DSC_0468.jpg (179 KB)

Chybí v ní totiž konzervanty a různá éčka, která drží kupované paštiky, aby se brzy nezkazily. Jenže domácí paštika je tak dobrá, že se nemusíte vůbec přemáhat. Zmizí sama, ani nebudete vědět jak.

Její příprava nezabere moc času, takže doporučujeme dělat ji častěji a v menším množství.

Jak ji dochutit? Kapkou koňaku, mandlovými plátky, nasekaným pečeným masem, bylinkami, hrozinkami, brusinkami, dušenými hruškami nebo jablky. Možností je nekonečně. Experimentujte s chutěmi, klidně po malých dávkách. A sami objevíte, které variace vám nejvíce zachutnají.

Skvělým doplňkem k paštice může být domácí nebo kupované čatní, nebo třeba brusinkový, hruškový či fíkový džem. Zajímavě doplní chuť paštiky.

Suroviny

  • 500 g drůbežích jater (kuřecí, krůtí, kachní...)
  • 1 šalotka
  • kousek sádla na opečení jater
  • 250 g másla
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • sůl (cca 1 lžička)
  • pepř
  • bylinky a koření podle chuti
  • víno (bílé, červené, portské) - jen kdo chce, cca 50 ml
  • mandle, oříšky, hrozinky - opět jen kdo chce, podle chuti

DSC_0471.jpg (128 KB)

Postup

Z jater vyřežte žilky, játra očistěte, omyjte a důkladně osušte. Není nutné je krájet na malé kousky. Šalotku nakrájejte nadrobno.

V pánvičce rozehřejte sádlo. Dejte na něj játra a opečte ze všech stran. Až změní barvu, přidejte šalotku a vybrané bylinky, pepř. 

Promíchejte a nyní můžete přidat zvolený alkohol. Teplotu dejte naplno, aby se alkohol odpařil. Až nebude v pánvičce žádná tekutina, můžete přidat ještě trošku vody (asi 1 dcl) a ještě játra na mírnější teplotu chvíli povařit. 

Vodu nechejte vyvařit, sundejte pánev z plotny a do jater vlijte smetanu. Promíchejte. 

Horký obsah pánve dejte do kuchyňského mixéru. Čím výkonnější, tím lepší, protože paštika bude krásně hladká. Přidejte sůl, máslo a rozmixujte. Po rozmixování ještě ochutnejte, jestli je paštika dost slaná nebo byste ji chtěli ještě něčím dochutit.

Kdo chce, může ještě paštiku prohnat přes jemné sítko, aby byla opravdu hladká. Není to však nutné. 

Podle chuti vmíchejte oříšky, ideálně opražené, hrozinky, brusinky... Na co máte chuť.

Nalijte do skleniček nebo misek. Nechejte vychladnout při pokojové teplotě, asi hodinu a potom hned do lednice.

Spotřebujte co nejdříve.

Dobrou chuť přeje Elly.

Recepty na skvělé paštiky, které snadno připravíte doma

Hrubá domácí paštika

pastika.jpg (237 KB)

Srnčí paštika s portským a brusinkami

pastika_1.jpg (90 KB)

Paštika z kachních jater

pastika_2.jpg (87 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková