DSC_0908.jpg (106 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Pomalu začíná období jednoduchých koláčů. Mouka, máslo, vejce, něco, něco, ovoce a je upečeno. Můžete použít čerstvé i mražené ovoce. Tak do práce...

Suroviny

  • 2 vejce
  • 200 g cukru krupice
  • 250 g polotučného tvarohu
  • 200 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • trocha vanilkového extraktu nebo vanilkový lusk
  • mražené nebo čerstvé ovoce

na dokončení

  • 150 g másla
  • 100 g hrubé mouky
  • 100 g cukru krupice

DSC_0894.jpg (177 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Do mísy robotu dejte vejce a cukr krupice. Vyšlehejte do nadýchaného, světle žlutého krému. Přidejte tvaroh a polohrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Nakonec přidejte také vanilku.

Promíchejte. 

Formu na koláč vymažte máslem a vysypejte polohrubou moukou. Nalijte do ní těsto.

Na těsto naskládejte ovoce, které zasypejte „drobenkou“. Připravte se však na to, že tahle drobenka se vám rozlijte a vytvoří horní, lehce křupavou, vrstvu koláče.

Drobenku vyrobíte smícháním másla, mouky a cukru. Do drobenky můžete ještě přidat trochu vanilky nebo skořice či trochu máku. Podle toho jaké ovoce použijete. My jsme přidali trochu skořice, protože ta se ke švestkám báječně hodí.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, asi 45 minut.

Nechejte vychladnout, krájejte a podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Další sladké recepty s ovocem z mrazáku

Podmáslový koláč s ovocem

bublanina.jpg (203 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Ovocný koláč s drobenkou

1.jpg (1.39 MB)

Foto: Alena Kolaříková

Sněhový koláč s rybízem a ostružinami

2.png (1.00 MB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama