6032d93c4f649RM-Spagety-s-tunakem-RM-v-olivovem-oleji-small.jpgFoto: Rio Mare

Suroviny na 4 porce:

  • 1 červená cibule
  • 100 g rozinek
  • 50 g másla
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • 1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice 
  • sůl
  • 3x 80 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji
  • 2 plechovky celých loupaných rajčat
  • 10 g tymiánu
  • 10 g bazalky
  • 4 cl olivového oleje
  • 15 g piniových ořechů
  • 20 g strouhanky
  • 500 g špaget

Postup:

V pánvičce rozehřejeme olivový olej a osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Zlatou cibulku zchladíme červeným vínem a přidáme špetku soli, rozinky a hořčici. Necháme odpařit alkohol a zjemníme máslem. 

Tuto „marmeládu“ rozmixujeme tyčovým mixérem na nejhladší konzistenci. Doporučujeme přepasírovat pomocí polévkové lžíce přes jemné sítko, aby marmeláda byla skutečně co nejjemnější.

Připravíme si pánvičku, na které za sucha orestujeme piniové ořechy a poté strouhanku. Obojí si dáme do jednotlivých misek a odložíme na později. Do rozpálené pánvičky přidáme olivový olej, na prkýnku pomocí nože rozmáčkneme stroužek česneku a přidáme do pánvičky. Zároveň si ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu.

Jakmile je česnek zlatý, zalejeme ho loupanými rajčaty, které rozmačkáme vařečkou. Přidáme dvě naběračky slané vody na pastu a přidáme najemno nasekaný tymián. Rajčatové sugo necháme vařit alespoň 20 minut.

Uvařené sugo zdokonalíme tuňákem, špetkou soli a pepře a čerstvě natrhanou bazalkou. Necháme na nízké teplotě ještě 10 minut zahřívat. Pozor, bazalku trháme rukama, při krájení nožem oxiduje a rychleji černá.
Uvařené špagety přidáme do pánvičky se sugem a nezapomeneme přidat i trochu vody z hrnce. Důkladně promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo bazalkou.

Buon Appetito.

Máme pro vás i jiný recept: 

Jednoduché, snadné a svěží. To jsou špagety s mořskými plody

60336619b2970mo3.jpg

Reklama