Taky se vám občas stane, že koláč s kypřícím práškem do pečiva vám "nevyskočí" a není dost nadýchaný? Máme pár tipů, jak tomu předejít.
- Správné množství: Dodržujte recept - obvykle stačí 1 sáček (12g) na 500g mouky
- Rovnoměrné promíchání: Kypřící prášek nejprve důkladně promíchejte s moukou
- Neotevírejte troubu: Během prvních 20 minut pečení neotevírejte dvířka trouby
- Nepřešlehejte těsto: Po přidání kypřícího prášku míchejte jen do spojení surovin
- Starý kypřící prášek: Používejte čerstvý, po expiraci ztrácí účinnost
- Příliš horká trouba: Příliš vysoká teplota způsobí rychlé zvednutí a následné spadnutí
- Nedostatečně předehřátá trouba: Vložte koláč až do rozehřáté trouby
- Špatné míchání: Příliš dlouhé míchání ničí bublinky vytvořené kypřícím práškem
Suroviny
- 2 vejce
- 1/2 hrnku oleje
- 1 hrnek mléka
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru krupice
- 1 balíček prášku do pečiva
- ovoce - maliny, jahody, borůvky
- olej a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup
Vejce vyšlehejte s olejem, mlékem a cukrem. Zvlášť smíchejte mouku a prášek do pečiva, můžete přidat špetku vanilky. Obě složky těsta smíchejte a vylijte na plech vymazaný olejem a vysypaný polohrubou moukou.
Těsto posypejte ovocem a dejte péct do trouby předehřáté na 180 °C, 40-50 minut, dozlatova.
Nechejte vychladnout a nakrájejte na kousky.
Dobrou chuť přeje Elly - pekla Andy.
Nový komentář
Komentáře
Jednoduchý a rýchlý koláč s mrazeným alebo čerstvým ovocím - vnučky ho "milujú"