chrestovykrem.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 500 g bílého chřestu
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • sůl a pepř
  • kousek vychlazeného másla
  • 1 cibule
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g anglické slaniny 

Postup

Chřest očistěte tak, že ho oloupete škrabkou na zeleninu nebo přímo na chřest. Odkrojte dřevnaté konce, které vyhodíte a hlavičky, které dáte stranou. Zbytek stonku nakrájejte na kousky.

V hrnci rozehřejte máslo a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Přidejte chřest (bez hlaviček) a krátce opečte. Zalijte vývarem. Osolte, ochuťte pepřem a vařte doměkka, asi dvacet minut. Poté rozmixujte tyčovým mixérem.
Zjemněte smetanou a ještě pár minut povařte.

Nakonec polévku dozdobte dokřupava osmaženými kousky anglické lisované slaniny. Když se slanina opéká na pánvičce, přidejte k ní ještě ke konci opéct i hlavičky chřestu. Dejte na polévku a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Chřest opékaný v anglické slanině

11.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Tuňákový steak se zeleným pepřem

12.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Chřestové špagety

13.jpg

Foto: Alena Kolaříková