- 1 střední cibule
- 400 g hrášku (mražený)
- 1 střední brambora (na zahuštění)
- 50 ml smetany na zjemnění
- 50 g másla
- 200 ml zeleninového vývaru (bujón)
- 50 g mladých kopřiv
- 50 g dušené šunky
- Strouhanku, vejce
Nakrájenou cibulku zpěníme na másle a přidáme hrášek, lehce orestujeme a nakonec zalijeme vývarem. Poté přidáme najemno nakrájenou bramboru, která polévku zahustí. Vše vaříme doměkka, pak rozmixujeme, přidáme smetanu a najemno nasekané kopřivy.
Při vaření se můžeme pustit do přípravy kroketek. Šunku můžeme buď nasekat, nebo rozemlít, pak přidáme trochu strouhanky a vejce tak, abychom vytvořili tuhou pěnu. Z takto připravené pěny tvoříme kuličky. Vytvořené kuličky pak necháme chvíli v chladu na zatuhnutí. Tak to připravené kroketky obalíme klasickým trojobalem a můžeme smažit.
Jakmile dosmažíme kroketky můžeme zahájit servírování polévky.
Recept pro nás připravil Tomáš Procházka, šéfkuchař pražské restaurace Relief.
Foto: Shutterstock
Nový komentář
Komentáře
Hrášek miluji jak v syrovém tak vařeném stavu.
Mám moc ráda hráškový krém.
Vyzkouším - kopřivy suším pro činčily, až nějaké nasbírám, tak jich pár prdnu i do polívky
Já dnes vařila brokolicovou krémovou + smažená houstička na másle.
vypadá to dobře, uložím recept, jen na ty kopřivy si musíme počikat,zatím nikde po nich ani památka