galetkaeli.jpgFoto: Elizabeth Lore

Snadný recept podle blogerky Elizabeth Lore můžete připravit z vlastního těsta, nebo použít hotové listové. Z uvedeného množství budete mít čtyři galetky o velikosti dezertního talíře. 

Suroviny

  • 2 ks listového uválené těsto (nebo mražené neuválené, tam by vám pak mělo stačit jedno balení) 
  • 750 g čerstvých švestek (váženo již bez pecek) 
  • 2 lžíce hnědého cukru
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 2 lžičky skořice
  • 1 lžíce škrobu
  • 1 lžíce rumu 
  • 1 žloutek na potření krajů
  • 1 lžička cukru krystal na posypání okrajů

Postup

Švestky, škrob, vanilkový i hnědý cukr, skořici a rum smíchejte v míse. Pak si nachystejte těsto, vykrojte si čtyři kolečka podle dezertního talíře. Nebo si můžete udělat několik menších. Nebo naopak jednu větší, je to na vás. Já mám ráda ty okraje a tak nedělám jednu větší, ale spíš několik menších.

Na vykrojená kolečka nanesete švestky a necháte si malý okraj, abyste ty kraje mohly kolem dokola přehnout, jakoby lehce překrýt ty švestky podél krajů. Nic složitého. Okraje pak potřete žloutkem, posypete cukrem a dáte péct na 190 °C, na 30 minut (možná 25, podle vaší trouby). 

Dobrou chuť přeje Elizabeth Lore.

8.jpgFoto: Alena Kolaříková

9.jpgFoto: Jana Nováková