fce60e-IMG_1478.jpeg (296 KB)Foto: Alena Kolaříková

Taky se vám občas stane, že koláč s kypřícím práškem do pečiva vám "nevyskočí" a není dost nadýchaný? Máme pár tipů, jak tomu předejít.

  • Správné množství: Dodržujte recept - obvykle stačí 1 sáček (12g) na 500g mouky
  • Rovnoměrné promíchání: Kypřící prášek nejprve důkladně promíchejte s moukou
  • Neotevírejte troubu: Během prvních 20 minut pečení neotevírejte dvířka trouby
  • Nepřešlehejte těsto: Po přidání kypřícího prášku míchejte jen do spojení surovin
  • Starý kypřící prášek: Používejte čerstvý, po expiraci ztrácí účinnost
  • Příliš horká trouba: Příliš vysoká teplota způsobí rychlé zvednutí a následné spadnutí
  • Nedostatečně předehřátá trouba: Vložte koláč až do rozehřáté trouby
  • Špatné míchání: Příliš dlouhé míchání ničí bublinky vytvořené kypřícím práškem

Suroviny

  • 2 vejce
  • 1/2 hrnku oleje
  • 1 hrnek mléka
  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru krupice
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • ovoce - maliny, jahody, borůvky
  • olej a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup

Vejce vyšlehejte s olejem, mlékem a cukrem. Zvlášť smíchejte mouku a prášek do pečiva, můžete přidat špetku vanilky. Obě složky těsta smíchejte a vylijte na plech vymazaný olejem a vysypaný polohrubou moukou.

Těsto posypejte ovocem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, 40-50 minut, dozlatova.

Nechejte vychladnout a nakrájejte na kousky.

Dobrou chuť přeje Elly - pekla Andy.