sumy z našich daní a poplatků za odstraňování chemikálií z pitné vody? Ptáte se na důvod? Díky nešetrnému zemědělství vsakuje půdou do podzemních vod množství pesticidů a umělých hnojiv. Oproti tomu ekologické zemědělství vyznává hnojení chlévským hnojem, zelené hnojení a přirozenou obnovu půdní úrodnosti.
6) Nenechte se tahat za nos
7) Myslete na zvířata
Ekofarmy dopřávají skotu pohyb na pastvinách pod širým nebem a zdravá krmiva. Ve stájích mají zvířata pohodlně podestláno (obvykle slámou) a netrpí nedostatkem prostoru k pohybu.
8) Neubližujte přírodě
Současné konvenční zemědělství způsobuje silnou erozi půdy, rozorání mezí, odlesnění krajiny, vysoušení bažin a regulaci toků. Kvůli tomu ztratily volně žijící druhy rostlin a živočichů své přirozené domovy. Ekozemědělství se umí obejít bez chemických látek. S půdou nakládá ohleduplně. Na polích důsledně střídá plodiny a pěstuje staré odrůdy, které jsou přizpůsobené místním podmínkám.
9) Pochutnejte si
Mnoho mlsných jazýčků (dokonce i profesionálních kuchařů i šéfkuchařů) používá biopotraviny, protože prostě lépe chutnají. Zvířata chovaná v podmínkách pro ně přirozených, bez stresu, s krmením bez umělých náhražek, dávají kvalitní maso, mléko a vejce. Nikterak „neurychlovaná“ zelenina a ovoce si zachovává přirozenou chuť.
10) Najděte si svého sedláka
Nákupy biopotravin přímo ze dvora od farmáře získávají stále větší oblibu. Naučte se vařit podle toho, co zrovna na farmě roste. Oželíte sice kozí sýr na jaře (mléko patří v té době kůzlatům) a jahody v létě, ale budete mít důvod udělat si pravidelně výlet do přírody. Třeba s rodinou. A kdo nerad vyráží z města, může si objednat svou biobedýnku s dovozem až do domu.
Pokud si na bio pochoutkách pochutnáváte již nějakou tu dobu a máte i pár receptů, o které byste se s námi chtěli podělit, můžete Vaše tipy a rady využít v soutěži o nej bio recept, která probíhá od 4. 5. 2009 na specializovaném portálu www.jimebio.cz. Více informací o soutěži a lákavých cenách naleznete rovněž na tomto portálu.
Dobrou a hlavně zdravou chuť!
Nový komentář
Komentáře
mindulinka — #8 s tím mlékem, myslím, že to je snad jasné, že po tepelné upravě...k vajíčků, rozdíl je nejen vizuální, ale i např. v chuti...nb, sotva dokáže slepice, která celý život stráví v kleci na betonu a slunce či trávu za celý život nepozná, opravdu kvalitní vejce...jetli ono to není tím "dopováním" těch slepic...mmch, k těm jablkům...nehnojíme a ani nestříkáme a jablka máme pěkná...bohužel tím, že už byla půda prakticky přehnojena, opravdu bio je scifi, ale jen proto nemusím dál cpát do přírody různé podobné svinstva
Taky bio v obchodech nekupuji. Opravdu si většinu ovoce a zeleniny vypěstujeme, vajíčka máme taky vlastní. Přes zimu bohužel nee, ale nafouklá jablíčka bez jediného červíku, mega mrkve jedna jak druhá to mě neláká.
idiska — #7 Tak já bych se mléka od krávy nenapila ani náhodou - až po tepelné úpravě. Rozdíl ve vejcích je - vizuální - domácí jsou barevnější - pokud se udělá laboratorní rozbor - rozdíl není žádný. A ono bio a nebio není jen o hnojení - hnojem a průmysl. hnojivy - ale hlavně o pesticidech. A můžu říct, že dnešní odrůdy jablek - se bez postřiku fungicidy - proti houbovým chorobám -prostě se jablka nevypěstují. Zrovna strupovitost jabloní, kterou způsobuje houba Venturia inaqualis - tak ta zrovna produkuje toxiny - takže raději si dám jedno chemicky ošetřené jablko, než jablko neošetřené se strupovitostí.
tak nevím, jestli je to bio nebo ne, ale třeba vajíčka bych si už v obchodě nekoupila...kdo měl domácí a kupované, ten rozdíl viděl ihned po rozklepnutí...stejně jako ovoce nebo zelenina, kterou mám ze zahrady, a tudíž vím, že není přihnojovaná...a navíc čerstvě udělaný sýr, tvaroh...nebo třeba jen mléko přímo od krávy...myslím, že kdo už měl obojí, pak musí uznat, že rozdíl tam je a to dost velký
Nejím BIO, nežiju BIO.
Něco o zemědělství a ochraně rostlin vím - a můžu říct sama za sebe, že BIO bych si nikdy nekoupila - je to jen lákadlo na peníze. Dnešní odrůdy ovoce, zeleniny, obilí, ale i chov zvířat - jsou vyšlechtěné, přešlechtěné, náchylné - není možno je bez chemie vypěstovat - kvalitně. Nejpatrnější je to na rostlinách - většinou jsou náchylné na choroby - a ty choroby produkují toxiny - které jsou mnohem škodlivější než pesticidy, které se odbourávají. A můžu říct, že naši zemědělci - používají chemii nezbytně nutnou - neb na ní nemají peníze - narozdíl od okolních států, které jsou více dotovány. Pokud já si vybírám - tak ne bio nebio - ale mezi českým a zahraničním výrobkem - vítězí samozřejmě český.
Nesnáším značku Bio, je to jeden velký podfuk. Sice tvrdí že nehnojí, ale jak zabrání, aby se k pěstovaným plodinám sajrajty dostávaly spodní vodou, deštěm, vzduchem......? Navíc opravdu nevěřím, že to 100% dodržují, jen mají nechutné ceny.
Vtípek,který si mezi sebou říkají zemědělci:Víte jaký je rozdíl mezi zemědělcem a biozemědělcem?Žádný,zemědělet hnojí ve dne a biozemědělec v noci.
Takže dle mého názoru jde jen o reklamu o nic jiného.Biopotraviny jsou stejné jako každé jiné....jen ta cena je jaksi nesrovnatelná
já teda musím říct, že hodně dbáme na bio potraviny. Opravdu se ta chuť nedá srovnat. Kupujeme dýně hokajdo- nevím jestli jsem to napsala správně. Ve zdravé výživě nakupiji i koření, čaje a podobně. Snažím se z našeho života vytlačit škodlivé éčka. Je pravda, ale, že děti právě chtějí to hodně nezdravé.
Ovoce a zeleninu přes léto pouze z vlastní zahrádky.