Chybí v ní totiž konzervanty a různá éčka, která drží kupované paštiky, aby se brzy nezkazily. Jenže domácí paštika je tak dobrá, že se nemusíte vůbec přemáhat. Zmizí sama, ani nebudete vědět jak.
Její příprava nezabere moc času, takže doporučujeme dělat ji častěji a v menším množství.
Jak ji dochutit? Kapkou koňaku, mandlovými plátky, nasekaným pečeným masem, bylinkami, hrozinkami, brusinkami, dušenými hruškami nebo jablky. Možností je nekonečně. Experimentujte s chutěmi, klidně po malých dávkách. A sami objevíte, které variace vám nejvíce zachutnají.
Skvělým doplňkem k paštice může být domácí nebo kupované čatní, nebo třeba brusinkový, hruškový či fíkový džem. Zajímavě doplní chuť paštiky.
Suroviny
- 500 g drůbežích jater (kuřecí, krůtí, kachní...)
- 1 šalotka
- kousek sádla na opečení jater
- 250 g másla
- 4 lžíce smetany ke šlehání
- sůl (cca 1 lžička)
- pepř
- bylinky a koření podle chuti
- víno (bílé, červené, portské) - jen kdo chce, cca 50 ml
- mandle, oříšky, hrozinky - opět jen kdo chce, podle chuti
Postup
Z jater vyřežte žilky, játra očistěte, omyjte a důkladně osušte. Není nutné je krájet na malé kousky. Šalotku nakrájejte nadrobno.
V pánvičce rozehřejte sádlo. Dejte na něj játra a opečte ze všech stran. Až změní barvu, přidejte šalotku a vybrané bylinky, pepř.
Promíchejte a nyní můžete přidat zvolený alkohol. Teplotu dejte naplno, aby se alkohol odpařil. Až nebude v pánvičce žádná tekutina, můžete přidat ještě trošku vody (asi 1 dcl) a ještě játra na mírnější teplotu chvíli povařit.
Vodu nechejte vyvařit, sundejte pánev z plotny a do jater vlijte smetanu. Promíchejte.
Horký obsah pánve dejte do kuchyňského mixéru. Čím výkonnější, tím lepší, protože paštika bude krásně hladká. Přidejte sůl, máslo a rozmixujte. Po rozmixování ještě ochutnejte, jestli je paštika dost slaná nebo byste ji chtěli ještě něčím dochutit.
Kdo chce, může ještě paštiku prohnat přes jemné sítko, aby byla opravdu hladká. Není to však nutné.
Podle chuti vmíchejte oříšky, ideálně opražené, hrozinky, brusinky... Na co máte chuť.
Nalijte do skleniček nebo misek. Nechejte vychladnout při pokojové teplotě, asi hodinu a potom hned do lednice.
Spotřebujte co nejdříve.
Dobrou chuť přeje Elly.
Recepty na skvělé paštiky, které snadno připravíte doma
Srnčí paštika s portským a brusinkami
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Já jsem byla velký odpůrce paštik, protože v nich musí být namleto kde co, ale teď si objednávám kvalitní paštiky z https://www.zbastito.cz/pastiky-a-masove-speciality/ a na ty teda nedám dopustit :-) . Ta jejich lahodná chuť se s těmi kupovanými paštikami ze supermarketu nedá vůbec srovnávat :-) .
Mohla bych zkusit udělat.
občas paštiku udělám
Zkusím. Paštiky miluju :-)
Taky ji občas dělám.
Vypadá tento recept slibně,určitě vyzkouším,moje maminka dělala výbornou paštiku z jater vepřových,dala do sklenic,bohužel nám nikdy neřekla jak to dělá,dnes už není mezi námi a ta chuť její paštiky stále mi voní/představa/
Dělám,je to jednoduché a rychlé.Jen na půl kg jater nedávám celé máslo,zato víc smetany.
A co s tím máslem? Zmínka chybí, kuchařky-začátečnice budou zírat, co že jim to zbylo...
Už jsem ji zkoušela, je výborná.
To nemusím!
Domácí paštika ano,kupovaná ne!
nevím proč, ale mně ty paštiky od malička nejedou a nejedou