Jehněčí maso máme u nás doma moc rádi. Určitě už jsem se s vámi podělila o několik receptů. Ten poslední mi však chutnal ze všech nejvíce. Maso jsme naložili do lahodné směsi a jeho chuť byla dokonalá.
Suroviny
600 g jehněčího masa (já jsem měla jehněčí plec, hodí se výborně)
olivový olej
několik sušených rajčat
4 stroužky českého česneku
hrst šalvějových lístků
sůl a pepř
2 kulaté cukety
2 červené papriky
1 cibule
balzamikový ocet
Postup
Následující recept vznikl mým oblíbeným způsobem. Vytáhla jsem „něco“ z mrazáku a zjistila, že to je jehněčí plec. Otevřela jsem lednici a vyndala suroviny, které se mi zdály tak nějak vhodné a dobré. Prošmejdila jsem spíž. A vzniklo něco dokonalého.
Velkou roli v tomto receptu hrají sušená rajčata. Ta jsem dostala na narozeniny od kamarádky Lenky. Jsou sušená na slunci a nasolená. Chuťově naprosto božská!!!
Omyté a osušené jehněčí maso si nakrájíme na malé medailonky, nudličky nebo kostičky, jak je libo. Nasekáme najemno česnek, sušená rajčata a šalvěj. Promícháme s olivovým olejem a maso dáme marinovat. Nejlépe do druhého dne. Mě tlačil čas, maso se marinovalo asi dvě hodiny, a stejně bylo výborné. Při delším odležení však bude ještě lepší.
Odleželé maso vyjmeme z marinády a pokusíme se obrat od kousků česneku, rajčat a šalvěje. Osolíme a lehce opepříme, osmahneme zprudka na suché teflonové pánvi. Maso je od oleje, není potřeba olej lít i na pánev. Až je maso osmhanuté, přidáme směs, ve které se marinovalo. Promícháme, asi minutku osmahneme a podlijeme trochou vody. Přiklopíme poklicí a dusíme doměkka, podle kvality masa, nám to trvalo asi 40 minut. Podle potřeby můžeme přidat vodu.
Na jiné pánvi si na trošce olivového oleje osmahneme nahrubo nakrájenou cibuli. Přidáme na proužky nakrájenou papriku, asi po pěti minutách restování i nudličky cukety. Promícháme, pokapeme balzamikovým octem, můžeme lehce posolit a na dalších asi pět minut přikryjeme poklicí a ztlumíme var.
Maso podáváme s dušenou zeleninou a křupavou bagetkou.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Hmmm... nemít teď nucenou několikadenní dietu, uvažovala bych, kde ještě seženu jehněčí...
Vyzkoušeli jsme dnes k obědu a výborné
Jakékoliv maso se zeleninou máme rádi.
ingredience máme, teď už jen vyzkoušet
To vypadá moc dobře
hm, to vypadá výborně
Super, kolem Velikonoc je jehněčí většinou k sehnání, tak je to dobrá příležitost ochutnat nový recept.
U nás je jehněčí těžko k dostání